Contact
Mijn UnitedConsumers

Schadevergoeding na een auto ongeluk

Een schadevergoeding na een auto ongeluk is wel zo fijn, want je wilt de schade zo snel mogelijk laten repareren. Maar wanneer heb je recht op een schadevergoeding na een auto ongeluk? Wij vertellen je alles over de schadevergoeding na een aanrijding.  

Schadevergoeding banner


 

Schadevergoeding aanrijding: wat nu?

Je hebt een aanrijding gehad, en wilt graag weten hoe het zit met de schadevergoeding. Begrijpelijk! Allereerst meld je de schade bij je autoverzekeraar. Het is belangrijk dat je het schadeformulier invult. Op basis daarvan kan de verzekeraar beoordelen of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding na een ongeluk.

Weet je niet zo goed hoe je het schadeformulier invult? Je verzekeraar helpt je hier graag bij. Na het invullen van het schadeformulier, stuur je het op naar je autoverzekeraar. Zij gaan direct voor je aan de slag met de schade.

Schadevergoeding auto ongeluk UnitedConsumers

Ben je via ons verzekerd? Dat is fijn! Want je kunt altijd je schade bij ons melden. Neem gerust telefonisch contact op met onze klantenservice. En als wij niet bereikbaar zijn, kun je zelfs online je schade melden. Onze schadeadviseurs helpen je graag weer op weg, en vertellen je graag meer over hoe het zit met de schadevergoeding. 

 

Heb ik recht op een schadevergoeding na een auto ongeluk?

Of je een schadevergoeding na een ongeval krijgt, hangt af van wat er is gebeurd. In sommige gevallen - zoals een ongeluk door alcohol of een smartphone achter het stuur - krijg je geen schadevergoeding.

Er moet namelijk duidelijk worden vastgesteld wie er verantwoordelijk was en/of fout zat. Middels het schadeformulier en eventuele getuigenverklaringen kan de verzekeraar de gebeurtenissen achterhalen. Op basis daarvan krijg je wel wel of geen schadevergoeding na een ongeluk. 

Schadevergoeding ongeluk en je autoverzekering

Of je een schadevergoeding krijgt na een ongeluk, hangt ook af van de dekking van je autoverzekering: 

  • WA verzekering: enkel een schadevergoeding voor de tegenpartij.
  • WA beperkt casco verzekering: naast de WA dekking, krijg je verder geen schadevergoeding voor je eigen auto na een ongeluk.
  • WA casco (all risk) verzekering: bij een WA casco (all risk) dekking krijg je een schadevergoeding - na een aanrijding - zowel voor de tegenpartij (WA) als voor jouw eigen auto (casco). 
 

Volledige schadevergoeding na aanrijding of niet?

Of je de schade (volledig) vergoed krijgt, hangt af van meerdere factoren, zoals:  

1. Auto laten repareren bij een aangesloten herstelbedrijf

De meeste autoverzekeraars keren de schadevergoeding na een auto ongeluk alleen uit als je de autoschade laat herstellen bij een van de aangesloten herstelbedrijven. Dit is vaak ook gunstig voor het eigen risico

Kijk in je polisvoorwaarden om te zien bij welke herstelbedrijven je jouw auto kunt laten repareren. Kom je er niet aan uit en ben je via ons verzekerd? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

2. Schadevergoeding bij een niet aangesloten hersteller

Wil je toch gebruikmaken van een ander herstelbedrijf dat niet is aangesloten, dan raden wij je aan om contact met ons op te nemen voordat je de auto laat repareren.

Het herstellen van je auto bij een niet-aangesloten herstelbedrijf kan namelijk een negatieve invloed hebben op de hoogte van de schadevergoeding en de hoogte van je eigen risico.

3. Schadevergoeding bij total loss

Als de schade aan jouw auto groter is dan de waarde van jouw auto, wordt de auto in de meeste gevallen total loss verklaard door een schade expert. De autoverzekeraar beoordeelt het schaderapport en bepaalt vervolgens of je een schadevergoeding krijgt. Je betaalt meestal wel eigen risico.

 

Schadevergoeding auto ongeluk: WA dekking

Heb je enkel een WA verzekering en is de tegenpartij schuldig? Dan moet je autoschade verhaald worden op de tegenpartij. In sommige gevallen kan je verzekeraar de schade voor je verhalen! Zo niet, dan kan de rechtsbijstandverzekeraar je helpen bij het verhalen van de schade, of kan onze gratis verhaalservice worden ingeschakeld.

Meestal wordt er dan een expert ingeschakeld om de schade te beoordelen. Als de schade succesvol is verhaald op de tegenpartij, zal jouw autoverzekering de schade uitkeren. Zo kun je toch, ondanks de WA dekking, de auto laten repareren. Wel zo fijn!


Vragen over de schadevergoeding na een ongeluk? Wij helpen je graag!

Ben je via ons verzekerd en heb je vragen over je schadevergoeding? Dan kun je telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Wil je graag je schade melden? Dan kan dat ook online via Mijn UnitedConsumers. Neem contact met ons op! Onze experts helpen je graag.

service

Neem contact op


Ook interessant
 

Restwaarde auto

Restwaarde auto: de waarde van je auto na een schade

> Lees meer

 

Schade verhalen

Schade verhalen op de tegenpartij: hoe zit dat precies?