Kosten auto schorsen

Gebruikt u langere tijd uw auto niet, dan kunt u deze tijdelijk laten schorsen. In de periode dat uw auto geschorst is, hoeft u niet meer aan de verplichte APK, wegenbelasting en autoverzekering te voldoen. U krijgt een schorsingsbewijs dat aantoont dat uw auto tijdelijk geen gebruik meer maakt van de openbare weg.

Wilt u besparen op uw autoverzekering, maar toch in uw auto blijven rijden? Doe de gratis Premie-Check en bekijk onze goedkope autoverzekeringen!

Vergelijk uw autoverzekering

Wat kost het om mijn auto te schorsen?

Er zijn kosten verbonden aan het schorsen van uw auto. De meeste voertuigen vallen in de standaardcategorie van € 73,10 per jaar. Enkele uitzonderingen zoals voertuigen ouder dan 15 jaar, kosten € 24,10 per jaar. Heft u de schorsing van een voertuig op en wilt u het in hetzelfde jaar opnieuw schorsen, dan betaalt u extra.

Kosten auto schorsen Alle voertuigen Bijzondere
categoriën
Bromfiets
Tarief 1e jaar € 73,10 € 24,10 € 11,10
Tarief voor verlenging € 24,10 € 24,10 € 11,10
Tarief voor schorsing
binnen een jaar
€ 120,10 € 24,10 € 11,10
Opheffen schorsing € 0,- € 0,- € 0,-

Bron: RDW

Online auto schorsen

Sinds april 2009 is het mogelijk om online uw auto te schorsen. Hiervoor heeft u internetbankieren en uw DigiD nodig. Heeft u een van beiden niet, dan kunt u niet online uw auto schorsen. U moet dan naar een RDW-loket of Postkantoor. Kijk op welke locaties u uw auto kunt laten schorsen.

Het online schorsen van een auto is voorlopig alleen voor particulieren ter beschikking. Zorg dat u aan de volgende punten voldoet om de schorsing direct compleet te maken:

  • U bent particulier en geen rechtspersoon, publiek rechtelijk rechtspersoon of kerkelijke instantie.
  • Het kenteken dat geschorst moet worden staat op uw naam.
  • U bent in het bezit van het volledige kentekenbewijs (deel 1A, 1B en deel 2).
  • Het voertuig dat wordt geschorst, staat of rijdt niet op de openbare weg, in een berm, aan de zijkant van een weg of op een openbare parkeerplaats.

De online schorsing gaat direct in op het moment dat deze is aangevraagd. De minimale schorsingsperiode is één maand. Schorst u een voertuig korter dan één maand, dan betaalt u alsnog de belasting over die periode via een naheffingsaanslag.

Heeft u al belasting betaald over de maand dat de auto geschorst is? Dan krijgt u dit met terugwerkende kracht teruggestort op uw rekening.

Online auto schorsen vanuit het buitenland

Woont of verblijft u buiten Nederland? De RDW stuurt de nieuwe tenaamstelling (deel 1B) die u ontvangt na de schorsing, niet op naar het buitenland. De RDW zal het laatst bekende adres in Nederland gebruiken. Bent u verhuisd of wilt u een ander correspondentieadres doorgeven? Dan kunt u een gemotiveerd schriftelijk verzoek en een kopie van uw legitimatiebewijs indienen bij de RDW.

Autoverzekering afsluiten

Sluit nu voordeling uw autoverzekering af bij UnitedConsumers, in het kort UC. Doe de Premie-Check en zie hoeveel u kunt besparen door autoverzekeringen te vergelijken. Sluit een goedkope autoverzekering af en ontvang standaard 5% extra groepskorting op uw premie. Zo doen we dat.

Ja, ik wil 5% extra korting

Alles over autoverzekeringen