Vergelijk hier uw autoverzekering

Autoverzekering en uw automerk

Een autopremie is van veel verschillende factoren afhankelijk, zoals: het aantal schadevrije jaren dat u heeft, de leeftijd van de regelmatige bestuurder, uw woonplaats en de kilometrage. Maar wist u dat de premie ook beïnvloed wordt door het type auto dat u rijdt? Daar leggen wij u graag wat meer over uit.

Hoe wordt de hoogte van de premie bepaald?

Autoverzekeraars kijken naar het risico dat een type auto met zich meebrengt. Autoverzekeraars bepalen het risico vaak aan de hand van vermogen, gewicht en leeftijd van de auto. U kunt zich wel voorstellen dat hoe sneller en zwaarder de auto is, hoe meer schade de auto kan verrichten. Maar ook bijvoorbeeld de diefstalgevoeligheid van uw auto speelt een rol.

De autoverzekeraar is verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade. Om dergelijke schadelasten te dragen, brengen zij daarom bij bepaalde type auto’s een hogere premie in rekening.

Schadeverleden van het automerk

Voor het bepalen van de autoverzekeringspremie, zijn autoverzekeraars dol op het bekijken van statistieken. Zo kijken zij niet alleen naar het vermogen en gewicht van een auto, maar ook naar het schadeverleden per type auto. Wist u dat de Volkswagen Golf een van de meest gestolen type auto’s is in Nederland? Een premie van een Volkswagen Golf is daarom vaak hoger dan de premie van een Ford Ka.

Heeft het type voertuig in het verleden gezorgd voor veel (dodelijke) ongelukken? Dan ziet de autoverzekeraar dit ook als een verhoogd risico. Een hoog risico voor de autoverzekeraar, betekent een hogere premie voor u.

Fabeltje, of niet?

Heeft de kleur van uw auto invloed op de hoogte van de autoverzekeringspremie? U zult het wel eens gehoord hebben: de kleur van een auto heeft invloed op de hoogte van de autopremie. Maar hoe kan dat dan?

De reden hiervoor heeft te maken met de statistieken van schades in combinatie met de kleur van het voertuig. Denk bijvoorbeeld aan de kleur zwart. Tijdens de sombere winterdagen is een auto met een donkere kleur slechter zichtbaar dan een auto met een lichte kleur. Doordat zij slechter zichtbaar zijn, is de kans groter dat er een ander voertuig tegenaan rijdt. Er zijn autoverzekeraars die de autoverzekering van donker gekleurde voertuigen daarom berekenen met hogere premies.

Bestelautoverzekering

Wilt u een bestelauto ergens WA Beperkt Casco of WA Casco verzekeren? Dan is het ook mogelijk dat de autoverzekeraar een hogere premie in rekening brengt. Statistisch gezien wordt er vaker ingebroken in bestelauto’s dan in personenauto’s, omdat er vaak kostbare materialen  en of gereedschappen in liggen. Een hoger risico op inbraak betekent een hogere premie.