Contact
Mijn UnitedConsumers

Meldcode auto opvragen

De meldcode van uw auto heeft u nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. Bent u de meldcode kwijt en weet u niet hoe u de meldcode van uw auto kunt opvragen? Wij vertellen u hoe u de meldcode kunt opvragen en opzoeken.  

Wat is een auto meldcode?

De auto meldcode is een unieke code die overeenkomt met de 4 laatste cijfers van het chassisnummer of identificatienummer van uw auto. Bij het afsluiten van een autoverzekering geeft u de meldcode door aan de verzekeraar, zodat deze uw auto als verzekerd kan aanmelden bij de RDW.


 

Meldcode opvragen

U kunt eenvoudig de meldcode van uw auto opzoeken én opvragen. De meldcode van uw auto vindt u terug op het kentekenbewijs (deel 1B) en op het tenaamstellingsverslag, dat u ontvangt als u een auto koopt. Daarnaast kunt u de meldcode opzoeken in het frame van uw auto (de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Ten slotte kunt u de meldcode opvragen bij de RDW of bij de verkoper.?


 

Meldcode auto opvragen RDW

U kunt uw meldcode opvragen bij de RDW. De meldcode van uw auto opvragen doet u online via de website van de RDW. Hier kunt u ook al uw andere gegevens inzien van de voertuigen die op uw naam staan. Goed om te weten: alleen de eigenaar zelf kan de meldcode opvragen bij de RDW. Bovendien kunt u ook de meldcode opvragen bij de verkoper. 


Meldcode opzoeken

Naast dat u de meldcode kunt opvragen, kunt u de meldcode ook zelf opzoeken. U kunt de meldcode opzoeken op uw kentekenbewijs. En ook op uw tenaamstellingsverslag, die u krijgt bij het overschrijven van het voertuig op uw naam. Bovendien kunt u de meldcode opzoeken op de chassissticker onder uw motorkap of in het portier. Ten slotte kunt u de meldcode opzoeken door deze op te vragen bij de verkoper.

Meldcode kentekenbewijs

Wanneer u een auto koopt en uzelf als eigenaar registreert bij de RDW ontvangt u een kentekencard. Is de auto voor 2014 op uw naam gezet, dan heeft u een papieren kentekenbewijs ontvangen. Op beide documenten is de meldcode terug te vinden. Deze vindt u naast of onder uw kenteken onder de noemer 'meldcode'. Bent u uw kentekenbewijs kwijt? Dan is het zaak dat u zo snel mogelijk een nieuwe aanvraagt.

Meldcode op uw tenaamstellingsverslag

Als u een auto overschrijft op uw naam, krijgt u van het RDW een tenaamstellingsverslag. Hierop kunt u enkele belangrijke gegevens, zoals de meldcode terugvinden. 

Meldcode auto opzoeken in het chassisnummer 

De meldcode van een auto is gelijk aan de laatste vier cijfers van het chassisnummer van het voertuig. Als u dit nummer weet, weet u dus ook de meldcode. De meest voorkomende plek van het chassisnummer is onder de motorkap of in het portier.


 

Meldcode opvragen nieuwe auto

Het kan zo zijn dat de auto meldcode (nog) niet bekend is wanneer u een nieuwe auto koopt. Maar om een autoverzekering af te sluiten, heeft u wel de meldcode van uw auto nodig. Wij raden u in dat geval aan om de auto meldcode alvast bij de verkoper van de auto op te vragen. 

Autoverzekeringen vergelijken