Zo zit het met de autoverzekering als je jouw auto uitleent
Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd? En hoe zit het met mijn autoverzekering als ik de auto uitleen? Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden als er een andere bestuurder in je auto rijdt of als je een auto gaat lenen.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Je auto is gewoon verzekerd als je hem uitleent. Een
autoverzekering
rijbewijs
sluit je namelijk af op het kenteken van je auto. Je auto uitlenen aan familie of vrienden is dus geen probleem. Je autoverzekering is geldig als de andere bestuurder met jouw toestemming in je auto rijdt én in bezit is van een geldig
. Bij schade dekt de verzekeraar dit gewoon volgens de polisvoorwaarden.
Kunnen meerdere bestuurders tegelijk eigenaar zijn van een auto?
Bij je autoverzekering kun je maar één iemand als regelmatige bestuurder opgeven. De regelmatige bestuurder is degene die het meest in de auto rijdt. Je kunt dus geen andere bestuurder opgeven aan je autoverzekering. Maar, het is voor de verzekeraar geen probleem als er af en toe iemand anders in je auto rijdt. Hierdoor is je auto uilenen aan je kind of partner gewoon mogelijk.
Ja, je bent verzekerd als je in andersmans auto rijdt. Een autoverzekering geldt namelijk voor de auto, en niet voor een persoon. Als het voorkomt dat je in andermans auto rijdt, ben je dus gewoon verzekerd. De eigenaar van de auto blijft wél aansprakelijk voor alles wat er met de auto gebeurt. Dat betekent dat diens autoverzekering eventuele schade vergoedt, en dat de eigenaar van de auto schadevrije jaren kwijtraakt.
Goed om te weten
: de geleende auto verzekeren is niet jouw verantwoordelijkheid, want dit doet de eigenaar van de auto. Wel is het goed om na te vragen wat voor dekking (WA, WA beperkt casco of all risk) de auto heeft.
autoschade
dekkingen
Je autoverzekering is ook geldig als een andere bestuurder achter het stuur zit bij het ontstaan van de
. Wel is het belangrijk dat je weet welke schades je autoverzekering dekt als je de auto uitleent. Daarom zetten wij de
voor jou op een rijtje:
Tip:
ben je via ons verzekerd? Bekijk de dekking van je autoverzekering via
.
Het is belangrijk om heldere afspraken te maken met degene die je auto leent. Maak afspraken over eventuele boetes, je schadevrije jaren, het eigen risico en eventuele reparatiekosten. Dat kun je doen middels een contract, namelijk een bruikleenovereenkomst. Daarmee leen je jouw voertuig met een gerust hart uit en toon je aan hier geen geld voor te ontvangen. Ook geeft het zekerheid aan degene aan wie je jouw auto uitleent.
Schade bij auto uitlenen en je schadevrije jaren
Leen je jouw auto uit en veroorzaakt de tijdelijke bestuurder
, dan val je terug in de
. Daarom is het slim om duidelijke afspraken te maken over de compensatie. Met een getekende bruikleenovereenkomst kom je nooit voor verrassingen te staan.
Wil je een
en is de bestuurder niet de eigenaar? Of leen je je auto wel eens uit aan iemand? Geen probleem! Een autoverzekering sluit je namelijk af op het kenteken van je auto en niet op een persoon.
Je wilt natuurlijk goed en voordelig verzekerd zijn. Bij ons ontvang je maandelijks korting op je autoverzekering (nu:
20% korting op je premie
). Bereken je voordeel en start direct met besparen!
Mijn UnitedConsumers
schade
opgebouwde schadevrije jaren
autoverzekering afsluiten
WA verzekering
Met een
ben je verzekerd voor schade aan anderen. De WA verzekering vergoedt de schade aan je eigen auto niet. Maak daarom van tevoren afspraken over wie de schade betaalt en hoe jullie de schade claimen.
WA beperkt casco
Met
wordt schade aan anderen, maar ook schade door
,
WA verzekering
en aanrijdingen met dieren gedekt. Maak vooraf afspraken over het eigen risico, de reparatiekosten en de lagere
als je de auto uitleent.
WA beperkt casco
diefstal
WA casco (all risk)
Een
verzekering dekt vrijwel alle schades aan je auto. Het enige waar je je zorgen over moet maken bij schade, is het aantal