Contact
Mijn UnitedConsumers

APK te laat en rijden zonder APK

Als u uw auto te laat gekeurd heeft, mag u niet meer de weg op. Wist u dat u een boete kan krijgen als u gaat rijden terwijl de APK te laat is? Zonde van uw geld. Wij vertellen u wat u moet doen als u te laat bent met de APK en wanneer u mag rijden zonder APK.

apk te laat


 

APK te laat

Te laat met de APK, het kan gebeuren. Is de APK datum verlopen? U mag wettelijk gezien niet autorijden zonder APK. Ongeacht of de APK 1 dag te laat is of de APK keuring 3 dagen te laat is. U mag wel tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK uw auto stilstaand op de openbare weg laten staan. Binnen die tijd zal de RDW nog geen controle uitvoeren.

Gebruikt u de auto niet meer? Dan kunt u ook overwegen om de auto te laten schorsen. Laat u uw kenteken schorsen? Dan mag uw auto niet meer op de openbare weg staan.


 

Hoe lang mag ik zonder APK rijden?

U mag niet rijden zonder APK. Doet u dit wel, dan kunt u een boete krijgen voor het rijden zonder APK. Bovendien is het onveilig als u gaat rijden met een auto die niet of te laat gekeurd is. Onder bepaalde voorwaarden mag u wél rijden zonder APK, bijvoorbeeld als u naar de garage rijdt voor de keuring.

APK verlopen, wel afspraak

Is uw APK verlopen, maar heeft u wel een afspraak voor de APK keuring? Dan mag u met uw auto zonder APK naar de garage rijden om naar deze afspraak te gaan. U moet zich wel aan enkele belangrijke voorwaarden houden.

Zo mag u alleen binnen twee maanden na het verlopen van de APK met uw auto naar de garage rijden, mits u kunt aantonen dat u een afspraak heeft. Wordt u aangehouden? Laat dan aan de politie zien dat u onderweg bent naar de afspraak van uw APK.


 
 

Boete rijden zonder APK

Is uw APK datum verlopen? Als uw auto te laat is voor de apk, mag u niet meer op de openbare weg komen.. Als u toch gaat rijden zonder APK, dan kunt u een boete krijgen van € 160,- (2023). Het is daarom verstandig om uw auto vóór de vervaldatum te laten keuren.

Boete APK te laat

Wanneer krijg ik een boete voor APK te laat? Als u meer dan twee maanden te laat met de APK, krijgt u automatisch een boete van de RDW. Ook deze boete bedraagt € 160,- (2023).


 

Wanneer APK datum verlopen?

U kunt eenvoudig een boete voor rijden zonder apk voorkomen door regelmatig te checken wat de vervaldatum van uw APK is. Met onze gratis kentekencheck ziet u direct tot wanneer uw APK geldig is. U vindt deze informatie onder het kopje 'APK en historie'.

Daarnaast is de vervaldatum ook terug te vinden op het APK keuringsrapport. Het is belangrijk dat u de APK voor de vervaldatum opnieuw laat uitvoeren. U mag namelijk niet rijden zonder APK.

Mijn APK vervaldatum


Kenteken:
NL
 

De RDW stuurt u zes weken voordat uw APK vervalt een herinnering. U ontvangt dit bericht per post of digitaal. Ondanks deze herinnering, blijft u als eigenaar zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten keuren van uw auto. Het is verstandig om uw APK voor de vervaldatum uit te laten voeren.


 

APK keuring te laat en uw autoverzekering

Gaat u rijden zonder APK en veroorzaakt u een schade? Dan bent u niet verzekerd en komen alle kosten voor eigen rekening. De kosten van een autoschade kunnen flink oplopen en normaal gesproken zou de verzekeraar het voor u opvangen. Als de APK keuring te laat is, dan is het dus erg belangrijk dat u alsnog uw auto laat keuren!


Ook interessant voor u
 

wanneer apk keuring

Wanneer moet mijn auto APK gekeurd worden?

> Lees meer

 

kenteken schorsen

Kenteken schorsen: zo kunt u uw auto schorsen

> Lees meer

 

Verkeersregels

Verkeersregels: enkele verkeersregels uitgelicht

> Lees meer

 

Regels en boetes homepage