Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Puntenrijbewijs: het rijbewijs voor alle bestuurders

Het puntenrijbewijs is ingevoerd om drankmisbruik in het verkeer tegen te gaan. Wie binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed, is zijn rijbewijs kwijt. Het puntenrijbewijs geldt voor alle bestuurders. Bent u net geslaagd of heeft u al jarenlang een rijbewijs, u krijgt altijd een puntenrijbewijs.

Heeft u een eigen auto? Dan is een autoverzekering verplicht. Bij UnitedConsumers, in het kort UC, kunt u gratis uw autoverzekering vergelijken en krijgt u korting op uw autopremie!

Ja, ik wil een goedkope autoverzekering

Wat is een puntenrijbewijs?

Aan het roze pasje in uw portemonnee merkt u niets: het ziet eruit als een normaal rijbewijs. Toch heeft u als bestuurder te maken met een puntenrijbewijs. Dit rijbewijs geldt voor iedereen met een rijbevoegdheid. Het werd ingevoerd om drankmisbruik achter het stuur tegen te gaan. Wordt u in vijf jaar twee keer staande gehouden met teveel drank op, waarvan de tweede keer met meer dan 1,3 promille in uw bloed, dan wordt uw rijbewijs ingevorderd.

Hoeveel alcohol mag ik drinken?

Als u auto rijdt, mag het alcoholpromillage in uw bloed maximaal 0,5 zijn. Dit staat gelijk aan twee tot drie glazen alcoholhoudende drank. Voor beginnende bestuurders ligt het promillage lager, 0,2 om precies te zijn. Dit staat gelijk aan één glas alcoholhoudende drank. Alcohol in het verkeer is niet verstandig en boven het maximaal toegestane alcoholpromillage is alcohol in het verkeer strafbaar. Wees verstandig en drink geen alcohol wanneer u auto moet rijden.

Rijbewijs op basis van alcoholmisbruik

Elk jaar vallen er vele doden en gewonden door alcohol in het verkeer. Het puntenrijbewijs moet dat aantal beperken. Regelmatig vinden er alcoholcontroles plaats in het verkeer. Met een ademtest bepaalt de politie hoeveel promille er in uw bloed zit. Weigert u mee te werken, dan kan uw rijbewijs ongeldig worden verklaard. Gedurende de periode van uw rijontzegging mag u niet meer rijden. Daarna moet u opnieuw rijexamen doen om uw rijbewijs terug te krijgen.

Puntenrijbewijs of beginnersrijbewijs?

Veel mensen verwarren het puntenrijbewijs met het beginnersrijbewijs. Het puntenrijbewijs geldt voor iedereen, beginnend bestuurder of niet. Het beginnersrijbewijs geldt alleen voor beginnende bestuurders. Zij worden bij verkeersovertredingen zwaarder aangepakt dan ervaren automobilisten. Wordt iemand met een beginnersrijbewijs in vijf jaar drie keer staande gehouden voor een verkeersovertreding, dan is hij zijn rijbewijs kwijt.