Contact
Mijn UnitedConsumers

Verkeerd getankt, wat nu?

Misschien denkt u wel: "Verkeerd tanken, dat overkomt mij niet!" Toch zijn er jaarlijks een hoop Nederlandse automobilisten die de verkeerde brandstof hebben getankt en vervolgens met hun auto hebben gereden. Wat moet u doen als u verkeerd getankt heeft? U leest het hier.

verkeerd getankt, wat nu?


 

Wat gebeurt er als ik verkeerde brandstof tank?

De verkeerde brandstof tanken kan een keertje gebeuren. Bijvoorbeeld als u een keer de auto van uw buurman leent, omdat uw benzineauto bij de garage staat. Hij heeft een dieselauto en voor u er erg in heeft, is het kwaad geschiet: "Oeps, benzine in de dieselauto getankt".

Benzine in dieselauto

Heeft u per ongeluk Euro 95 of 98 getankt in uw dieselauto? Mogelijk kan uw auto schade oplopen als u benzine getankt heeft in plaats van benzine. Dit komt doordat Diesel een dikkere substantie is, ten opzichte van benzine. Bovendien heeft diesel een smerende functie. Zelfs een kleine hoeveelheid benzine kan diesel verdunnen waardoor uw motor onvoldoende gesmeerd wordt en storingen kan veroorzaken.

Diesel in benzineauto

Ook diesel in een benzineauto is niet verstandig. Als u per ongeluk diesel heeft getankt in uw benzineauto, is de ontbranding een stuk slechter, waardoor uw motor niet zo lekker zal lopen. Bovendien kan diesel ervoor zorgen dan het oliepeil van uw benzineauto stijgt. 


 

Verkeerd getankt, wat nu?

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Als u verkeerd heeft getankt, vraagt u zich misschien af: hoe nu verder? Dit is wat u moet doen als u de verkeerde brandstof heeft getankt (en gereden):

Stap 1: Schakel de motor uit

Komt u erachter dat u de verkeerde brandstof heeft getankt? Schakel dan zo snel mogelijk de motor uit om de schade te beperken of te voorkomen.

 

Stap 2: Bel de garage of pechhulp

De garage of pechhulp hebben bepaalde 'verkeerd getankt' installaties die het mogelijk maken om de tank leeg te pompen. Let op: hier kunnen kosten bij komen kijken.

 

Stap 3: Laat uw motor checken

Mogelijk heeft uw motor door de verkeerde brandstof tanken schade opgelopen. Laat de motor nakijken voordat u weer verder gaat rijden. Zo voorkomt u grotere schade aan uw auto.


 

Kosten reparatie verkeerd getankt

Als het mee zit, zijn de kosten van de reparatie benzine in een dieselmotor of diesel in een benzineauto tussen de € 50,- en € 150,-. Afhankelijk van de garage of pechhulp. Moet de motor compleet worden vervangen? Dan kunnen de kosten van de reparatie door verkeerd tanken oplopen in duizenden euro's.

Goed om te weten: soms dekt de verzekeraar de kosten bij verkeerd tanken. Neem contact op met uw verzekeraar of bekijk de polisvoorwaarden om erachter te komen wat wordt verzekerd.


 

Verkeerd tanken in het buitenland

Ook als u in het buitenland bent en u verkeerd getankt heeft, is het slim om een (lokale) garage te bellen. Indien u pechhulp in het buitenland heeft, kunt u daar terecht. Let op: rijd absoluut niet met uw auto. Zo kunt u de schade aan uw auto beperken of voorkomen. 

Hoe verkeerd tanken in het buitenland voorkomen?

Gaat u met de auto op vakantie? Let dan op dat sommige benamingen van brandstof anders zijn in het buitenland. Wist u dat in uw tankdop én op de pomp verschillende brandstofcodes staan? Zo weet u precies welke brandstof in uw auto hoort! Bovendien zijn deze codes omringd met een vorm (rond, vierkant of ruit). U kunt altijd het volgende onthouden:

  • Ronde labels zijn voor benzine.
  • Vierkante labels zijn labels voor diesel.
  • Ruitvormige labels zijn brandstoffen met gas, zoals waterstof en lpg.

Ook interessant voor u
 

aanrijding

Wat moet ik doen bij een aanrijding?

> Lees meer

 

Total loss

Uw auto is total loss: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

schade melden

Hoe werkt een autoschade melden?

> Lees meer

 

Autoschade homepage