Contact
Mijn UnitedConsumers

Overstappen van autoverzekering

Overstappen van autoverzekering is een goed idee. Zeker wanneer je een goedkopere premie vindt, of als je voordeligere voorwaarden krijgt. Overstappen doe je in 5 eenvoudige stappen: wij leggen uit hoe dit werkt.

Benieuwd naar de premie van jouw nieuwe autoverzekering? Doe direct de check en start met besparen! 

Overstappen autoverzekering


NL

 vink Altijd 14 dagen bedenktijd

Overstappen autoverzekering in 5 stappen

Wil je van autoverzekering overstappen? Wij helpen je een handje: 

controleer opzegtermijn overstappen autoverzekering

Stap 1: Controleer de opzegtermijn

Vóór je gaat overstappen van autoverzekering is het een goed idee om de opzegtermijn van jouw huidige autoverzekeraar op te zoeken. De opzegtermijn vind je terug op jouw huidige polis. Meestal kun je na een jaar maandelijks opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Soms kun je na een jaar dagelijks opzeggen.

autoverzekering vergelijken

Stap 2: Vergelijk je autoverzekering

Verzamel je gegevens, zoals het kenteken, jouw aantal opgebouwde schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Na het invullen van jouw gegevens, kun je jouw autoverzekering vergelijken. Zo weet je zeker dat jij na het overstappen van autoverzekering de beste en voordeligste verzekering hebt!

autoverzekering afsluiten

Stap 3: Sluit je nieuwe autoverzekering af

Heb jij de beste autoverzekering gevonden? Controleer dan goed of de ingangsdatum aansluit op de opzegtermijn van je huidige autoverzekering. Vul vervolgens de acceptatievragen naar waarheid in en sluit jouw autoverzekering af. Zodra je jouw autoverzekering hebt afgesloten, ontvang je een bevestiging per e-mail.

acceptatie overstappen autoverzekering

Stap 4: Wacht de acceptatie af

In de bevestigingsmail staat of je direct bent geaccepteerd of niet. Zo niet, dan is het belangrijk dat je eerst de acceptatie van jouw nieuwe autoverzekering afwacht, voordat je jouw huidige autoverzekering opzegt. Zo voorkom je dat je onverzekerd rondrijdt, dat mag namelijk niet. Soms kan de nieuwe autoverzekeraar jou tijdelijk een voorlopige dekking geven. Op deze manier ben je toch verzekerd tussen het moment van aanvragen en definitieve acceptatie of weigering.

opzeggen autoverzekering

Stap 5: Zeg je huidige autoverzekering op

Is jouw nieuwe autoverzekering bevestigd? Dat is fijn, want nu kun je jouw huidige autoverzekering opzeggen met als einddatum de ingangsdatum van je nieuwe autoverzekering. Gefeliciteerd! Je overstap is nu helemaal geregeld. 


Daarom overstappen van autoverzekering

via UnitedConsumers

auto vergelijk

Vergelijk de beste en goedkoopste autoverzekering

duim

Gratis opzeghulp voor je huidige autoverzekering

besparen

Bespaar tot € 175,00 per jaar als je overstapt

Start met vergelijken


Wanneer kan ik overstappen van autoverzekering?

De meeste autoverzekeringen hebben een looptijd van één jaar dat na afloop dagelijks opzegbaar is. Afhankelijk van de polis van je autoverzekering kun je zelf beslissen wanneer je wilt overstappen. Het is daarom slim om van tevoren de polisvoorwaarden van je huidige autoverzekering te checken.

jorg expert autoverzekeringen

advies Goed om te weten

"Sommige autoverzekeraars hanteren geen looptijd. Daardoor kun je de autoverzekering per direct opzeggen. Je vindt dit terug in de polisvoorwaarden van jouw autoverzekering."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen


Overstappen van autoverzekering na schade, kan dat?

Je kunt meestal overstappen van autoverzekering na schade. Soms is dat ook een slimme keuze. Na een schade zak je namelijk terug in schadevrije jaren en stijgt je premie. In deze nieuwe situatie kan het voorkomen dat de premie bij een andere verzekeraar lager is. Dan is overstappen van autoverzekering na schade dus interessant.

In sommige gevallen kan het lastig zijn om na schade over te stappen van autoverzekering. Soms vindt een autoverzekeraar het risico te groot om jou te verzekeren, als je recent schade hebt gereden.

Wil je weten of je via UnitedConsumers kunt overstappen van autoverzekering na een schade? Neem dan contact op met onze experts. Wij helpen je graag!


Overstappen autoverzekering via UnitedConsumers

Wil je overstappen van autoververzekering? Dat kan! Wij vergelijken maandelijks de beste én goedkoopste autoverzekeringen. En dankzij onze opzeghulp is overstappen supermakkelijk. Kies hieronder je dekking en vergelijk direct jouw autoverzekering.

