Auto schorsen: meer informatie

Schorsingsperiode

Als u uw auto wilt laten schorsen kan dit voor een bepaalde periode. In deze schorsingsperiode bent u vrijgesteld van de verplichtingen voor autoverzekering, wegenbelasting en APK.

De schorsing gaat meteen in wanneer u deze aanmeldt bij de RDW. U kunt uw voertuig voor een maximale periode van één jaar schorsen. Na dit jaar loopt de schorsing automatisch af. Wilt u uw auto langer schorsen? Dan kunt u tot zes weken voor de vervaldatum de schorsing verlengen met behoud van de vervaldatum + 1 jaar.  

Schorsing aanvragen met papieren kentekenbewijs

Als u via de website van de RDW een schorsing aanvraagt, ontvangt u alleen een e-mail met de einddatum van de schorsing. Uw papieren kentekenbewijs blijft geldig en u heeft het nodig om na de schorsingsperiode weer de weg op te gaan of om uw voertuig te kunnen overschrijven. Bewaar dit dus goed!

Gaat u naar een kentekenloket om de schorsing aan te vragen, dan krijgt u het Tenaamstellingsbewijs en Overschrijvingsbewijs terug. U ontvangt ook een schorsingsverslag (schorsingsbewijs) met de einddatum van de schorsing.

Beëindiging van de schorsing

Als u de schorsing wilt beëindigen, ontvangt u geen nieuw kentekenbewijs. Uw papieren kentekenbewijs blijft gewoon geldig en u krijgt geen kentekencard.

Schorsing aanvragen met kentekencard

Vraagt u online via de website van de RDW een schorsing van uw auto aan, dan ontvangt u een e-mail met de einddatum van de schorsing. Uw tenaamstellingscode en kentekencard blijven geldig, bewaar deze dus goed.

Gaat u naar een kentekenloket, dan ontvangt u een transactieverslag met de einddatum van de schorsing en de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. U ontvangt het tweede deel van de tenaamstellingscode per post. Uw oude tenaamstellingscode kunt u weggooien.

Beëindiging van de schorsing

Na het beëindigen van de schorsing ontvangt u geen nieuwe kentekencard. Uw oude kentekencard blijft gewoon geldig.

Goedkope autoverzekering >>

Voertuig laten schorsen door iemand anders

Het kan voorkomen dat u zelf niet in de gelegenheid bent om een schorsing van uw voertuig aan te vragen. Iemand anders kan dit dan voor u doen. Hiervoor is geen machtiging nodig, iedereen die over het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (in het geval van een papieren kentekenbewijs) of over de kentekencard beschikt, kan het voertuig online of aan het kentekenloket schorsen. 

Lees meer over

Kosten auto schorsen
Kenteken

> Alles over autoverzekeringen