Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Meldcode auto

De meldcode van uw auto heeft u nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. Hoewel dit dus belangrijke informatie is, is de meldcode niet zo'n bekend begrip en is deze niet zo gemakkelijk te vinden. Op deze pagina leggen wij u uit waar u de meldcode voor nodig heeft en waar u deze kunt vinden.

Wat is de meldcode?

De meldcode van de auto bestaat uit vier cijfers. Dit is een unieke code die overeenkomt met de laatste vier cijfers van het chassisnummer of het identificatienummer van uw auto. 

Bij het afsluiten van een autoverzekering geeft u de meldcode door aan de verzekeraar, zodat deze uw auto als verzekerd kan aanmelden bij de RDW.

Meldcode auto kwijt

Het kan dat u om de meldcode van uw auto wordt gevraagd, maar dat u geen idee heeft waar deze is. Toch kan de meldcode niet kwijt zijn. Deze code is namelijk op verschillende manieren terug te vinden:

  • De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van de auto, dat in het frame van uw auto is gegraveerd
  • U kunt de meldcode opzoeken of opvragen bij de RDW
  • De meldcode staat in het kentekenbewijs van uw auto

Meldcode auto opvragen of opzoeken

U kunt de meldcode van de auto opzoeken of opvragen bij de RDW. Dit doet u online via de website van de RDW. Hier kunt u ook al uw andere gegevens inzien van de voertuigen die op uw naam staan. Houd er wel rekening mee, dat alleen de aansprakelijke eigenaar zelf deze gegevens kan opvragen.

Meldcode kentekenbewijs

Wanneer u een auto koopt en uzelf als eigenaar registreert bij de RDW ontvangt u een kentekencard. Is de auto voor 2014 op uw naam gezet, dan heeft u een papieren kentekenbewijs ontvangen. Op beide documenten is de meldcode terug te vinden. Deze vindt u naast of onder uw kenteken onder de noemer 'meldcode'. Bent u uw kentekenbewijs kwijt? Dan is het zaak dat u zo snel mogelijk een nieuwe aanvraagt.

Meldcode chassisnummer

De meldcode van een auto is gelijk aan de laatste vier cijfers van het chassisnummer van het voertuig. Als u dit nummer weet, weet u dus ook de meldcode. De meest voorkomende plek van het chassisnummer is onder de motorkap of in het portier.

Meldcode nieuwe auto

Het kan zo zijn dat de meldcode nog niet bekend is wanneer u een nieuwe auto koopt. En u wilt natuurlijk wel uw nieuwe auto zo snel mogelijk verzekeren zodat u er meteen mee de weg op kunt. Wij raden u in dat geval aan om de meldcode alvast bij de verkoper van de auto op te vragen en contact op te nemen met onze klantenservice. Zo kunt u straks meteen de weg op als u uw nieuwe auto heeft.