Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Auto verzekeren zonder rijbewijs

Wie een auto heeft, moet hier een autoverzekering voor afsluiten – ook als de eigenaar (nog) geen rijbewijs heeft. Dit is echter niet altijd eenvoudig, omdat veel verzekeraars een rijbewijs verplicht stellen bij het afsluiten van een autoverzekering. Toch is het niet onmogelijk. In dit artikel leest u waar u op moet letten als u een auto wilt verzekeren zonder rijbewijs. 

Auto verzekeren zonder rijbewijs, kan dat?

Bij het afsluiten van een autoverzekering, zal de verzekeringsmaatschappij u bepaalde acceptatievragen stellen. Als u een autoverzekering wilt afsluiten zonder zelf een rijbewijs te hebben, kan de autoverzekering afgewezen worden. Een acceptatie van de autoverzekering is dus niet gegarandeerd. De volgende twee voorbeelden geven meer duidelijkheid over wanneer u wel geaccepteerd zult worden en wanneer niet. Dit is echter altijd afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Voorbeeld 1: autoverzekering wordt afgewezen

Jan koopt een auto en zet deze op naam. Bij het aanvragen van de autoverzekering geeft hij zijn partner Mieke op als bestuurder en zichzelf als aanvrager. Uit de acceptatievragen van de verzekeraar blijkt dat Jan geen rijbewijs heeft en dat Mieke de auto niet op naam mag verzekeren, omdat ze onder bewind staat. Dit is niet mogelijk bij de autoverzekering en de aanvraag wordt afgewezen.

Voorbeeld 2: autoverzekering wordt geaccepteerd

Jan koopt een auto en zet deze op naam. Hij geeft zijn nicht Lotte op als regelmatige bestuurder. Uit de acceptatievragen van de verzekeraar blijkt dat Jan geen rijbewijs heeft, maar dat hij elke dag naar het ziekenhuis moet en Lotte brengt hem dan. Jan wil de auto in eigen vermogen houden en heeft hierdoor de auto op zijn naam staan. Dit is een toegestane constructie en de aanvraag wordt goedgekeurd. 

Rijbewijs ingevorderd of verlopen

Een ingevorderd of verlopen rijbewijs hoeft niet direct gevolgen te hebben voor uw autoverzekering. U mag niet in uw auto rijden, maar deze kan wel gewoon verzekerd blijven. Bij een verlopen rijbewijs moet u vaak aan kunnen tonen dat u een afspraak heeft staan om het rijbewijs te verlengen. Uw autoverzekeraar kan besluiten om uw autoverzekering te beëindigen als blijkt dat uw rijbewijs is ingevorderd.

Wilt u een nieuwe autoverzekering afsluiten? Dan bent u verplicht om aan te geven dat uw rijbewijs ingevorderd is (geweest). Een verzekeraar mag u op basis hiervan weigeren.

Auto geërfd of gewonnen

Als u een auto erft of wint, bent u verplicht om deze direct op naam te zetten en te verzekeren, te verkopen of te laten schorsen. Of u een autoverzekering kunt afsluiten, hangt af van uw situatie en de acceptatiecriteria van de verzekeringsmaatschappij. Wij raden u daarom aan om altijd duidelijk te zijn over uw persoonlijke omstandigheden en uw plannen met de auto.

Rijden zonder rijbewijs verzekering

In een onverzekerde auto mag niet gereden worden. Ook mag u zonder rijbewijs niet plaatsnemen achter het stuur. Doet u dit toch en krijgt u schade, dan zal geen enkele verzekeraar deze schade vergoeden. Bovendien is het strafbaar, waardoor u ook op juridisch gebied met grote problemen te maken krijgt. Wij raden u dan ook aan om absoluut niet zonder rijbewijs te gaan rijden.