Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Overstappen autoverzekering

Overstappen van autoverzekering kan interessant zijn. Het kan zijn dat u elders een goedkopere premie vindt, of dat u voordeligere voorwaarden krijgt. Ook kan het zijn dat u niet langer tevreden bent over de service. Waar moet u op letten bij het overstappen van autoverzekering? En hoe zit het met het overstappen van autoverzekering na een schade?

 

Overstappen van autoverzekering in 4 stappen

Het is allereerst belangrijk om een goede autoverzekering te kiezen. Heeft u de juiste verzekering gevonden. Dan kunt u van autoverzekering overstappen. 

Van autoverzekering veranderen is helemaal niet zo moeilijk. In 4 eenvoudige stappen kunt u al van autoverzekering overstappen. Dit pakt u als volgt aan:

Stap 1. Check de opzegtermijn van uw huidige autoverzekering.
Stap 2. Sluit een nieuwe autoverzekering af.
Stap 3. Beantwoord de acceptatievragen van de verzekeraar.
Stap 4. Zeg uw oude autoverzekering op.
Resultaat: Overstappen van autoverzekering is gelukt!

Stap 1: opzegtermijn autoverzekering checken

Een autoverzekering is een contract met een opzegtermijn. Vaak heeft u na het afsluiten van uw verzekering een jaarcontract waarna de verzekering maandelijks opzegbaar is. Controleer daarom eerst of u uw huidige autoverzekering (al) op kunt zeggen.

Stap 2: Nieuwe autoverzekering afsluiten

Meld u aan bij de nieuwe autoverzekering. Houd hierbij wel rekening met de opzegtermijn van uw oude verzekering, zodat u niet met twee verzekeringen of juist zonder autoverzekering komt te zitten. In dat laatste geval mag uw auto namelijk niet de openbare weg op.

Overstappen van autoverzekering

 
NL

Stap 3: Acceptatie autoverzekering

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, zal de verzekeraar u enkele acceptatievragen stellen. Hierbij kunt u denken aan vragen als:

 • Is het voertuig sinds deze op naam van verzekerde staat, langer dan 14 dagen onverzekerd geweest?
 • Is uw verzekering ooit opgezegd, geweigerd of zijn er beperkte voorwaarden gesteld?
 • Staan er bijzondere bepalingen vermeld op uw rijbewijs?
 • Heeft u een ongeldig of buitenlands rijbewijs?
 • Bent u ooit veroordeeld door een strafrechter?
 • Heeft u de laatste vijf jaar schade gehad?
 • Is de rijbevoegdheid u ooit ontzegd?

Op basis van uw antwoorden, zal uw aanvraag geaccepteerd of afgewezen worden.

Stap 4: Autoverzekering opzeggen

Zodra de nieuwe autoverzekering geaccepteerd is, kunt u uw oude autoverzekering opzeggen. Doe dit pas wanneer u weet dat u inderdaad een nieuwe autoverzekering heeft, om te voorkomen dat uw auto (tijdelijk) niet verzekerd is.


 

Waarom overstappen van autoverzekering?

Er zijn verschillende redenen om te willen overstappen naar een andere autoverzekering. U wilt bijvoorbeeld overstappen van autoverzekering omdat..

 • Uw premie na een gereden schade omhoog gaat
 • De premie door de verzekeraar verhoogd wordt
 • De huidige contractperiode afloopt
 • U een tweede auto wilt verzekeren
 • U elders voordeliger uit ben

 

Overstappen autoverzekering na schade

Als u schade aan uw auto meldt bij uw verzekering, kan dit ten koste gaan van uw schadevrije jaren en dus van uw goedkope autoverzekering. Als gevolg hiervan zal de premie van de autoverzekering omhoog gaan. In dat geval kan overstappen van autoverzekering een interessante mogelijkheid zijn.

Wilt u overstappen na schade? Houd er dan wel rekening mee dat ook een nieuwe verzekeraar uitgaat van het lagere aantal schadevrije jaren. Bovendien kan uw aanvraag geweigerd worden.


 

Overstappen autoverzekering schadevrije jaren

U neemt uw opgebouwde schadevrije jaren mee wanneer u overstapt naar een andere autoverzekering. Let u echter wel op halve schadevrije jaren of niet volgemaakte schadevrije jaren. Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kunnen deze komen te vervallen.

U heeft te maken met halve of niet volgemaakte schadevrije jaren wanneer u voor het volmaken van een contractjaar overstapt naar een andere autoverzekering. De nieuwe verzekeraar bepaalt of het niet volgemaakte schadevrije jaar wordt afgerond op een heel jaar of dat het komt te vervallen.