Vergelijk hier uw autoverzekering

Het kenteken

Het kenteken is een identificatiemiddel voor een Nederlands motorvoertuig. Het kenteken bestaat uit twee delen: het kentekenbewijs en de kentekenplaat.

Het kentekenbewijs

Bij een kentekenplaat hoort een kentekenbewijs. Deze moet op de naam van de eigenaar van de auto staan. Wilt u uw auto verkopen? Dan moet het bewijs overgezet worden naar de nieuwe eigenaar. Ook bij het schorsen van uw auto heeft u het kentekenbewijs nodig.

Kentekencard

Vanaf 2014 wordt de kentekencard met chip ingevoerd. Deze gaat het huidige tweedelige kentekenbewijs vervangen. Als u een nieuwe of gebruikte auto koopt, krijgt u de nieuwe kentekencard. De verwachting is dat in 2018 iedereen het huidige kentekenbewijs heeft vervangen door de kentekencard.

Van drie naar twee delen

Vroeger bestond het kentekenbewijs uit drie delen. Deze drie delen waren alleen bestemd voor Nederland en werden in het buitenland niet herkend. Het Nederlandse kentekenbewijs uitgegeven na juni 2004 bestaat uit een andere indeling van het oorspronkelijke driedelige kentekenbewijs:

  • Deel 1A – Voertuigbewijs
  • Deel 1B – Tenaamstellingsbewijs
  • Deel 2 – Overschrijvingsbewijs

Vanaf juni 2004 worden nieuwe tweedelige kentekenbewijzen uitgegeven, een aanpassing die door Europese regels vereist is. Iedereen heeft toegang tot de gegevens van de voertuigbewijzen. Deze kunnen opgevraagd worden bij het kentekenregister van de RDW. U bent verplicht om deel 1A en 1B bij zich te hebben als u gebruikmaakt van de openbare weg. Het overschrijvingsbewijs (deel 2) kan het beste thuis opgeborgen worden.

Kentekenplaat

De nummerplaat die ter identificatie wordt bevestigd op het motorvoertuig. De kentekenplaat moet een afmeting hebben van 520 x 110 mm. Op het nummerbord moet het Europese symbool staan met daaronder het NL teken.

Als u in het bezit bent van een kenteken kunt u een autoverzekering afsluiten. U kunt ook eerst de autoverzekeringen vergelijken. U ziet dan in één oogopslag welke autoverzekering het meest geschikt voor u is.

Bespaar op uw autoverzekering

Geschiedenis van de kentekenplaat

Nederland voerde als derde land ter wereld de kentekenplaat in, dit was in 1898. De voorlopers van Nederland waren Frankrijk (1893) en Duitsland (1896).
De eerste Nederlandse kentekenplaat begon met het cijfer 1, de tweede met het cijfer 2, enzovoorts.

Vanaf 1906 werd de verplichte provinciale nummerbewijs en rijbewijs ingevoerd. In iedere provincie begon het nummerbord met een andere letter.

A Groningen G, GZ, GX Noord Holland M Gelderland
B Friesland H, HZ, HX Zuid Holland N Noord Brabant
D Drenthe K Zeeland P Limburg
E Overijssel L Utrecht R Departementen


In 1951 werd het systeem aangepast omdat steeds meer mensen de provinciegrenzen overschreden. Er kwam behoefte aan een landelijke, centraal toegankelijke kentekenadministratie. Op dat moment werd de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) opgericht. De RDW gaf als enige nog kentekenplaten uit, de provincie speelde hier geen rol meer in.

De sidecode, zoals we deze nog steeds kennen ging van kracht.

Kentekenplaat aanhanger of caravan

Een aanhanger of caravan zwaarder dan 750 kilogram heeft een eigen kenteken nodig. Aanhangers en caravans onder de 750 kilo mogen het kentekennummer van de trekkende auto dragen. De plaat is dan wit met zwarte letters. Er zijn nog meer bijzondere kentekens.