Schadeformulier downloaden en invullen

Als u een aanrijding heeft gehad waarbij schade is veroorzaakt is het erg belangrijk dat u direct het schadeformulier invult. U kan aan ons de geleden schade melden. Zo kan uw autoverzekering de schade snel bepalen.

Als er een andere partij betrokken is bij de aanrijding, moet deze het schadeformulier ook invullen. Op één schadeformulier kunnen beide partijen hun gegevens en verklaring invullen.

Download het Europees Schadeformulier

Schadeformulier invullen

Het is belangrijk dat u het schadeformulier goed invult. Wij laten u stap voor stap zien hoe u het schadeformulier volledig moet invullen.

1. Datum aanrijding

Hier vermeldt u de datum van de aanrijding. Heeft u uw auto geparkeerd en komt u na een paar dagen terug bij een beschadigde auto? Dan vult u de datum in wanneer u de schade heeft geconstateerd.

Tijd aanrijding

Geef het tijdstip aan van de schadegebeurtenis. Is het tijdstip onbekend, dan vult u het tijdstip in wanneer u de schade heeft geconstateerd.

2. Locatie

  • Land: Hier geeft u aan in welk land de schade is veroorzaakt.
  • Plaats: Hier geeft u aan in welke plaats de schade is veroorzaakt.
  • Straat: Hier geeft u aan in welke straat de schade is veroorzaakt. Is uw schade op een A- of N-weg ontstaan, geef dan het hectometerpaalnummer aan. Dit kan helpen om de schade nauwkeuriger te beoordelen.

3. Gewonde(n), ook licht gew.

Als er bij een of beide van de betrokken partijen iemand (licht) gewond is geraakt door het ongeval, kruist u hier ‘ja’ aan.

4. Materiële schade* andere voertuigen dan A en B

Als er meer dan twee voertuigen bij de schade betrokken zijn kruist u hier ‘ja’ aan. De gegevens van de betrokken bestuurders kunnen later opgegeven worden bij punt 14.

Materiële schade* andere objecten dan voertuigen

Als er bijvoorbeeld een lantaarnpaal, een vangrail of een boom beschadigd is door het ongeval, kruist u hier ‘ja’ aan.

5. Getuigen: naam, adres, tel.

Heeft iemand anders dan de betrokkenen het ongeval gezien, en is hij of zij bereid om zijn/haar gegevens af te geven, dan kunt u de gegevens hier invullen. Zo kunnen wij in contact komen met de getuige. Wilt u tevens een getuigenverklaring laten opnemen, neem dan contact op met onze klantenservice: 040 235 05 60.

Voertuig A en voertuig B

Vul uw gegevens en verklaring in bij A of B, en laat de eventueel betrokken tegenpartij hetzelfde doen. Het is belangrijk dat u uw gegevens bij alleen A of alleen B invult. Als er meerdere partijen betrokken zijn bij de schade, dan vult u bij A of B alleen de gegevens in van de direct betrokken partij.

6. Verzekeringnemer/verzekerde (zie verzekeringspolis)

Hier vult u de volledige gegevens in van de verzekeringnemer van het betreffende voertuig. Als de verzekeringnemer iemand anders is dan de regelmatige bestuurder, vult u alleen de gegevens van de verzekeringnemer in. Niet van de regelmatige bestuurder.

7. Voertuig: motorrijtuig, aanhangwagen

Merk, type: vul het merk en het type van uw auto of aanhangwagen in.
Kenteken/verz. plaat: vul uw kenteken in.
Land van registratie: vul in in welk land het voertuig/aanhangwagen geregistreerd staat.

8. Verzekeringsmaatschappij (zie verzekeringspolis)

Vul hier alle gegevens van uw autoverzekering in. Als u verzekerd bent bij UnitedConsumers vult u de naam van de autoverzekering in, en bij ‘agentschap (tussenpersoon, of makelaar) vult u de gegevens van UnitedConsumers in.

Is het voertuig all risks verzekerd? Kruis hier aan wat van toepassing is. De All Risk verzekering bij UnitedConsumers heet: WA + casco. Als u de WA + casco verzekering heeft afgesloten, bent u all risk verzekerd.

9. Bestuurder (zie rijbewijs)

Vul de gegevens in van degene die op het moment dat de aanrijding plaatsvond, achter het stuur zat. Als de auto geparkeerd stond, hoeft u niets of u kunt ‘n.v.t.’ invullen.

10. Geef met een pijl de plaats aan waar het voertuig het eerst werd geraakt

In het veld waar de drie voertuigen op afgebeeld staan, geeft u aan waar het voertuig het andere object, voertuig of de persoon heeft geraakt. Als uw auto geparkeerd stond, geeft u aan waar op de auto u de schade heeft ontdekt.

11. Zichtbare schade aan voertuig A

Omschrijf hier kort wat de aard van de schade aan uw voertuig is.

12. Toedracht

Let goed op dat u hier de juiste vakjes aanvinkt. Als u alles aan de A-zijde heeft ingevuld, kruist u alleen de vakjes onder ‘A’ aan. Als uw situatie er niet tussen staat, kruist u niets aan. U kunt later bij punt 14 aangeven waarom u niks heeft aangekruist.

13. Situatieschets van de aanrijding

Teken hier zo duidelijk mogelijk het moment waarop de schade is ontstaan. Denk hierbij vooral aan rijrichtingen, verkeersborden, straatnamen, posities en voorrangen. Het is verstandig om eerst een proeftekening te maken.

14. Mijn opmerkingen

Hier heeft u ruimte voor overige informatie die van belang is voor deze schade. U tekent niet voor de opmerking welke de tegenpartij bij punt 14 maakt. Deze opmerkingen zijn niet van belang voor het bepalen wie aansprakelijk is.

15. Handtekening bestuurders

Bij een aanrijding waarbij twee bestuurders betrokken zijn, moeten beide bestuurders dit schadeformulier ingevuld hebben. Beide bestuurders moeten hier hun handtekening op zetten. Als u het niet eens bent met de verklaring van de tegenpartij, zet dan geen handtekening. Geef uw verzekeringsgegevens af en vul zelf een schadeformulier in.  Wanneer het schadeformulier door beide partijen is ondertekend mogen er geen aanpassingen meer worden gedaan.

Autoverzekering afsluiten

Wilt u een goedkope autoverzekering afsluiten? Doe dan nu de Premie-Check en start met autoverzekeringen vergelijken. De goedkoopste autoverzekeringen met extra groepskorting dankzij het consumentencollectief.

Premie-Check

Lees meer over schade

Aanrijding met autoschade? Volg het stappenplan
Tips: hoe handelen bij schade of diefstal?
Tips: schade verhalen bij tegenpartij
Expertise

> Alles over autoverzekeringen