Contact
Mijn UnitedConsumers

Mijn auto is total loss, wat nu?

Een schade expert vertelt je dat jouw auto total loss is. Wat is total loss precies? En wat kun je doen als je auto economisch total loss is? Wij vertellen je alles over total loss.

Total loss banner


 

Wat is total loss?

Total loss is een term die vooral gebruikt wordt door schadespecialisten en autoverzekeraars. Bij een total loss verklaring heeft reparatie van de auto geen zin meer, dit betekent dus dat jouw auto onherstelbaar beschadigd is. Er zijn twee categorieën van total loss, namelijk:


 
 

Wat is economisch total loss?

Een auto is economisch total loss wanneer de reparatiekosten hoger zijn dan twee derde van de dagwaarde van de auto voor de schade. Door een lagere dagwaarde zijn oudere auto’s daardoor vaak sneller economisch total loss. Wanneer je de economisch total loss schade bij je autoverzekering claimt, schakelt deze een schade expert in. Deze expert bepaalt de dagwaarde van jouw auto voor de schade en de restwaarde na de schade.


 

Economisch total loss: auto houden?

Wanneer jouw auto economisch total loss is, kun je de auto houden en laten repareren. Je moet dan wel zelf de extra kosten betalen. Je kunt de auto ook weg doen en een nieuwe auto kopen. Soms is het bij economisch total loss verplicht om afstand te doen van de auto. Zo wordt voorkomen dat total loss voertuigen in de handen van criminelen belanden. Je hebt 3 opties:

1. Economisch total loss auto houden

Is de auto economisch total loss verklaard? En kies je ervoor de auto te houden en deels te laten repareren? Voor de reparatie kun je kiezen voor gebruikte onderdelen. Deze zijn goedkoper dan gloednieuwe onderdelen.

 

2. Economisch total loss blijven rijden

Soms is jouw auto nog bruikbaar bij economisch total loss en kun je veilig met de auto blijven rijden. De auto rijdt dan nog prima, maar de schade in combinatie met de lage dagwaarde zorgt ervoor dat de auto economisch total loss is.

 

3. Economisch total loss auto verkopen

Bij economisch total loss kun je jouw auto bij een total loss veiling aanbieden. De hoogste bieder koopt vervolgens jouw auto. Daardoor kun je meer geld overhouden dan de restwaarde die de expert heeft bepaald.


 
 

Technisch total loss

Als het technisch niet slim is om de auto te repareren, of als dit niet meer mogelijk is, dan noemt een verzekeraar de auto technisch total loss. Dit kan zijn bij bijvoorbeeld brandschade of autodiefstal. Bij technisch total loss heb je geen keuze: je kunt niet meer in de auto rijden en je moet de auto meestal verkopen via een veiling.


advies Goed om te weten...

"Je auto die technisch of economisch total loss is, kun je op een total loss veiling aanbieden. De hoogste bieder koopt dan je auto. Daardoor kan de prijs hoger uitvallen dan de restwaarde die de schade expert had bepaald."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen

 

Auto total loss en je autoverzekering

Is je auto total loss? Dan moet je de schade melden bij je verzekering. Of je een schadevergoeding krijgt bij een total loss verklaring van jouw auto, hangt af van de dekking van je autoverzekering en de oorzaak van de total loss schade. Bekijk hieronder de vergoeding per autoverzekering dekking:

Soort schade WA WA beperkt casco WA casco
Schade aan anderen
 
 
 
Brand, zelfontbranding, ontploffing en blikseminslag
 
 
 
Diefstal, joyriding, inbraak
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren of vogels
 
 
 
Natuurrampen (storm e.d.)
 
 
 
Aanrijding, slippen en te water raken
 
 
 
Overige van buiten komende onheilen
 
 
 

Tip: ben je via ons verzekerd? Bekijk de dekking van je autoverzekering via Mijn UnitedConsumers.


Ook interessant
 

schadeformulier

Schade melden en verhalen met een schadeformulier

> Lees meer

 

eenzijdige autoschade

Wat moet ik doen bij eenzijdige autoschade?

> Lees meer

 

Autobrand

Autobrand: hoe zit het met jouw autoverzekering?

> Lees meer

 

Autoschade homepage