Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Afstandsverklaring schadevrije jaren

Wanneer u een auto heeft waar u en uw partner samen in rijden, bouwt toch maar één persoon schadevrije jaren op. Dat is degene die de autoverzekering heeft afgesloten. In sommige situaties willen mensen hun schadevrije jaren afstaan, bij bijvoorbeeld een echtscheiding. Op die manier profiteert de ontvanger van de no-claim korting die deze extra schadevrije jaren opbrengen.

Schadevrije jaren overdragen

Met een afstandsverklaring kunt u uw schadevrije jaren overdragen aan iemand anders. Dit kan niet een willekeurig persoon zijn. De schadevrije jaren kunnen alleen overgedragen worden aan iemand die al bekend is bij de autoverzekeraar als bestuurder. Denk hierbij aan de volgende situaties: 

  • Van een ouder naar een kind, mits het kind op de polis staat vermeld
  • Van de ene (ex-)partner naar de andere
  • Tussen ondernemingen met dezelfde eigenaar
  • Van zakelijk naar privé of andersom

Let op: Op het moment dat u uw schadevrije jaren aan iemand anders geeft, bent u ze zelf kwijt. U moet dan weer opnieuw beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren.

Schadevrije jaren overdragen aan partner

Het overdragen van schadevrije jaren gebeurt het meest tussen (ex-)partners. Bij partners komt het vaak voor dat beiden in een auto rijden, maar dat de autoverzekering maar op naam van één van de partners staat. Dat betekent dat de andere partner geen schadevrije jaren opbouwt.

Gaat u bijvoorbeeld scheiden en krijgt uw partner de auto terwijl de schadevrije jaren op uw naam staan, dan kunt u die overdragen naar uw ex-partner. Daar heeft u een afstandsverklaring voor nodig.

Let op: het is niet mogelijk om de schadevrije jaren eerlijk te verdelen onder beiden. Met de afstandsverklaring draagt u ze in één keer naar uw partner over.

Schadevrije jaren overdragen aan kind

Het is ook mogelijk om uw schadevrije jaren over te dragen aan uw kind. Een voorwaarde daarvoor is dat het kind als regelmatige bestuurder staat bijgeschreven op de polis. Een verzekeraar kan u hier telefonisch duidelijkheid over geven. U kunt hier uiteraard ook contact voor opnemen met ons.

Afstandsverklaring voorbeeld

Schadevrije jaren overdragen doet u met een afstandsverklaring. Dat is een formulier dat de schenker ondertekent. Op die manier wordt het een legaal erkende afspraak en kan de schenker later niet meer aanspraak maken op de overgedragen schadevrije jaren.
De meeste verzekeraars hebben een standaardformulier voor deze afstandsverklaring. Download hier uw afstandsverklaring.

Zakelijke schadevrije jaren overdragen

Leaseauto

De schadevrije jaren in een leaseauto kunt u altijd meenemen naar een eigen auto. Hier is geen afstandsverklaring voor nodig, maar een ander document: de leaseverklaring. Wanneer u de lease beëindigt, krijgt u deze verklaring van de leasemaatschappij. Uw nieuwe verzekeraar gebruikt deze schadevrije jaren dan om uw no-claim korting te berekenen.

Auto van de zaak

Een auto van de zaak (en de verzekering ervan) staat op naam van de onderneming. Dat betekent dat u er persoonlijk geen schadevrije jaren mee opbouwt. Wanneer u vertrekt bij het bedrijf kunt u deze opgebouwde jaren helaas niet meenemen naar uw eigen autoverzekering.

Eigen bedrijf

Heeft u een eigen bedrijf en staat uw huidige autoverzekering op naam van uw bedrijf? Ook dan kunt u uw schadevrije jaren overdragen naar uzelf als persoon als u dat wilt. Hiervoor ondertekent u een afstandsverklaring. De schadevrije jaren kunnen dan overgenomen worden door uw autoverzekering op uw eigen naam.