Vergelijk hier uw autoverzekering

2toDrive: begeleid autorijden tot 18 jaar

Voor veel jongeren begint het op hun 16e verjaardag al te kriebelen. Nog twee jaar en dan mogen ze eindelijk beginnen met rijlessen! Vanaf 16,5 jaar mag er al met rijlessen begonnen worden en vanaf 17 jaar kan er praktijk examen worden gedaan. Enige voorwaarde is dat de jonge bestuurder het eerste jaar alleen met een begeleidend coach mag rijden. 2toDrive heet dat.

2toDrive: rijlessen vanaf 16,5 jaar

Voorafgaand aan de eerste rijlessen kunnen jongeren al deelnemen aan het theorie-examen. Vanaf 16 jaar kunnen zij zich hiervoor inschrijven bij het CBR. Voordeel van het theorie-examen is dat de opgedane kennis direct kan worden toegepast in de rijlessen. Let op: het theoriecertificaat is tot anderhalf jaar na behalen geldig. Is tegen die tijd het rijbewijs nog niet gehaald, dan moet opnieuw theorie-examen gedaan worden.

Wie 16,5 jaar is, mag beginnen met het volgen van rijlessen. Vanaf 17 jaar mag de leerling zich inschrijven voor het praktijkexamen van het CBR. Geen zorgen: de exameneisen voor 2toDrive zijn hetzelfde als die bij een regulier praktijkexamen. Geslaagd? Gefeliciteerd! Het rijbewijs is binnen. De jongere mag nu volgens de regels van 2toDrive de weg op. Die regels zijn:

  • De verkeersregels worden nageleefd.
  • De bestuurder is in het bezit van een rijbewijs en een begeleiderspas.
  • Er zit tenminste één geregistreerde coach naast de jonge bestuurder.

Rijbewijs tot 18 jaar: 2toDrive

Wie op zijn 17e zijn rijbewijs heeft gehaald, mag volgens de regels van 2toDrive tot hij 18 wordt alleen onder begeleiding van een coach de weg op. Maximaal vijf personen mogen als coach worden opgegeven. Zij komen op de begeleiderspas te staan. Meer informatie vindt u op de website van 2todrive.

Experiment

2toDrive werd in 2011 ingevoerd als experiment. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zou 2toDrive het aantal verkeersdoden met 16 verminderen. Mocht in 2017 blijken dat door 2toDrive de verkeersveiligheid toeneemt, dan blijft het systeem bestaan.