Contact
Mijn UnitedConsumers

APK te laat: wat moet ik doen?

Wanneer u uw auto te laat gekeurd heeft, mag u niet meer de weg op. Wist u dat u een boete kan krijgen als u de weg op gaat terwijl de APK te laat is? Zonde van uw geld. Wij vertellen u wat u moet doen als u te laat bent met de APK.

apk te laat


 

APK te laat

Te laat met de APK, het kan gebeuren. Als de APK datum is verlopen, dan mag u wettelijk gezien niet meer de weg op met uw auto. Ongeacht of de APK 1 dag te laat is of de APK keuring 3 dagen te laat is. U mag wel tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK uw auto stilstaand op de openbare weg laten staan. Binnen die tijd zal de RDW nog geen controle uitvoeren. U mag echter niet rijden met het voertuig.

Gebruikt u de auto niet meer? Dan kunt u ook overwegen om de auto te laten schorsen. Laat u uw kenteken schorsen? Dan mag uw auto niet meer op de openbare weg staan.

APK verlopen, wel afspraak

Is uw APK verlopen, maar heeft u wel een afspraak voor de APK keuring? Dan mag u alleen de weg op om naar deze afspraak te gaan. U moet zich wel aan enkele belangrijke voorwaarden houden. Zo mag u alleen binnen 2 maanden na het verlopen van de APK naar de keuring rijden, mits u kunt aantonen dat u een afspraak heeft. Wordt u aangehouden? Laat dan aan de politie zien dat u onderweg bent naar de afspraak van uw APK.


 

Boete APK te laat

Is uw APK datum verlopen? Dan moet u zo snel mogelijk uw auto opnieuw laten keuren. Als u toch de weg op gaat zonder APK, dan kunt u in 2022 een boete krijgen van € 150,- exclusief administratiekosten van € 9,-. Het is daarom verstandig om uw auto vóór de vervaldatum te laten keuren.

Is uw APK meer dan twee maanden verlopen? Dan ontvangt u automatisch een boete van de RDW. Ook deze boete bedraagt in 2022 € 150,- exclusief administratiekosten van € 9,-.


 

Wanneer APK datum verlopen?

U kunt eenvoudig een boete voorkomen door te checken wat de vervaldatum voor uw APK is. Met onze gratis kentekencheck ziet u direct tot wanneer uw APK geldig is. U vindt deze informatie onder het kopje 'APK en historie'. 

Daarnaast is de vervaldatum ook terug te vinden op het APK-keuringsrapport. Het is belangrijk dat u de APK voor de vervaldatum opnieuw laat uitvoeren. Anders mag u namelijk niet de weg op.

Mijn APK vervaldatum


Kenteken:
NL


De RDW stuurt u zes weken voordat uw APK vervalt een herinnering. U ontvangt dit bericht per post of digitaal. Ondanks deze herinnering, blijft u als eigenaar zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten keuren van uw auto. Het is verstandig om uw APK voor de vervaldatum uit te laten voeren. 


 

APK keuring te laat en uw autoverzekering

Veroorzaakt u een schade wanneer de APK verlopen is? Dan bent u niet verzekerd en komen alle kosten voor eigen rekening. De kosten van een autoschade kunnen flink oplopen en normaal gesproken zou de verzekeraar het voor u opvangen. Als de APK keuring te laat is, dan is het dus erg belangrijk dat u alsnog uw auto laat keuren!


Ook interessant voor u
 

wanneer apk keuring

Wanneer moet mijn auto APK gekeurd worden?

> Lees meer

 

kenteken schorsen

Kenteken schorsen: zo kunt u uw auto schorsen

> Lees meer

 

Verkeersregels

Verkeersregels: enkele verkeersregels uitgelicht

> Lees meer

 

Regels en boetes homepage

Terug naar boven