Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

6 tips om goed voorbereid op autovakantie te gaan

Een autovakantie, de perfecte vakantie om zelf alles te regelen en te bepalen. U vertrekt wanneer u wilt en u doet er zo lang over als u wilt. Veiligheid staat natuurlijk voorop, naast een goede voorbereiding. Daarom geven wij u 6 tips om goed voorbereid op vakantie te gaan.

1. Groene kaart

Het is belangrijk dat u uw groene kaart bij zich heeft. Deze krijgt u van uw verzekeraar als u een autoverzekering heeft afgesloten. Op de groene kaart staat onder andere het nummer van de alarmcentrale, zij kunnen u verder helpen in een noodsituatie of bij een ongeval.

Gaat u tanken in het buitenland? Bekijk hier de brandstofbenamingen. 

2. Advies van alarmcentrale

Het advies van de alarmcentrale is altijd het beste advies. Het is belangrijk dat u dit advies opvolgt. Als zij bijvoorbeeld aangeven dat uw auto weggesleept moet worden, kunt u dit het beste laten doen. Het advies van de alarmcentrale wordt namelijk verzekerd. Kiest u voor een alternatieve oplossing, dan is de kans groot dat u zelf moet opdraaien voor de kosten.

3. Doe een uitgebreide check

Een open deur, maar zeker niet overbodig te vermelden: check de auto grondig.

 • Kijk de olie na, en vul deze eventueel bij.
 • Kijk de koelvloeistof na, en vul deze eventueel bij.
 • Kijk het reservewiel na. Zit deze er überhaupt? Zo ja, check de bandenspanning.
 • Check de bandenspanning van uw autobanden. Met een optimale bandenspanning rijdt u zuiniger. 
 • Check alle lichten nog een keer. In sommige landen is het verplicht om ook overdag met licht aan te rijden.

Zet voor u op reis gaat alles op een rij. Gebruik deze handige vakantie checklist om niets te vergeten. Check ook wat de drukke dagen zijn op weg naar uw vakantiebestemming. Bekijk hier het complete overzicht.

4. Essentiële spullen bij pech

Bij pech of een ongeval kan het vaak even duren voordat de hulpdiensten er zijn. Daarom is het verstandig om een noodgevallen-kit samen te stellen. Zorg ervoor dat alle inzittenden het warm hebben, dat er licht aanwezig is en misschien zelfs wat te eten.

 • Ingeblikt eten (plus blikopener)
 • Zaklamp (met batterijen)
 • Veiligheidsvesten
 • Gevarendriehoek
 • Reserve lampen
 • Startkabels
 • Dekentjes
 • Paraplu
 • EHBO

5. Voorkom diefstal of auto-inbraak

Autodiefstal of –inbraak is erg vervelend, vooral op vakantie. U kunt hier zelf meestal niets aan doen, maar de gevolgen wel beperken. Zorg er in ieder geval voor dat u uw autopapieren altijd bij u houdt, en niet in de auto laat liggen. Dat scheelt een hoop gedoe bij de aangifte. Dit geldt overigens ook bij een autodiefstal- of inbraak in Nederland.

Leg waardevolle spullen niet onder een jas of een handdoek, maar neem ze mee. Het is beter om alles open en bloot te laten liggen, zodat potentiële dieven in een oogopslag zien dat er niets te halen valt. Zo kunt u bijvoorbeeld uw handschoenenkastje het beste open laten, mits deze leeg is natuurlijk.

6. Neem op tijd rust

Misschien wel de meest belangrijke tip; zorg er ten allen tijde voor dat u goed bent uitgerust. Begint u te gapen, of kunnen uw ogen niet meer focussen, dan is het al lang tijd voor een stop. Een halfuur slapen kan al wonderen doen.

Bonus tips: voorkom sleutelproblemen in uw vakantie

 • Zorg dat u twee sets autosleutels bij u heeft. Neem uw reservesleutel dus mee. Bewaar deze apart en niet in de auto.
 • Probeer de sleutels voor vertrek uit, zodat u zeker weet dat deze werken.
 • Maak kopieën van uw kentekenbewijs en identiteitspapieren en neem deze mee. Als de originele bewijzen met de sleutels verloren zijn gegaan, kan met de kopieën een nieuwe worden aangevraagd.

Noodzakelijke uitrusting om goed voorbereid op vakantie te gaan
In alle EU-landen gelden diverse regels met betrekking tot verplichte uitrusting in uw auto. Deze regels verschillen per land. Zo is in het ene land een veiligheidsvest en brandblusser vereist, maar in het andere land niet. Wat moet u in uw auto hebben voor een veilige vakantie?

Hieronder een overzicht van wat verplicht is voor auto’s met een Nederlands kenteken in 10 populaire vakantielanden in Europa.Overzicht noodzakelijke uitrusting in de auto op weg naar uw vakantiebestemming binnen Europa