Goedkoopste autoverzekering

WA verzekering
Vanaf € 12,- per maand


 • Schade aan anderen
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling
   
 • Minimaal 5% korting op jouw autoverzekering 
   

Kies WA verzekering

 

Uitgebreide autoverzekering

WA beperkt casco
Vanaf € 14,- per maand


 • Schade aan anderen
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren  
   
 • Minimaal 5% korting op jouw autoverzekering
   

Kies WA beperkt casco

 

Complete autoverzekering

WA casco (all risk)
Vanaf € 16,- per maand


 • Schade aan anderen
   
 • Aanrijding, slippen, te water raken en overige onheilen
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Minimaal 5% korting op jouw autoverzekering
   

Kies WA casco


Veelgestelde vragen over overstappen van autoverzekering

Van autoverzekering overstappen heeft vaak veel voordelen. Misschien ben je bij de ene autoverzekeraar voordeliger uit dan bij een andere autoverzekeraar. Overstappen van autoverzekering is bijvoorbeeld in de volgende gevallen een uitstekend idee:

 • Na een schadeclaim: Waarschijnlijk is jouw autoverzekering hierdoor een stuk duurder geworden. Het is daarom slim om autoverzekeringen te vergelijken en eventueel over te stappen van autoverzekering. 
 • Na een premieverhoging: Loopt je contract af en zeg je de autoverzekering niet op? Dan loopt jouw autoverzekering door en ontvang je de nieuwe polis met een nieuwe (hogere) premie. Bekijk daarom of overstappen van autoverzekering voordeliger is. 
 • Ontevredenheid: Misschien heb je een vervelende ervaring gehad met jouw autoverzekeraar, of is de schadeafhandeling niet helemaal naar wens verlopen en wil je daarom het liefst overstappen van autoverzekering. 
 • Elders voordeliger: Het kan ook zijn dat je jouw autoverzekering aan het vergelijken bent en ergens anders een goedkopere autoverzekering hebt gezien. Dan is overstappen natuurlijk een uitstekend idee! Zo bespaar jij op je vaste lasten en houd je meer over voor een leuker leven.

Om van autoverzekering over te stappen heb je de volgende gegevens nodig:

 • Het aantal schadevrije jaren
 • Het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt
 • Het kenteken van je auto
 • De meldcode van je auto

Regel direct mijn overstap

Je neemt jouw opgebouwde schadevrije jaren mee wanneer je overstapt naar een andere autoverzekering. Let echter wel op halve schadevrije jaren of niet volgemaakte schadevrije jaren. Je hebt te maken met halve of niet volgemaakte schadevrije jaren, wanneer je voor het volmaken van een contractjaar overstapt naar een andere autoverzekering. De nieuwe verzekeraar bepaalt of het niet volgemaakte schadevrije jaar wordt afgerond op een heel jaar of dat het komt te vervallen.

Bij het overstappen naar een nieuwe autoverzekering, zal de verzekeraar jou enkele acceptatievragen stellen. Deze acceptatievragen worden gesteld:

Vragen over het voertuig

 • Ben je de eigenaar en kentekenhouder van de auto?
 • Wordt het voertuig gebruikt voor lesdoeleinden, zakelijke doeleinden, het tegen betaling vervoeren van personen of maaltijden?
 • Is het voertuig langer dan 14 dagen onverzekerd geweest sinds deze op jouw naam staat, terwijl deze wel verzekerd had moeten zijn?
 • Zijn er bestaande beschadigingen aan de auto?

Aanvullende vragen

Ben je, of één van de personen die je wilt meeverzekeren, zoals (mede)eigenaar, kentekenhouder en regelmatige bestuurder van het voertuig, gezinsleden, huisgenoten of jouw partner:

 • In de afgelopen 5 jaar failliet verklaard, in een schuldsanering betrokken of is de rechter akkoord gegaan met een surseance (uitstel) van betaling?
 • In de afgelopen 8 jaar betrokken (geweest) bij verzekeringsfraude of opzettelijke misleiding van een financiële instelling?

Afrondende vragen

Heb je, of één van de personen die je wilt meeverzekeren, zoals (mede)eigenaar, kentekenhouder en regelmatige bestuurder van het voertuig, gezinsleden, huisgenoten of jouw partner:

 • In de afgelopen 8 jaar een overtreding begaan waardoor je in aanraking bent geweest met politie en/of veroordeeld bent door justitie?
 • De laatste 8 jaar een (voorwaardelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid gehad?
 • Op dit moment te maken met een beslaglegging op inkomsten of bezittingen door een deurwaarder?
 • In de afgelopen 5 jaar een weigering of opzegging ontvangen van een verzekeraar?
 • De laatste 5 jaar schade geleden of een schuldschade veroorzaakt door een gebeurtenis die door de aangevraagde verzekering(en) wordt gedekt?

Op basis van de acceptatievragen beoordeelt de autoverzekeraar je aanvraag. Het is belangrijk dat je deze volledig en naar waarheid invult. Vul je de acceptatievragen niet naar waarheid in? Dan kan de autoverzekeraar je aanvraag afwijzen.

This is often possible, but you have to take the following things into account:

 • In most cases, you can terminate your current car insurance after one year. It is often not possible to cancel your insurance earlier.
 • The notice period for cancelling your car insurance is 1 month.

Once you have checked the duration and notice period of your car insurance, you are free to compare and find a cheaper option for your car!

Compare car insurances

Bekijk alle veelgestelde vragen


Heb je een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen je graag!