Contact
Mijn UnitedConsumers

Afstandsverklaring schadevrije jaren auto

Een afstandsverklaring is handig, want zo kun je in sommige situaties jouw schadevrije jaren overdragen aan iemand anders. Maar wat is een afstandsverklaring? En wat zijn de voorwaarden voor het overdragen van schadevrije jaren? 

Wat is een afstandsverklaring schadevrije jaren?

Een afstandsverklaring gebruik je om de schadevrije jaren van jouw auto over te dragen aan iemand anders. Vaak jouw (ex-)partner of van zakelijk naar particulier. Daardoor zijn je eerder opgebouwde schadevrije jaren niet meer van jou. Goed om te weten:  beide partijen moeten de afstandsverklaring voor schadevrije jaren ondertekenen.

> Download afstandsverklaring schadevrije jaren

Waarom een afstandsverklaring schadevrije jaren?

Schadevrije jaren overdragen met een afstandsverklaring kan in sommige situaties handig zijn. Want wanneer jij en je partner samen gebruikmaken van één auto, bouwt toch maar één persoon schadevrije jaren op - namelijk de verzekeringsnemer op de polis.

Indien je partner en jij uit elkaar gaan en jij degene was die altijd in de auto reed, maar de autoverzekering niet op naam had staan, dan heb jij geen schadevrije jaren opgebouwd. In dat geval kan jouw partner middels de afstandsverklaring de schadevrije jaren aan jou overdragen. Zo profiteer je van de no-claimkorting die deze extra schadevrije jaren opleveren.

Afstandsverklaring auto voorwaarden

Met een afstandsverklaring kun je de schadevrije jaren van jouw auto niet zomaar willekeurig aan iemand overdragen. Ze kunnen alleen overgedragen worden aan iemand die al bekend is bij de autoverzekeraar als bestuurder. Denk hierbij aan de volgende situaties: 

  • Van een ouder naar een kind, mits het kind op de polis staat vermeld.
  • Tussen ondernemingen met dezelfde eigenaar.
  • Van de ene (ex-)partner naar de andere.
  • Van zakelijk naar privé of andersom.

 

Afstandsverklaring auto downloaden

De afstandsverklaring auto is een formulier dat de schenker van de schadevrije jaren ondertekent. Op die manier wordt het een legaal erkende afspraak en kan de schenker later geen aanspraak meer maken op de overgedragen schadevrije jaren. Je kunt de afstandsverklaring voor schadevrije jaren direct downloaden via onderstaande button. 

Download een afstandsverklaring


 

Schadevrije jaren overdragen

Het overdragen van schadevrije jaren gebeurt het meest tussen (ex-)partners. Bij partners komt het vaak voor dat beiden in een auto rijden, maar dat de autoverzekering op naam van één van de partners staat. Dat betekent dat de andere partner geen schadevrije jaren opbouwt.

Ga je bijvoorbeeld scheiden en krijgt jouw partner de tweede auto, terwijl de schadevrije jaren op jouw naam staan, dan kun je die overdragen naar jouw ex-partner. Daar heb je een afstandsverklaring voor nodig. Het is niet mogelijk om de schadevrije jaren eerlijk te verdelen onder beiden. Met de afstandsverklaring draag je ze in één keer aan je partner over.

Schadevrije jaren overdragen aan kind

Het is ook mogelijk om jouw schadevrije jaren over te dragen aan je kind. Een voorwaarde daarvoor is dat het kind als regelmatige bestuurder staat bijgeschreven op de polis. Een verzekeraar kan jou hier telefonisch duidelijkheid over geven. Je kunt hier uiteraard ook contact voor opnemen met ons.


advies Goed om te weten

"Zodra je kind een eigen auto gaat rijden, is het belangrijk dat jouw kind zelf een autoverzekering op naam afsluit. Zo bouwt je kind namelijk schadevrije jaren op, wat uiteindelijk premievoordeel oplevert."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen


 

Zakelijke schadevrije jaren overdragen

Middels een afstandsverklaring kun je ook jouw schadevrije jaren zakelijk overdragen. Wij leggen aan je uit hoe dat werkt:

Leaseauto

De schadevrije jaren in een leaseauto kun je altijd meenemen naar een eigen auto. Hier is geen afstandsverklaring auto voor nodig, maar een ander document: de leaseverklaring. Wanneer je de lease beëindigt, krijg je deze verklaring van de leasemaatschappij. Jouw nieuwe verzekeraar gebruikt deze schadevrije jaren dan om je no-claimkorting te berekenen.

Eigen bedrijf

Heb je een eigen bedrijf en staat jouw huidige autoverzekering op naam van je bedrijf? Ook dan kun je met de afstandsverklaring schadevrije jaren overdragen naar jezelf als persoon als je dat wilt. Hiervoor onderteken je een afstandsverklaring auto. De schadevrije jaren kunnen dan overgenomen worden door je autoverzekering op jouw eigen naam.

Auto van de zaak

Een auto van de zaak (en de verzekering ervan) staat op naam van de onderneming. Dat betekent dat je er persoonlijk geen schadevrije jaren mee opbouwt. Wanneer je vertrekt bij het bedrijf kun je deze opgebouwde jaren helaas niet meenemen naar jouw eigen autoverzekering.


Schadevrije jaren opvragen

In Roy Data kun je jouw schadevrije jaren inzien en opvragen. In Roy Data beheren alle verzekeraars de schadevrije jaren van autobezitters.

> Lees meer

 

No-claimkorting

De hoogte van de no-claimkorting hangt af van het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claimkorting.

Lees meer

 

Bonus malus ladder

De bonus malus ladder is een systeem dat gebruikt wordt om je no-claimkorting te bepalen. Je kunt zowel stijgen als dalen op de bonus malus ladder.

Lees meer