Een afstandsverklaring is handig, want zo kunt u in sommige situaties uw schadevrije jaren overdragen aan iemand anders. Maar wat is een afstandsverklaring? En wat zijn de voorwaarden voor het overdragen van schadevrije jaren?
Een afstandsverklaring wordt gebruikt om de schadevrije jaren van uw auto over te dragen aan iemand anders. Hierna zijn de schadevrije jaren niet meer van u en bouwt u ze weer opnieuw op. Het overdragen van schadevrije jaren kan vaak alleen naar een (ex-)partner of van zakelijk naar particulier.
> Download afstandsverklaring schadevrije jaren
Schadevrije jaren overdragen met een afstandsverklaring kan in sommige situaties handig zijn. Want wanneer u en uw partner samen gebruikmaken van één auto, bouwt toch maar één persoon schadevrije jaren op - namelijk de verzekeringsnemer op de polis.
Indien uw partner en u uit elkaar gaan, en u degene was die altijd in de auto reed maar de autoverzekering niet op naam had staan, dan heeft u geen schadevrije jaren opgebouwd. In dat geval kan uw partner middels de afstandsverklaring de schadevrije jaren aan u overdragen. Zo profiteert u van de no claim korting die deze extra schadevrije jaren opleveren.
Met een afstandsverklaring kunt u de schadevrije jaren van uw auto niet zomaar willekeurig aan iemand overdragen. Ze kunnen alleen overgedragen worden aan iemand die al bekend is bij de autoverzekeraar als bestuurder. Denk hierbij aan de volgende situaties:
De afstandsverklaring auto is een formulier dat de schenker van de schadevrije jaren ondertekent. Op die manier wordt het een legaal erkende afspraak en kan de schenker later geen aanspraak meer maken op de overgedragen schadevrije jaren. U kunt de afstandsverklaring voor schadevrije jaren direct downloaden via onderstaande button.
Download een afstandsverklaring
Het overdragen van schadevrije jaren gebeurt het meest tussen (ex-)partners. Bij partners komt het vaak voor dat beiden in een auto rijden, maar dat de autoverzekering op naam van één van de partners staat. Dat betekent dat de andere partner geen schadevrije jaren opbouwt.
Gaat u bijvoorbeeld scheiden en krijgt uw partner de tweede auto, terwijl de schadevrije jaren op uw naam staan, dan kunt u die overdragen naar uw ex-partner. Daar heeft u een afstandsverklaring voor nodig. Het is niet mogelijk om de schadevrije jaren eerlijk te verdelen onder beiden. Met de afstandsverklaring draagt u ze in één keer aan uw partner over.
Het is ook mogelijk om uw schadevrije jaren over te dragen aan uw kind. Een voorwaarde daarvoor is dat het kind als regelmatige bestuurder staat bijgeschreven op de polis. Een verzekeraar kan u hier telefonisch duidelijkheid over geven. U kunt hier uiteraard ook contact voor opnemen met ons.
Zodra uw kind een eigen auto gaat rijden, is het belangrijk dat uw kind zelf een autoverzekering op naam afsluit. Zo bouwt het kind namelijk schadevrije jaren op, wat uiteindelijk premievoordeel oplevert. Veel verzekeraars accepteren niet dat u een autoverzekering afsluit voor uw kind met uw kind als bestuurder. Vraag uw verzekeraar naar de opties!
Middels een afstandsverklaring kunt u ook uw schadevrije jaren zakelijk overdragen. Wij leggen aan u uit hoe dat werkt:
De schadevrije jaren in een leaseauto kunt u altijd meenemen naar een eigen auto. Hier is geen afstandsverklaring auto voor nodig, maar een ander document: de leaseverklaring. Wanneer u de lease beëindigt, krijgt u deze verklaring van de leasemaatschappij. Uw nieuwe verzekeraar gebruikt deze schadevrije jaren dan om uw no-claim korting te berekenen.
Heeft u een eigen bedrijf en staat uw huidige autoverzekering op naam van uw bedrijf? Ook dan kunt u uw met de afstandsverklaring schadevrije jaren overdragen naar uzelf als persoon als u dat wilt. Hiervoor ondertekent u een afstandsverklaring auto. De schadevrije jaren kunnen dan overgenomen worden door uw autoverzekering op uw eigen naam.
Een auto van de zaak (en de verzekering ervan) staat op naam van de onderneming. Dat betekent dat u er persoonlijk geen schadevrije jaren mee opbouwt. Wanneer u vertrekt bij het bedrijf kunt u deze opgebouwde jaren helaas niet meenemen naar uw eigen autoverzekering.
In Roy Data kunt u uw schadevrije jaren inzien en opvragen. In Roy Data beheren alle autoverzekeraars de schadevrije jaren van autobezitters.
De hoogte van de no claim korting hangt af van het aantal schadevrije jaren dat u heeft. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no claim korting.
De bonus malus ladder is een systeem dat gebruikt wordt om uw no claim korting te bepalen. U kunt zowel stijgen als dalen op de bonus malus ladder.