Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Schorsing opheffen

Soms kan het interessant zijn om uw auto te schorsen, bijvoorbeeld omdat u deze voor een langere tijd niet gebruikt. U kunt uw auto voor een periode van 1, 2 of 3 jaar laten schorsen. Maar hoe kunt u de schorsing van uw auto opheffen? 

 

Schorsing opheffen: hoe werkt dat?

Schorsing opheffen is gratis, maar u krijgt nooit uw geld terug. Ook zijn er enkele wettelijke verplichtingen wat betreft het opheffen van de schorsing van uw auto. Na het opheffen van de schorsing van uw auto gelden weer de gebruikelijke regels voor personenwagens. Dit betekent dat u moet voldoen aan de volgende verplichtingen:

  • Uw auto is weer APK gekeurd.
  • U heeft tenminste een WA-verzekering voor uw auto.
  • U betaalt weer motorrijtuigenbelasting voor uw auto.

Deze verplichtingen gaan in op het moment dat u de auto uit schorsing haalt. U moet er dus van tevoren al voor zorgen dat u deze zaken geregeld heeft.

Voor de APK-keuring van uw auto mag u wel de weg op. Let op dat u enkel van het adres waar uw auto geparkeerd staat via de kortste route naar uw APK-keuring mag rijden. Anders riskeert u een boete.


 

Schorsing online opheffen

Het is mogelijk om online de schorsing van uw auto op te heffen. Dit doet u via de website van de RDW. Om een schorsing online op te heffen, moet u inloggen met uw DigiD. Zo kunt u direct vanuit thuis uw auto uit schorsing halen.

Wanneer u bent ingelogd, kiest u welke schorsing u wilt opheffen. U ontvangt een bevestiging van de aanvraag per e-mail. Dit is nog niet de definitieve opzegging. De opzegging gaat pas in wanneer u een tweede e-mail van de RDW ontvangt. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing vermeld.


 

Schorsing auto opheffen bij een loket

Een schorsing opheffen kunt u ook bij een loket regelen. Dit kunt u doen bij een kentekenloket, bij een RDW-keuringsstation of bij een RDW-balie. Om de schorsing van uw auto op te heffen dient u de volgende documenten meenemen:

  • Het Tenaamstellingsbewijs.
  • Het Overschrijvingsbewijs.
  • Een geldig legitimatiebewijs (geen kopie).

Of:

  • De kentekencard.
  • De tenaamstellingscode.
  • Een geldig legitimatiebewijs (geen kopie).

In tegenstelling tot het online opheffen van een schorsing, gaat de schorsing die u aan een loket opheft wel onmiddellijk in. U ontvangt hiervan een bewijs met daarop de einddatum van de schorsing.


 

Schorsing auto opheffen bij verkoop

U kunt een geschorste auto gewoon verkopen. De schorsing van uw auto opheffen hoeft niet. Dit gebeurt automatisch zodra de auto is overgeschreven. Ook de koper van de auto hoeft dus niets te doen om de schorsing op te heffen. De nieuwe eigenaar dient wel direct een autoverzekering af te sluiten! Het is namelijk niet aan te raden onverzekerd de weg op te gaan! 

Autoverzekering afsluiten


 

Schorsing opheffen binnen 1 maand

U kunt een schorsing op ieder moment zelf opheffen. Heft u een schorsing echter binnen een maand na de ingangsdatum op, dan betaalt u met terugwerkende kracht de motorrijtuigenbelasting over de hele schorsingsperiode. U ontvangt hiervan een naheffingsaanslag van de Belastingdienst.


 

Nieuwe tenaamstellingscode

Heeft u een kentekencard, dan heeft u hierbij een tenaamstellingscode ontvangen. Het eerste deel wordt altijd meegeleverd met de overschrijving van de auto en het tweede deel is bijgevoegd bij de kentekencard zelf. Deze twee delen vormen samen de tenaamstellingscode die u nodig heeft als u de auto wilt verkopen, schorsen, inruilen, slopen of uitvoeren.

Als u uw auto heeft laten schorsen en de schorsing opheft of de schorsingstermijn afloopt, ontvangt u van de RDW een nieuwe tenaamstellingscode. De eerste 4 cijfers staan vermeld op het bewijs van de beëindiging van de schorsing en het tweede deel wordt per post naar u opgestuurd. Dit is altijd naar een (laatst bekend) adres in Nederland of naar een Nederlands correspondentieadres.

Terug naar boven