Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Auto verzekeren op andere naam

Normaal gesproken sluit de eigenaar van een auto een autoverzekering op zijn of haar eigen naam af. Maar er zijn gevallen waarin de vraag rijst of het mogelijk is een auto op andermans naam te verzekeren. Op deze pagina beantwoorden wij deze en vergelijkbare vragen.

Kan ik mijn auto verzekeren op een andere naam?

Vaak denken mensen dat hun autoverzekering goedkoper wordt wanneer deze op een andere naam verzekert wordt. Autoverzekeraars staan echter niet toe dat iemand een auto op een andere naam verzekert. De enige uitzondering is wanneer het een partner betreft die op hetzelfde adres woont. Verzekeringsmaatschappijen gaan er namelijk vanuit dat partners elkaars auto gebruiken.

Als het u toch lukt om een auto op andermans naam te verzekeren, loopt u een groot risico. Dit komt vrijwel zeker aan het licht bij een aanrijding. Dan betaalt u zowel de schade aan uw eigen auto als de schade aan de auto van de tegenpartij. Ook bent u dan uw verzekeraar kwijt en komt u op een zwarte lijst te staan, waardoor u jarenlang geen autoverzekering meer kunt afsluiten.

Waarom een auto verzekeren op andermans naam?

Er zijn allerlei redenen waarom mensen een auto op naam van een ander willen verzekeren. Enkele voorbeelden hiervan: 

  • Omdat u als ouder een lagere premie betaalt dan uw kind dat net een rijbewijs heeft
  • Omdat u zelf geen parkeervergunning kan krijgen, maar een ander persoon wel
  • Omdat u wegens fraude geen autoverzekering mag afsluiten
  • Omdat u wegens schulden geen auto mag of kunt bezitten

We begrijpen de vraag dan ook, maar autoverzekeraars vinden dit te riskant en gaan hier niet in mee. Een uitzonderingsgeval is de auto op naam van een partner verzekeren. Die dient dan wel op hetzelfde adres te wonen.

Schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren dat u opbouwt met een auto, bepaalt de no-claim korting die u op uw autoverzekering krijgt. Deze schadevrije jaren gelden niet per verzekerde, maar per auto. Dus ook al heeft uw partner meer schadevrije jaren dan u, de no-claim korting van uw partner wordt niet overgenomen.

Hier geldt één uitzondering op: de Tweede Gezinsautoregeling. Die maakt het mogelijk om de no-claim korting van de eerste auto over te dragen op de tweede auto, ook al staat die auto op naam van de andere partner. Hiervoor dient u beide auto’s wel bij dezelfde maatschappij te verzekeren.

Autoverzekering op naam ouders

Jonge autobezitters kiezen er soms voor hun polis op naam van één van de ouders te zetten. Door de opgebouwde schadevrije jaren van de vader of moeder geniet het kind een hoge no-claim korting. Voor het kind is dat is prettig, want verzekerden t/m pakweg 25 jaar betalen gewoonlijk hoge premies vanwege hun vergrote risicofactor.

De autoverzekering op naam van één van de ouders zetten is niet verstandig. Want niet alleen bouwt het kind zo geen schadevrije jaren op, ook kunnen kind en ouder in de problemen komen bij een aanrijding. Als namelijk blijkt dat de ouder niet de regelmatige bestuurder van de auto is, kan de verzekeraar dit als fraude zien. Dat kan de ‘daders’ op een hoge boete en een vermelding op de zwarte lijst komen te staan.