Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Autoverzekering op naam ouders

Het gebeurt vaak: ouders laten de autoverzekering van hun kind op hun naam zetten. Op deze manier kan het kind profiteren van het aantal schadevrije jaren van de ouders en dus van de lage premie. Een logische gedachte, maar is het ook verstandig? Wij leggen je uit waarom dit geen slimme keuze is.

Hogere premie voor jonge automobilisten

Voor jonge automobilisten is de premie voor een autoverzekering vaak extra hoog. De reden hiervan is dat verzekeraars de groep jongeren t/m 25 jaar als een verhoogd risico zien. Bestuurders met minder ervaring rijden vaker schade dan ervaren bestuurders die al langer een rijbewijs hebben. Een autoverzekering op naam van je ouders lijkt daarom een slimme oplossing.

Geen opbouw van schadevrije jaren

Profiteren van de schadevrije jaren van de ouders door de autoverzekering op naam van de ouders te zetten, lijkt voordelig. Op de korte termijn is dat natuurlijk ook zo omdat het kind van de lagere premie van de ouders profiteert. Het nadeel is dat je op deze manier zelf geen schadevrije jaren opbouwt, je ouders bouwen dit namelijk op hun naam op. Op de langere termijn betaal je dus alsnog een hogere premie zonder korting. 

Vanaf het moment dat de autoverzekering op je eigen naam komt te staan, start je namelijk weer bij nul en moeten je eigen schadevrije jaren voor de autoverzekering nog opgebouwd worden. Heb je meteen vanaf het begin een autoverzekering op eigen naam, dan bouw je ook vanaf het begin een eigen korting in schadevrije jaren op. Dit loont al in een paar jaar tijd: hoe langer de schadevrije jaren aantoonbaar zijn, hoe hoger de korting op de autoverzekering.

Autoverzekering op naam ouders: verzekeringsfraude?

Wij adviseren je daarom om voorzichtig te zijn met een autoverzekering op naam van je ouders. Dit kan namelijk gezien worden als verzekeringsfraude. Wanneer de autoverzekering op naam van de ouders staat, maar de zoon of dochter de regelmatige bestuurder is, is er strikt gezien sprake van fraude. De verzekering moet namelijk op naam staan van degene die het meest in de auto rijdt. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de kentekenhouder en de regelmatige bestuurder.

Kentekenhouder

Meestal is de eigenaar van de auto ook de kentekenhouder en de regelmatige bestuurder. De regelmatige bestuurder is wettelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten. 

Regelmatige bestuurder

De verzekeraar vraagt altijd wie de regelmatige bestuurder van het voertuig is. Als in de praktijk blijkt dat dit niet de ouders zijn maar de zoon of dochter, valt dit onder verzekeringsfraude met alle gevolgen van dien. Uiteraard mag je best af en toe de auto van je ouders lenen. Op die manier ben je niet de regelmatige bestuurder en is er dus niets aan de hand.

Boete en schade zelf betalen

Constateert de verzekeringsmaatschappij dat er sprake is van fraude? Dan loop jij of je ouders de kans op een boete. Bovendien kan de verzekeraar de autoverzekering royeren, waardoor deze ongeldig wordt verklaard. De auto is vanaf dat moment niet langer verzekerd. De verzekeringsmaatschappij hoeft de ontstane schade dan ook niet te vergoeden.

Een ander reëel risico is dat een verzekeraar jou of je ouders op een zwarte lijst plaatst. Het wordt dan moeilijk om bij een andere partij nog een autoverzekering af te sluiten, want veel verzekeraars accepteren geen mensen met een fraudeverleden.

Auto verzekeren op naam ouders, verstandig of niet?

Een auto verzekeren op naam van je ouders, heeft als voordeel dat er minder premie wordt betaald. De ouders hebben vaak al een aantal schadevrije jaren opgebouwd en dit zorgt voor korting op de verzekeringspremie.

Een nadeel is echter dat het wettelijk gezien verboden is om een autoverzekering af te sluiten op naam van iemand die niet de regelmatige bestuurder is. Dit kan gezien worden als verzekeringsfraude. Een ander nadeel is dat de jongere geen eigen schadevrije jaren opbouwt. Sluit hij of zij later zelf een autoverzekering af, dan staat de teller op nul en geeft de autoverzekeraar geen korting op de premie.

Autoverzekering op naam ouders: Het advies van UnitedConsumers

De meest verstandige keuze is dat jongeren een eigen autoverzekering afsluiten. De premie is in het begin wel hoger, maar het voordeel is dat er direct schadevrije jaren worden opgebouwd. Deze schadevrije jaren betalen zichzelf uit in een korting op de premie. Dat loont al in 3 jaar tijd.

Hoe kun je toch besparen op de autoverzekering?

Als je toch wil besparen op de autoverzekering zijn er andere en betere manieren om ervoor te zorgen dat je minder premie betaalt. Dit zijn onze tips voor een goedkope autoverzekering voor jongeren (en iedereen die graag minder betaalt voor de autoverzekering):

  • Voor een kleine en wat oudere auto (meer dan 10 jaar oud) is een WA verzekering vaak voldoende. Een WA verzekering is de goedkoopste optie
  • De hoogte van de premie is deels afhankelijk van het soort auto. Voor een niet te zware auto met weinig vermogen betaal je een lagere premie en minder wegenbelasting
  • Als je minder kilometers rijdt, betaal je vaak minder premie voor je autoverzekering

Benieuwd hoe de kosten van een autoverzekering worden berekend? Misschien kom je zo op nog meer bespaarideeën!