Dekking van uw autoverzekering: wat past bij u?

Een autoverzekering afsluiten betekent belangrijke keuzes maken. Het is verstandig om vooraf uw autoverzekering te vergelijken. Daarbij kiest u zelf welke dekking het beste bij uw persoonlijke situatie past. Omdat het soms moeilijk is om dat te beoordelen, helpen wij u graag met het maken van de juiste keuze. Wij geven u advies aan de hand van de waarde en de leeftijd van uw auto.

Drie mogelijke dekkingen

Er zijn drie verschillende soorten dekkingen:

  • WA verzekering
  • WA + beperkt casco
  • WA + casco (all risk)

Om een juiste keuze te kunnen maken tussen deze drie dekkingen geven wij aan wat belangrijke aandachtpunten zijn. Dit kan u helpen bij het maken van een beslissing.

Kies de dekking die bij u past

of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

WA dekking

Een WA dekking vergoedt alleen de schade die u veroorzaakt bij een ander. De premie van een WA dekking is lager dan bij de (beperkt) casco autoverzekeringen, maar u loopt ook meer risico. Een WA dekking is in de volgende gevallen geschikt voor u:

Uw auto is ouder dan 10 jaar

Dan kunt u de vraag stellen of het wel nodig is om uw auto nog WA + beperkt casco of WA + casco te verzekeren. In dit geval heeft uw auto vaak ook een lagere dagwaarde. Kiest u toch liever voor een WA + beperkt casco of een WA + casco autoverzekering, houd er dan rekening mee dat u waarschijnlijk meer betaalt dan dat uw auto werkelijk nog waard is.

Zo voordelig mogelijk verzekeren

Als u de goedkoopste dekking wilt kunt u het beste kiezen voor een WA dekking. Voor een WA autoverzekering betaalt u de laagste premie.

WA + beperkt casco

De WA + beperkt casco valt tussen de WA en de WA + casco (all risk) in. Maar wanneer kiest u nu voor een WA Beperkt Casco dekking?

Uw auto is ouder dan vijf jaar

Voor een auto ouder dan vijf jaar is het niet altijd voordelig om een WA + casco (all risk) verzekering af te sluiten. Een WA + beperkt casco kan dan de uitkomst zijn. U bent dan alleen niet verzekerd voor de schade die u zelf aan uw auto veroorzaakt.

Is uw auto diefstal/inbraak gevoelig?

Dan is het verstandig om de WA + beperkt casco dekking boven de WA dekking te verkiezen.

Voordelig ruitschade meeverzekeren

Ruitschade is meeverzekerd bij de WA + beperkt en WA + casco (all risk). U betaalt minder premie bij de WA + beperkt casco, daarmee kunt u voordelig ruitschade meeverzekeren.

Zelf een schade willen of kunnen betalen

Bij een WA + beperkt casco dekking kunt u niet alle schade verhalen op de verzekeraar. Dat wil zeggen dat u in sommige gevallen de schade zelf moet betalen. Wanneer u bijvoorbeeld uw fiets tegen uw auto heeft laten vallen.

Sommige mensen vinden het juist fijn om zelf de schade te betalen. Dan is de WA + beperkt casco een uitkomst. Wanneer u de schade niet wilt of kunt betalen kunt u beter kiezen voor de WA + casco (all risk).

WA + casco (all risk)

WA + Casco wordt ook wel een all risk dekking genoemd. Dit is de meest uitgebreide dekking die u kunt kiezen. Deze dekking verzekert u ook voor de schade die u zelf aan uw auto veroorzaakt. De premie van deze verzekering is dan ook het hoogste in de verschillende dekkingen.

Nieuwe auto

Een nieuwe auto is vaak een grote uitgave en heeft dus een hoge waarde. Het is verstandig om een nieuwe auto WA + casco (all risk) te verzekeren. Ook voor auto’s tot vijf jaar oud is het verstandig om deze dekking te kiezen.

Betalingsregeling

Heeft u een financiering, oftewel betalingsregeling op uw auto afgesloten, raden wij een WA + casco (all risk) dekking ten zeerste aan. Stel: u heeft geen all risk dekking en uw auto wordt na een aanrijding total loss verklaard. De betalingsregeling loopt door totdat u de auto heeft afbetaald. U betaalt dan voor een auto die u niet meer in uw bezit heeft. De WA + casco (all risk) dekking voorkomt dit.

Financiële zekerheid

Bij een WA + casco (all risk) dekking heeft u de zekerheid dat u goed verzekerd bent voor alle onheilen van buitenaf. U kunt bijna alle zaken verhalen op uw autoverzekering. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden.

Uitzondering 

Het is in de meeste gevallen mogelijk om te kiezen voor een WA + beperkt casco dekking. Als uw auto ouder is dan acht jaar en de dagwaarde ligt onder de € 1.250,- of boven € 20.000,- kunt u helaas geen WA + beperkt casco autoverzekering afsluiten. U betaalt dan meer premie voor uw autoverzekering dan u uiteindelijk terugkrijgt bij eventuele schade. En dat is natuurlijk nergens voor nodig.

Meer weten over

Kenteken WA dekking
Autoschade WA + Casco
Groene kaart Verzekeringnemer
Autoverzekeraar WA + beperkt casco
Dekking wijzigen Auto alarmsystemen
Verzekerd blijven Verzekerd op vakantie
Schadevrije jaren Aanvullende autoverzekeringen
Verkeersregels en verkeersboetes  


> Alles over autoverzekeringen