Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Ruitschade auto: dit dekt uw verzekering

Autoruitschade kan zomaar gebeuren, door een opspattend steentje of een hagelbui bijvoorbeeld. Voordat u het weet zit er een sterretje, of zelfs een grote barst in uw autoruit. Wordt autoruitschade vergoed? En zo ja, kunt u uw autoruit vervangen zonder eigen risico? We vertellen u graag meer over ruitschade.

Ruitschade banner

 

Ruitschade auto

Wist u dat ruim dertig procent van de schadeclaims bestaat uit ruitschade? Er is sprake van ruitschade als er bijvoorbeeld een sterretje, barst of scheur in de autoruit zit. In het ergste geval is de ruit helemaal kapot, bijvoorbeeld na een inbraak, en moet de ruit helemaal vervangen worden. 


 

Waar kan ik mijn autoruit laten herstellen?

U kunt uw autoruit bij één van de volgende bedrijven laten herstellen:

Kwikfit ruitherstel Carglass ruitherstel Autotaalglas ruitherstel
Kwik-Fit Carglass  Autotaalglas
088 - 594 53 48 085-208 60 14   0800-0828 (gratis)
 

Autoruit vervangen zonder eigen risico

Laat u uw autoruit vervangen door Autotaalglas, Carglass of Kwik-fit, dan hoeft u alleen uw eigen risico te betalen. Laat u dit door een ander herstelbedrijf doen, dan wordt het eigen risico in sommige gevallen verhoogd. In enkele gevallen worden de herstelwerkzaamheden helemaal niet gedekt door de verzekeraar. Informeer daarom altijd bij uw verzekeraar of de kosten voor ruitschade worden gedekt.

Let op: Sommige schadeherstelbedrijven bieden aan om uw ruit te repareren en het eigen risico van u over te nemen. Let wel op dat veel verzekeraars het eigen risico verhogen als u naar een niet aangesloten autoreparateur gaat. Op die manier kan het zo zijn dat u alsnog duurder uit bent.


 

Autoruitschade: wat dekt mijn autoverzekering?

Uw autoruit is in de meestal gevallen verzekerd tegen schade als sterretjes, barsten, scheuren en kapotte ruiten. Het gaat dan voornamelijk om voor-, achter, zij- en voorruiten. Het dakraam valt niet altijd onder de WA Beperkt Casco of WA Casco (All Risk) dekking. Hieronder ziet u precies wat welke dekking aan ruitschade vergoedt:

Soort ruitschade WA Verzekering WA Beperkt Casco WA Casco (All Risk)
Kras
 
 
 
Sterretje
 
 
 
Barst
 
 
 
Scheur
 
 
 
Ingeslagen ruit
 
 
 

Een sterretje in de ruit

Een sterretje in de ruit is een onschuldige vorm van autoschade, maar als u te lang wacht met repareren kan het een flinke kostenpost worden. Daarom hebben de meeste autoverzekeraars ervoor gekozen om de reparatie van een sterretje in de ruit meestal volledig te vergoeden.

Een sterretje in uw ruit is vaak zo gemaakt, en hiervoor hoeft niet uw volledige ruit vervangen te worden. Voor het repareren van een sterretje betaalt u vaak geen eigen risico. Bekijk hiervoor de voorwaarden van uw autoverzekering.

Een barst in de ruit

Een sterretje kan op den duur veranderen in een flinke barst. U rijdt over een drempel of de temperatuur in de auto verandert te snel, waardoor het sterretje ineens een barst wordt. Het is onverstandig om verder te rijden met een barst, omdat het uw zicht erg belemmert.

Een barst betekent daarnaast dat uw gehele ruit vervangen moet worden. Voor het vervangen van uw ruit, betaalt u meestal wel eigen risico. Hoeveel eigen risico u betaalt, is afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw autoverzekering. 


 

Ruitschade en schadevrije jaren

Claimt u ruitschade? Dan heeft dit geen negatieve gevolgen voor uw schadevrije jaren. Ruitschade valt namelijk onder de WA Beperkt Casco dekking. Iedere schade die u claimt op deze dekking, heeft geen invloed op uw positie op de bonus-malusladder. De no-claimkorting wordt dus niet aangepast na het herstellen van ruitschade. 

Heeft u een schade aan de auto die niet onder de WA Beperkt Casco dekking valt, maar wel onder de WA Casco dekking? Dan heeft het claimen van de schade wel invloed op uw schadevrije jaren. Bespreek dit daarom altijd goed van tevoren met uw autoverzekeraar. 


Aanbevolen voor u


 

Autoschade homepage