Contact
Mijn UnitedConsumers

Meldcode auto opvragen

De meldcode van je auto heb je nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. Ben je de meldcode kwijt? De meldcode staat op je kentekenbewijs. Wij helpen je graag met het opzoeken of opvragen van jouw meldcode!  

Auto meldcode

De auto meldcode is een unieke code die overeenkomt met de 4 laatste cijfers van het chassisnummer of identificatienummer van je auto. Bij het afsluiten van een autoverzekering geef je de meldcode door aan de verzekeraar, zodat deze jouw auto als verzekerd kan aanmelden bij de RDW. Zonder meldcode kun je geen autoverzekering afsluiten.

Verschil meldcode auto en tenaamstellingscode

Je hebt bij het afsluiten van een autoverzekering de tenaamstellingscode nodig. Deze bestaat uit 9 cijfers, waarvan de eerste 4 cijfers gelijk is aan de meldcode. De laatste 5 cijfers ontvang je per post van de RDW, nadat je de auto op jouw naam hebt gezet.


 

Meldcode auto opzoeken

Je kunt de auto meldcode opzoeken op je kentekenbewijs. De meldcode van jouw auto staat op de voorkant van het kentekenbewijs, op de 2e regel onder 'kenteken'.

Als je een auto koopt en deze overschrijft op jouw naam, dan ontvang je het kentekenbewijs en tenaamstellingsverslag van de RDW. De meldcode van je auto kun je ook opzoeken in het tenaamstellingsverslag. 

 

Meldcode auto opzoeken


jorg expert autoverzekeringen

wist je dat Wist je dat....

"Je kunt de meldcode van jouw auto ook opzoeken in het chassisnummer. De meldcode van je auto bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Deze vind je vaak onder de motorkap of in het portier."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen


 

Meldcode kwijt, wat nu?

Lukt het je niet om de meldcode van jouw auto zelf op te zoeken of ben je de meldcode kwijt? Dan kun je de meldcode ook opvragen bij de RDW, de autoverkoper of terugvinden in de polis van je autoverzekering. 

De auto meldcode opvragen kan online via de website van de RDW. Naast de meldcode vind je hier ook alle andere gegevens van het voertuig dat op jouw naam staat. Goed om te weten: alleen de eigenaar zelf kan de meldcode opvragen bij de RDW.

Meldcode aanvragen

Ben je de meldcode kwijt (4 cijfers), of het tweede deel (5 cijfers) van jouw tenaamstellingscode? Dan vraag je via de RDW een nieuwe tenaamstellingscode aan. Dit doe je door in te loggen met DigiD en de kosten te betalen. De kosten voor een nieuwe tenaamstellingscode bedragen € 1,20 (tarief 2024). 

Goed om te weten: ben je niet alleen je meldcode kwijt, maar ook jouw kentekenbewijs? Vraag dan bij de RDW een nieuw kentekenbewijs aan. De kosten zijn in dit geval hoger: € 37,90 (tarief 2024). 


 

Meldcode opvragen nieuwe auto

Het kan zo zijn dat de auto meldcode (nog) niet bekend is wanneer je een nieuwe auto koopt. Bijvoorbeeld omdat het voertuig nog niet op jouw naam staat. De meldcode ontvang je pas als de auto op jouw naam staat.

Autoverzekering berekenen zonder meldcode

Toch benieuwd naar de premie van je autoverzekering? Je kunt jouw nieuwe autoverzekering alvast berekenen zonder meldcode. Binnen twee minuten krijg je vrijblijvend een overzicht van de goedkoopste autoverzekeringen. Wel zo fijn!

Autoverzekering berekenen
 vink Altijd gratis een vrijblijvende offerte


 

Heb je een vraag, opmerking of advies nodig over de meldcode?

Wij helpen je graag!