Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Schadevergoeding na een auto ongeluk

Een autoschade wilt u natuurlijk zo snel mogelijk laten repareren. Maar of u een schadevergoeding na een auto ongeluk krijgt, hangt af van verschillende factoren. U heeft natuurlijk geen recht op een schadevergoeding wanneer u een smartphone achter het stuur gebruikte, maar wanneer dan wel? Meer informatie over een schadevergoeding na een auto ongeluk leest u op deze pagina.

Schadevergoeding na auto ongeluk: wat moet ik doen?

Allereerst meldt u de schade bij uw autoverzekeraar. Zij kunnen u helpen het schadeformulier in te vullen. Vervolgens stuurt u het schadeformulier op naar uw autoverzekeraar. Bent u via ons verzekerd? Neem dan na een aanrijding direct contact met ons op. Zo kunnen onze schadeadviseurs u direct weer op weg helpen.

Schade melden

Krijg ik een schadevergoeding na een ongeluk?

Of u een schadevergoeding krijgt, hangt af van wat er is gebeurd. De verzekeraar achterhaalt de gebeurtenissen door onder andere het schadeformulier en eventuele getuigenverklaringen. Er moet namelijk worden vastgesteld wie er verantwoordelijk was en/of fout zat. Op basis daarvan keert de verzekeraar wel of geen schadevergoeding na een ongeluk uit.

Of u een schadevergoeding krijgt na een ongeluk, hangt ook af van de dekking van uw autoverzekering. 

Hoeveel schadevergoeding krijg ik?

Of u de schade vergoed krijgt en hoeveel, hangt af van enkele factoren. Zo zijn er aangesloten en niet-aangesloten schadebedrijven. Wij lichten enkele belangrijke invloeden toe: 

Auto laten repareren bij een aangesloten herstelbedrijf

De meeste autoverzekeraars keren de schadevergoeding na een auto ongeluk alleen uit als u de autoschade laat herstellen bij een van de aangesloten herstelbedrijven. Dit is vaak ook gunstig voor het eigen risico

Kijk in uw polisvoorwaarden om te zien bij welke herstelbedrijven u uw auto kunt laten repareren. Komt u er niet aan uit en bent u via ons verzekerd? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Schadevergoeding bij een niet aangesloten hersteller

Wilt u toch gebruikmaken van een ander herstelbedrijf dat niet is aangesloten, dan raden wij u aan om contact met ons op te nemen voordat u de auto laat repareren.

Het herstellen van uw auto bij een niet-aangesloten herstelbedrijf kan namelijk een negatieve invloed hebben op de hoogte van de schadevergoeding en de hoogte van uw eigen risico.

Schadevergoeding bij total loss

Als de schade aan uw auto groter is dan de waarde van uw auto, wordt de auto in de meeste gevallen total loss verklaard door een schade expert. De autoverzekeraar beoordeelt het schaderapport en bepaalt vervolgens of u een schadevergoeding krijgt. U betaalt meestal wel het bedrag van uw eigen risico.

Ik heb enkel een WA dekking, wat nu?

Heeft u enkel een WA verzekering en is de tegenpartij schuldig? Dan moet uw autoschade verhaald worden op de tegenpartij. In dat geval wordt de schade aangemeld bij uw rechtsbijstandverzekering of bij de verhaalservice. Meestal wordt er dan een expert ingeschakeld om de schade te beoordelen. Als de schade succesvol is verhaald op de tegenpartij, zal uw autoverzekering de schade uitkeren. Zo kunt u toch, ondanks de WA dekking, de auto laten repareren. Wel zo fijn!