Contact
Mijn UnitedConsumers

Kosten elektrische auto: wat is het verbruik van mijn elektrische auto?

Elektrische auto's zijn steeds meer in trek. Mede dankzij de gunstige kosten van een elektrische auto. Maar, hoeveel kost elektrisch rijden? En hoe zit het met het verbruik van een elektrische auto? Wij vertellen u meer.

kosten elektrisch rijden


 

Verbruik elektrische auto

U vraagt zich misschien af: wat verbruikt een elektrische auto? Net als bij brandstofauto's is het verbruik van een elektrische auto afhankelijk van een aantal factoren, zoals het rijgedrag van de bestuurder, het gewicht van de auto en het vermogen van de motor. Het gemiddelde verbruik van een elektrische auto is 20 kWh per 100 kilometer.

Goed om te weten: sommige elektrische auto's zijn zuiniger, of juist minder zuinig, in verbruik dan andere elektrische auto's. 


 

Verbruik elektrische auto berekenen

Als uw elektrische auto aangeeft hoeveel kWh deze heeft verbruikt na een rit, kunt u gemakkelijk het verbruik van uw elektrische auto berekenen. Geeft u elektische auto het verbruik niet aan? Wij vertellen u hoe u het verbruik van een elektrische auto kunt berekenen.

Stel, u heeft een elektrische auto: 

  • Waarmee u 86 kilometer rijdt.
  • Die na 86 kilometer 18 kWh heeft verbruikt.

U kunt het verbruik van uw elektrische auto berekenen door het aantal verbruikte kWh te delen door het aantal gereden kilometers. Dan heeft uw elektrische auto een verbruik van: 18 kWh / 86 kilometer = 0,21 kWh per 1 kilometer. Per 100 kilometer verbruikt uw elektrische auto: 0,21 kWh x 100 kilometer = 21 kWh.


 

Maandelijkse kosten elektrische auto

De kosten van een elektrische auto per maand zijn op te splitsen in verschillende onderdelen, namelijk de wegenbelasting, het onderhoud, de afschrijving, het opladen en de autoverzekering. Maar, hoeveel kost een elektrische auto per maand? Dit zijn de gemiddelde kosten van elektrisch rijden:

Wat kost elektrisch rijden? Gemiddeld bedrag
Wegenbelasting € 0,-
Autoverzekering € 90,-
Vast onderhoud € 25,-
Vaste afschrijving € 197,-
Opladen € 112,-
Variabel onderhoud € 19,-
Variabele afschrijving € 79,-
Gemiddelde kosten elektrische auto per maand € 522,-

Goed om te weten: de kosten van een elektrische auto kunnen per auto verschillend zijn.


 

Elektrisch rijden kosten per km

U berekent eenvoudig de kosten van een elektrische auto per kilometer door de (totale) maandelijkse kosten te delen door het aantal kilometers dat u per maand rijdt. Stel, u rijdt gemiddeld 10.000 kilometer per maand en de kosten van uw elektrische auto zijn € 522,- per maand. Dan zijn de kosten van uw elektrische auto per kilometer: € 522,- / 10.000 kilometer = € 0,0522.


 

Overige kosten elektrisch rijden

Naast de maandelijkse kosten voor elektrisch rijden, zijn er ook andere kosten verbonden aan een elektrische auto. Hoe zit het met de prijzen van een elektrische auto, een laadpaal thuis en de subsidie voor elektrische auto's

Prijzen elektrische auto kopen

De prijzen van elektrische auto's zijn vaak hoger dan prijzen van brandstofauto's. Wel is het goed om te weten dat een elektrische auto in verbruik goedkoper is. Bovendien dalen de prijzen van elektrische auto's wellicht in de toekomst, omdat accu's steeds minder duur worden.

 

Kosten opladen elektrische auto

De kosten van het opladen van uw elektrische auto zijn thuis vaak lager. Daarom kan een laadpaal thuis een slimme investering zijn. Thuis betaalt u vaak namelijk een goedkoper stroomtarief dan het tarief van een openbare laadpaal. Dat laatste ligt gemiddeld op € 0,45 per kWh.

 

Subsidie elektrische auto

Om de kosten van een elektrische auto te drukken, bestaat sinds 1 juli 2020 de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). Voor een gebruikte elektrische auto krijgt u in 2023 € 2.000,00 subsidie. Voor een nieuwe elektrische auto krijgt u € 2.950,00 subsidie in 2023.


 

Kosten elektrisch auto vs. benzine

Is elektrisch rijden goedkoper? Ja, elektrisch rijden is goedkoper. Wij zetten de kosten van elektrisch rijden vs. benzine voor u op een rijtje:

  Gemiddelde kosten brandstofauto Gemiddelde kosten elektrische auto
Wegenbelasting € 40,- € 0,-
Autoverzekering € 90,- € 90,-
Brandstof/opladen € 125,- € 112,-
Vaste onderhoud € 25,- € 25,-
Vaste afschrijving € 225,- € 197,-
Variabel onderhoud € 30,- € 19,-
Variabele afschrijving € 66,- € 79,-
Kosten elektrisch rijden vs. benzine € 601,- € 522,-

 

Elektrisch rijden kosten zo laag mogelijk houden: 5 tips

Wilt u de kosten van uw elektrische auto zo laag mogelijk houden? Dan hebben wij 5 tips voor u om te besparen op de kosten van elektrisch rijden.

Tip 1: Kies voor een laadpaal thuis

Hoewel een laadpaal thuis een investering is, kan het toch lonen om uw elektrische auto thuis op te laden. De kosten (per kWh) voor het opladen van uw elektrische auto liggen namelijk thuis meestal lager. Extra tip: als u geen zonnepanelen heeft, kunt u het beste uw elektrische auto 's avonds en 's nachts opladen. U betaalt dan een voordeliger daltarief

Tip 2: Beperk de laadsnelheid

Snelladen kost vaak meer energie. Door op een lagere snelheid uw elektrische auto op te laden, voorkomt u piekmomenten in de stroom. Dit kan wel opgelost worden middels een 'load balancing module', maar de aanschafkosten hiervoor zijn prijzig. Opladen met een lagere snelheid loont dus!

Tip 3: Controleer uw bandenspanning

Net als bij een brandstofauto is het bij een elektrische auto slim om regelmatig uw bandenspanning te controleren. Bij de juiste bandenspanning slijten uw banden namelijk minder en hoeft u ze minder vaak te vervangen. Daarnaast verbruikt uw elektrische auto bij een juiste bandenspanning minder energie om uw band aan te laten draaien. Win-win!

Tip 4: Vermijd onnodig gewicht

Extra gewicht in uw elektrische auto zorgt ervoor dat uw auto meer stroom verbruikt. Daarom is het slim om geen onnodige spullen mee te nemen. Zo vergroot u de actieradius van uw elektrische auto en verbruikt u minder stroom. Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee.

Tip 5: Rijd zuinig

Dankzij kleine aanpassingen in uw rijgedrag kunt u een hoop geld besparen. Denk aan het gebruiken van cruise control om constante snelheid te behouden of anticiperend rijden. Dat wil zeggen: goed vooruit kijken, situaties beter inschatten en uw rijgedrag hierop aanpassen. Zuinig rijden kan iedereen!


Ook interessant voor u
 

elektrische auto verzekeren

Uw elektrische auto voordelig verzekeren

> Lees meer

 

kosten auto per maand

Dit zijn de maandelijkse kosten van een auto

> Lees meer

 

goedkoopste elektrische auto

Wat is de goedkoopste elektrische auto?

> Lees meer


Elektrisch rijden homepage