Contact
Mijn UnitedConsumers

Technisch of economisch total loss: wat is het verschil?

Uw auto is total loss verklaard, vervelend, en wat nu? U bent natuurlijk benieuwd wat uw opties zijn. Om daarachter te komen, is het goed om het verschil te weten tussen een technisch total loss en een economisch total loss. Op deze pagina geven wij u graag meer informatie over technisch total loss en economisch total loss en leggen wij uit welke opties u heeft. 

technisch vs economisch total loss


 

Wat is een technisch total loss?

De auto is bij een technisch total loss zodanig beschadigd, dat door reparatie of het vervangen van onderdelen de auto niet meer veilig gemaakt kan worden. We spreken tevens van technisch total loss wanneer de auto er niet meer is. Denk hierbij aan een uitgebrande auto, een schade door een ernstig ongeluk of zelfs diefstal. De auto is technisch total loss als:

  • De auto is gestolen.
  • De carrosserie (buitenkant van de auto) niet repareerbaar is.
  • Het chassis (onderstel van de auto) niet meer te herstellen is.

Auto technisch total loss, wat nu?

Bij een technisch total loss heeft u geen keuze: u kunt niet meer in de auto rijden en u dient de auto te verkopen. Bij technisch total loss zal het chassisnummer tevens worden vernietigd. De (sloop)auto verkoopt u aan de hoogste bieder, vaak door middel van een veiling.


 

Wat is een economisch total loss?

Een auto is economisch total loss wanneer de reparatiekosten hoger zijn dan tweederde van de dagwaarde van de auto vóór de schade. Door een lagere dagwaarde zijn oudere auto’s daardoor vaak sneller economisch total loss. Omdat wij begrijpen dat het vrij lastig is, geven wij u graag een voorbeeld van een total loss berekening:

De dagwaarde van uw auto was voor het ongeval € 7.500,–. Na het ongeval is de restwaarde van de auto nog € 1.500,-. De reparatiekosten zouden dus niet boven € 6.000,- (€ 7.500 - € 1.500) uit mogen komen. Komen de reparatiekosten boven de € 6.000,-? Dan is uw auto economisch total loss. Het schadebedrag wordt bepaald door een schade expert.

Auto economisch total loss, wat nu?

Bij een economisch total loss heeft u een aantal keuzes. De keuze die u maakt is afhankelijk van de schade aan uw voertuig, maar is natuurlijk ook afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Bij economisch total loss heeft u de volgende opties:

  • U behoudt uw auto: er is schade, maar u kunt na een APK-keuring nog verantwoord de weg op.
  • U laat de auto gedeeltelijk herstellen: vervang enkele beschadigde onderdelen voor gebruikte onderdelen, tot de auto weer bruikbaar is. 
  • U verkoopt de auto: verkoop de auto via een total loss veiling aan de hoogste bieder en middels het vrijwaringsbewijs zegt u de autoverzekering op.

 

Wat doet een schade expert?

Een schade expert wordt ingeschakeld om de hoogte van de schade aan uw voertuig vast te stellen. De schade expert houdt daarbij rekening met eventuele schades vóór het ongeval. De schade expert legt dus de dagwaarde voor het ongeval, de dagwaarde na het ongeval en het schadebedrag vast. De schade expert verklaart op dat moment of uw auto economisch of technisch total loss is. 


 

Contra-expert

Bent u het niet eens met de bevindingen van de schade expert? Neem dan contact op met een expertisebureau. Zij schakelen voor u een contra-expert in. Een contra-expert betaalt u zelf, tenzij de contra-expert in zijn gelijk wordt gesteld. Een contra-expert kost ongeveer € 250,-.


 

Vergoeding bij total loss per dekking

Anders dan bij andere schades, wordt bij total loss de financiële schade uitgekeerd. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de dekking van uw autoverzekering. 

Auto total loss met een WA dekking

Een WA verzekering vergoedt enkel schades die u toebrengt aan een ander. Was het de oorzaak van het total loss uw eigen fout? Dan vergoedt de verzekeraar niets. Heeft iemand anders de schade veroorzaakt en is de tegenpartij bekend? Dan kunt u de schade verhalen op de tegenpartij.

De rechtsbijstand of verzekeraar helpt u met het verhalen van de schade bij de tegenpartij. Bij economisch total loss kunt u het verschil tussen de dagwaarde en restwaarde bij de tegenpartij claimen. Voorbeeld: was de dagwaarde voor de schade € 600,- en is de restwaarde na schade € 200,-? Dan kunt u € 400,- claimen op de tegenpartij.

Is de tegenpartij onbekend? Dan kunt u de schade claimen bij de Waarborgfonds Motorverkeer. U betaalt bij het Waarborgfonds Motorverkeer een eigen risico van € 250,-. Is de restwaarde van de auto minder dan € 250,-, dan keert het Waarborgfonds niets uit. Om schades te claimen bij het Waarborgfonds dient de situatie aan bepaalde voorwaarden te voldoen. 

Auto total loss met een WA beperkt casco dekking

Een WA beperkt casco dekking vergoedt in bepaalde gevallen total loss schades. De verzekeraar biedt een dekking in geval van diefstal, brandschade, botsing met loslopende dieren en natuurrampen. De vergoeding is dan op basis van de dagwaarde van het voertuig, welke vermeld staat op uw polis. Schades die onder beperkt casco vallen, hebben geen invloed op uw no-claim korting.  

Auto total loss met een  WA casco (all risk) dekking

Een WA casco (all risk) verzekering vergoedt schades bij total loss altijd, ook door eigen toedoen. Wanneer het de schuld van een ander is, zal uw verzekeraar de schade proberen te verhalen op de tegenpartij. Bij een technisch total loss mag u er niet financieel op vooruit gaan, daarom vergoedt de verzekeraar op basis van de dagwaarde van vlak voor het ongeluk. Deze waarde wordt bepaald door de schade expert. De nieuwwaarde wordt uitgekeerd wanneer u hiervoor een aanvullende verzekering hebt afgesloten.


 

Vervangend vervoer bij total loss

Wanneer de auto bij een aangesloten schadebedrijf wordt hersteld, hebt u vaak recht op een huurauto als vervangend vervoer. Die kosten kunnen (gedeeltelijk) worden verhaald op de tegenpartij. Bij economisch total loss kan er vaak 80% tot 14 dagen huurkosten geclaimd worden.  


Ook interessant voor u
 

Total loss

Uw auto rijdt niet meer: hoe zit het met het wegslepen?

> Lees meer

 

Restwaarde

Restwaarde: de waarde van uw auto na een schade

Lees meer

 

Schade expert

Schade expert: dit doet een schade expert

> Lees meer

 

Autoschade homepage