Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto total loss, en nu?

Een schade expert vertelt u dat uw auto total loss is. Maar wanneer wordt uw auto total loss verklaard? En wat zijn uw opties wanneer uw auto total loss is? 

Total loss banner

 

Wat is total loss?

Total loss is een term die voornamelijk gebruikt wordt door schadespecialisten en autoverzekeraars. Bij een total loss verklaring heeft reparatie van de auto geen zin meer, dit betekent dus dat uw auto onherstelbaar beschadigd is. Er zijn twee categorieën van total loss, namelijk: economisch total loss en technisch total loss. Dit zijn de verschillen:

Economisch total loss

Bij economisch total loss kost de reparatie meer dan de auto waard was vóór het ongeluk. Bij auto's jonger dan 3 jaar hanteren verzekeraars vaak tweederde van de dagwaarde als grens voor de reparatiekosten.

In alle andere gevallen is er sprake van economisch total loss als de reparatiekosten hoger uitvallen dan de dagwaarde van de auto vóór het ongeval.

Technisch total loss

Als het technisch onverantwoord is om de auto te repareren - of als dit niet meer mogelijk is - dan noemt een verzekeraar dit technisch total loss. Brandschade of autodiefstal zijn enkele voorbeelden hiervan.

Het is niet ongewoon dat een technisch total loss verklaring tegelijkertijd een economisch total loss is, aangezien de reparatiekosten aanzienlijk hoger kunnen zijn. 


 

De rest- en dagwaarde bij total loss

Twee termen die belangrijk zijn bij autoschade zijn de dagwaarde en de restwaarde. De verzekeraar zal deze waarden vaststellen en op basis daarvan beslissen of de auto wel of niet total loss is.

Dagwaarde auto total loss

Bij de bepaling of een auto total loss is of niet, kijkt de verzekeraar allereerst naar de dagwaarde van de auto. Dit bedrag moet overeenkomen met de prijs van een vrijwel identieke auto, van hetzelfde bouwjaar en kilometerstand. Tip: het werkt in uw voordeel als het onderhoudsboekje up-to-date is.

De dagwaarde is de waarde die uw auto volgens uw verzekeraar nog heeft. In andere woorden: het bedrag dat u nodig zou hebben om een gelijkwaardige auto aan te schaffen. De dagwaarde ligt in werkelijkheid altijd iets lager dan de werkelijke kosten van een vervangende auto.

Restwaarde auto total loss

De restwaarde van een auto die total loss is verklaard, is het bedrag dat verschillende opkopers nog voor uw total loss auto willen betalen. Het is dus de waarde die uw auto nog heeft na de autoschade. De onafhankelijke schade expert die uw verzekeraar aanstelt, helpt bij het vaststellen van dit bedrag.

Bij de bepaling van de restwaarde wordt rekening gehouden met de leeftijd van de auto, het aantal gereden kilometers, of en welke accessoires er in de auto zitten en de staat van het onderhoud. Zijn er onderdelen van uw auto nog goed bruikbaar? Dan is de restwaarde vaak hoger.


 

De schade expert en de total loss verklaring

Een schade expert is een onafhankelijke specialist die uw schade beoordeelt. De schade expert maakt samen met een hersteller een schaderapport op met daarin onder andere de te verwachte reparatiekosten. Ook informeert de schade expert bij verschillende opkopers naar het bedrag dat ze zouden bieden voor de total loss auto.

De total loss verklaring wordt afgegeven door de schade expert. De schade expert bepaalt dus of uw auto economisch of technisch total loss is. Zodra de total loss verklaring is afgegeven, wordt er bepaald wat er met de auto dient te gebeuren.

Niet eens met schade expert?

Bent u het niet eens met de bevindingen van de schade expert? Dan kunt u - op eigen kosten - een contra expert inschakelen. Deze beoordeelt de schade en stelt de waarde van uw auto opnieuw vast.


 

Wat gebeurt er na een total loss verklaring?

Na een total loss verklaring kunnen er verschillende beslissingen genomen worden. Wel zit er een verschil tussen wat u kunt doen bij economisch total loss en technisch total loss.

Wat gebeurt er bij technisch total loss?

Is uw auto technisch total loss? Dan kunt u er helaas niet meer mee rijden. Bovendien moet er afstand gedaan worden van de auto.

Bij technisch total loss wordt het chassisnummer vernietigd. In dat geval krijgt u een vrijwaringsbewijs. Met dit bewijs kunt u de autoverzekering opzeggen.

Wat gebeurt er bij economisch total loss?

Economisch total loss werkt net iets anders en biedt ook andere opties, zoals:

  • U kunt ervoor kiezen de auto te laten repareren.
  • U kunt u ervoor kiezen met de auto te blijven rijden.
  • U kunt de auto verkopen aan de hoogte bieder of inruilen tegen een andere auto.

 

Auto verkopen in total loss veiling

Een total loss veiling is een plek waar u uw auto kunt aanbieden die economisch total loss is verklaard. Vaak kan dit online, middels foto’s van de schade aan uw auto. Opkopers bieden dan tegen elkaar op en de hoogste bieder koopt uw auto. Het is mogelijk dat u op die manier een hogere prijs voor uw auto krijgt dan de restwaarde die de schade expert had vastgesteld.

Let op: bij een WA casco verzekering geldt doorgaans dat u het kentekenbewijs van uw auto dient in te leveren. Uw auto houden en zelf verkopen is dan geen optie.


 

Auto total loss en uw autoverzekering

Is uw auto total loss? Dan moet u in principe hetzelfde doen als bij elke andere schade. Bij schade neemt u contact op met uw verzekeraar, die u door het proces leidt. 

Of u een schadevergoeding krijgt bij een total loss verklaring van uw auto, hangt af van de dekking van uw autoverzekering en de oorzaak van de total loss verklaring.

Vergoeding bij total loss per dekking

Vanaf een WA beperkt casco verzekering ontvangt u in enkele gevallen een schadevergoeding bij total loss, zoals total loss door hagel, brand of een overstroming. 

De WA casco (all risk) autoverzekering vergoedt in alle gevallen schade als uw auto bij total loss is. Dus ook als u zelf de schuldige partij blijkt te zijn - behalve door een onverantwoorde situatie, zoals rijden onder invloed of door smartphonegebruik. 

Soort

Soort schade

schade

WA

schade

WA beperkt casco

schade

WA casco

Schade aan anderen
 
 
 
Brand, zelfontbranding, ontploffing en blikseminslag
 
 
 
Diefstal, joyriding, inbraak
 
 
 
Ruitschade
 
 
 
Botsing met loslopende dieren of vogels
 
 
 
Natuurrampen (storm e.d.)
 
 
 
Aanrijding, slippen en te water raken
 
 
 
Overige van buiten komende onheilen
 
 
 

Ook interessant voor u
 

Eco vs technisch

Economisch vs. Technisch total loss: de verschillen

> Lees meer

 

Economisch total loss

Auto economisch total loss: dit is wat u kunt doen

> Lees meer

 

Autobrand

Autobrand: hoe zit het met uw autoverzekering?

> Lees meer

 

Autoschade homepage