Autoverzekering op naam van ouders: verstandig of niet?

Het gebeurt vaak: ouders laten de autoverzekering van hun zoon of dochter op hun naam zetten. Op deze manier kan geprofiteerd worden van het aantal schadevrije jaren van de ouders, en dus de lage premie. Een logische gedachte, maar is het ook verstandig? Wij zetten de voor- en nadelen van een autoverzekering op naam van de ouders op een rij.


Hogere premie voor jonge automobilisten

Voor jonge automobilisten is de premie die zij voor een autoverzekering betalen vaak extra hoog. De reden hiervan is dat verzekeraars de groep jongeren t/m 25 jaar als een verhoogd risico zien. Bestuurders met minder ervaring rijden vaker schade dan ervaren bestuurders die al langer een rijbewijs hebben.

 

Autorijden is al duur genoeg. Iedere mogelijkheid om te besparen is meegenomen. Zeker bij jongeren. Een autoverzekering op naam van de ouders lijkt daarom een mooie oplossing. Toch is dit een onverstandige keuze. Er worden geen schadevrije jaren opgebouwd en bovendien is er sprake van verzekeringsfraude.


Kentekenhouder en regelmatige bestuurder

Bent u de eigenaar van een nieuwe of andere auto? Dan bent u eveneens de kentekenhouder. Meestal is de eigenaar van de auto ook de regelmatige bestuurder. De regelmatige bestuurder is wettelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten. Om een hoge premie voor jongeren te omzeilen wordt de auto vaak op naam van de ouders gezet en daarmee ook de autoverzekering. Hier zit echter wel één maar aan. De verzekeraar vraagt altijd wie de regelmatige bestuurder van het voertuig is. Als in de praktijk blijkt dat dit niet de ouders zijn maar de zoon of dochter, valt dit onder verzekeringsfraude met alle gevolgen van dien. De verzekeraar kan de autoverzekering royeren en hoeft de ontstane schade niet te vergoeden.

 

Goedkope autoverzekeringen >>


Geen opbouw van schadevrije jaren

Profiteren van de schadevrije jaren van de ouders lijkt voordelig. Op de korte termijn is dat natuurlijk ook zo omdat het kind van de lagere premie van de ouders profiteert. Het nadeel is dat uw zoon of dochter op deze manier zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Op de langere termijn betaalt hij of zij dus alsnog een premie zonder korting. Vanaf het moment dat de autoverzekering op naam van het kind komt te staan start uw zoon of dochter namelijk weer bij nul en moet deze zijn eigen schadevrije jaren voor de verzekering nog opbouwen. Heeft uw kind meteen vanaf het begin een verzekering op eigen naam, dan bouwt hij of zij ook gelijk een eigen korting in schadevrije jaren op. Dit loont al in een paar jaar tijd: hoe langer de schadevrije jaren aantoonbaar zijn, hoe hoger de korting op de autoverzekering.

 

Autoverzekering op naam van de ouders, verstandig of niet?
Voordelen Nadelen

• De premie van ouders ligt doorgaans lager dan die van jongeren doordat ouders al schadevrije jaren hebben opgebouwd en daarom korting krijgen. 

• Staat de auto en daarmee de verzekering op naam van de ouders, dan wordt de lagere premie in rekening gebracht.

• Een autoverzekering afsluiten op naam van iemand die niet de regelmatige bestuurder van het voertuig is, is wettelijk verboden: verzekeringsfraude.

• Komt de verzekeraar erachter dat er fraude wordt gepleegd, dan kan de autoverzekeraar u uit de verzekering zetten en hoeft gemaakte schade niet te vergoeden.

• Als de jongere zijn autoverzekering op naam van de ouders heeft staan bouwt hij of zij zelf geen schadevrije jaren op. 

• Het gevolg van het niet opbouwen van schadevrije jaren is dat op het moment van overname de jongere alsnog een premie zonder korting betaalt.

Conclusie

De meest verstandige keuze is dat jongeren een eigen autoverzekering afsluiten. De premie is in het begin dan wel hoger, maar het voordeel is dat er direct schadevrije jaren worden opgebouwd. Deze schadevrije jaren betalen zichzelf uit in een korting op de premie. Dat loont al in 3 jaar tijd.

Verloop premie autoverzekering over 10 jaar

UnitedConsumers: Verloop premie autoverzekering over 10 jaar

Gegevens zijn gebaseerd op een WA premie van jongere die in 2015 18 jaar is en in het bezit is van een Volkswagen Golf, bouwjaar 2012. Ieder opeenvolgend jaar is een schadevrij jaar.