Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Schadevergoeding na een auto ongeluk

Een schadevergoeding na een ongeluk is wel zo fijn, want u wilt een schade natuurlijk zo snel mogelijk laten repareren. Maar, of u een schadevergoeding na een auto ongeluk krijgt, hangt af van verschillende factoren. Wanneer heeft u recht op een schadevergoeding na een auto ongeluk? 

Schadevergoeding banner

 

Schadevergoeding aanrijding: wat moet ik doen?

Allereerst meldt u de schade bij uw autoverzekeraar. Zij kunnen u helpen het schadeformulier in te vullen. Vervolgens stuurt u het schadeformulier op naar uw autoverzekeraar. 

Bent u via ons verzekerd? Neem dan na een aanrijding direct contact met ons op. Onze schadeadviseurs helpen u graag weer direct op weg!

Schade melden

 

Schadevergoeding auto ongeluk: waar heb ik recht op?

Of u een schadevergoeding na een ongeval krijgt, hangt af van wat er is gebeurd. In sommige gevallen - zoals een ongeluk door alcohol of een smartphone achter het stuur - krijgt u geen schadevergoeding.

Er moet namelijk duidelijk worden vastgesteld wie er verantwoordelijk was en/of fout zat. Middels het schadeformulier en eventuele getuigenverklaringen kan de verzekeraar de gebeurtenissen achterhalen. Op basis daarvan krijgt u wel wel of geen schadevergoeding na een ongeluk. 

Schadevergoeding ongeluk en uw autoverzekering

Of u een schadevergoeding krijgt na een ongeluk, hangt ook af van de dekking van uw autoverzekering: 

  • WA verzekering: enkel een schadevergoeding voor de tegenpartij.
  • WA Beperkt Casco verzekering: naast de WA dekking, krijgt u verder geen schadevergoeding voor uw eigen auto na een ongeluk.
  • WA Casco (All Risk) verzekering: bij een WA Casco (All Risk) dekking krijgt u een schadevergoeding - na een aanrijding - zowel voor de tegenpartij (WA) als voor uw eigen auto (Casco). 
 

Schade na aanrijding: volledig vergoed, of niet?

Of u de schade (volledig) vergoed krijgt, hangt af van meerdere factoren, zoals:  

1. Auto laten repareren bij een aangesloten herstelbedrijf

De meeste autoverzekeraars keren de schadevergoeding na een auto ongeluk alleen uit als u de autoschade laat herstellen bij een van de aangesloten herstelbedrijven. Dit is vaak ook gunstig voor het eigen risico

Kijk in uw polisvoorwaarden om te zien bij welke herstelbedrijven u uw auto kunt laten repareren. Komt u er niet aan uit en bent u via ons verzekerd? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

2. Schadevergoeding bij een niet aangesloten hersteller

Wilt u toch gebruikmaken van een ander herstelbedrijf dat niet is aangesloten, dan raden wij u aan om contact met ons op te nemen voordat u de auto laat repareren.

Het herstellen van uw auto bij een niet-aangesloten herstelbedrijf kan namelijk een negatieve invloed hebben op de hoogte van de schadevergoeding en de hoogte van uw eigen risico.

3. Schadevergoeding bij total loss

Als de schade aan uw auto groter is dan de waarde van uw auto, wordt de auto in de meeste gevallen total loss verklaard door een schade expert. De autoverzekeraar beoordeelt het schaderapport en bepaalt vervolgens of u een schadevergoeding krijgt. U betaalt meestal wel eigen risico.

 

Schadevergoeding auto ongeluk: WA dekking

Heeft u enkel een WA verzekering en is de tegenpartij schuldig? Dan moet uw autoschade verhaald worden op de tegenpartij. In dat geval wordt de schade aangemeld bij uw rechtsbijstandverzekering of bij de verhaalservice.

Meestal wordt er dan een expert ingeschakeld om de schade te beoordelen. Als de schade succesvol is verhaald op de tegenpartij, zal uw autoverzekering de schade uitkeren. Zo kunt u toch, ondanks de WA dekking, de auto laten repareren. Wel zo fijn!


Aanbevolen voor u


 

Autoschade homepage

Terug naar boven