Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Rijden met verlopen rijbewijs

Rijden met een verlopen rijbewijs, mag dat? Nee, dat mag niet. Maar mag u rijden als uw rijbewijs in aanvraag is, of in andere uitzonderingsgevallen? En hoe zit het met de boete? Wij vertellen u wat u moet weten als uw rijbewijs is verlopen! 

Rijden met verlopen rijbewijs banner

Rijden met een verlopen rijbewijs, hoe zit dat precies?

Het rijbewijs is 10 jaar geldig. En tegen de tijd dat u uw rijbewijs moet vervangen, ontvangt u automatisch bericht van de overheid. Handig, tenzij u het bericht volledig mist. Voor u het weet bent u aan het rijden met een verlopen rijbewijs. Hier zitten vervelende consequenties aan vast, zoals bijvoorbeeld een boete.

Rijbewijs verlengen

Het aanvragen van uw rijbewijs doet u bij uw gemeente. Wanneer u vervolgens het nieuwe rijbewijs ophaalt, levert u het oude rijbewijs in. Deze mag u niet houden. Wanneer moet u uw rijbewijs verlengen?

  • Als uw rijbewijs is verlopen.
  • Als uw rijbewijs wordt uitgebreid met een nieuwe categorie.
  • Als uw rijbewijs zodanig beschadigd is, dat het onleesbaar is. 

Rijden met verlopen rijbewijs: corona en regels 2020

De Rijksoverheid geeft aan dat indien uw rijbewijs in een bepaalde periode is verlopen, uw rijbewijs 9 maanden langer geldig blijft. Deze regel geldt voor alle rijbewijzen, behalve als uw rijbewijs is ingevorderd of is geschorst.

De Europese Commissie heeft deze regeling getroffen, omdat door de coronamaatregelen niet iedereen op tijd haar of zijn rijbewijs kan verlengen. Meer informatie over de voorwaarden van deze regeling vindt u op de website van de Rijksoverheid.


Boete verlopen rijbewijs

Voor het verlopen rijbewijs zelf krijgt u geen boete. Pas als u gaat rijden met een verlopen rijbewijs, kunt u rekenen op een boete van € 95,- exclusief administratiekosten. Maar dat is niet het ergste van rijden met een verlopen rijbewijs. 

Rijden met verlopen rijbewijs betekent dat uw auto niet verzekerd is

Wanneer u gaat rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt u van uw autoverzekeraar geen dekking. Dit betekent dat, indien u schade rijdt, u volledig verantwoordelijk bent en zelf op moet draaien voor de kosten van de autoschade. Als er dan ook sprake is van letselschade, kan het bedrag enorm oplopen. Verleng daarom op tijd uw rijbewijs.


Rijden met verlopen rijbewijs: 75+ regeling

Wanneer u ouder bent dan 75+ mag u maximaal één jaar na het verlopen van uw rijbewijs blijven rijden, mits u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Uw rijbewijs was minstens 5 jaar geldig.
  • U heeft voor het verlopen van uw rijbewijs een Gezondheidsverklaring ingediend.  

Als u voldoet aan bovenstaande voorwaarden, heeft u een brief ontvangen van het CBR. Indien u niet voldoet aan bovenstaande voorwaarden, ontvangt u geen brief en mag u ook niet rijden met een verlopen rijbewijs.  


Aanbevolen voor u


 

Regels en boetes homepage

Terug naar boven