Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto schorsen of uit schorsing halen: zo doet u dat

Uw auto schorsen is een slim idee, bijvoorbeeld als u het voertuig voor een langere tijd niet gebruikt. Door het kenteken te schorsen bespaart u geld, omdat de kosten van een geschorste auto relatief laag zijn. De schorsing loopt na 1, 2 of 3 jaar vanzelf af. Als u eerder met uw auto de openbare weg op wilt, moet u de schorsing opheffen. We vertellen u alles wat u wilt weten over uw auto schorsen óf uit een schorsing halen. 

Auto schorsen banner 


Ga direct naar


Wat betekent het schorsen van uw auto?

Het schorsen van uw auto betekent eigenlijk dat uw auto tijdelijk niet meer deelneemt aan het verkeer. Voor een auto die geschorst is, hoeft u geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Dit wordt automatisch stopgezet zodra de schorsing ingaat. Een geschorste auto hoeft ook niet APK gekeurd te worden. Wel moet u zelf uw autoverzekering opzeggen of stopzetten.

U mag met een geschorste auto niet meer op de openbare weg rijden, maar dit betekent ook dat u de auto niet meer op de openbare weg mag parkeren. Het is dus belangrijk dat u de geschorste auto op eigen grond of in een garagebox parkeert.

Auto tijdelijk schorsen

Het schorsen van een auto is altijd tijdelijk. U kunt kiezen uit een periode van 1, 2 of 3 jaar. En hoewel u de schorsing op ieder gewenst moment kunt stopzetten, is de minimale schorsingsperiode 1 maand. Want wanneer u de schorsing binnen de eerste maand stopt, dan betaalt u over de gehele periode toch nog wegenbelasting. U ontvangt dan een naheffing. 

Kenteken schorsen? Dit moet u weten!

Bent u van plan uw auto te laten schorsen? Dan zijn dit zaken waar u rekening mee moet houden:

 • Degene die de schorsing regelt, dient minimaal 18 jaar of ouder te zijn. Bij een snor- of bromfiets is de minimumleeftijd 16 jaar.
 • Regelt u de schorsing? Dan dient de auto op uw naam te staan. Zo niet, dan moet de schorsing worden geregeld door de persoon waarvan de auto wel op naam staat.
 • Is de persoon waarvan de auto op naam staat overleden? Dan is het niet mogelijk om de schorsing aan te vragen. Regel dan allereerst de overschrijving. Vervolgens kunt u het kenteken, indien nodig, schorsen.

 

Hoe kan ik mijn auto schorsen?

Uw auto schorsen kan op twee manieren: online en bij een loket. Wij vertellen u hoe dit werkt.

Auto online schorsen

Uw auto online schorsen is erg simpel! Om dit te doen, logt u in met uw DigiD op de website van de RDW. Eenmaal ingelogd, doorloopt u de volgende stappen:

 1. Selecteer het kenteken van het voertuig dat u online wilt schorsen
 2. Kies hoe lang u de auto online wilt schorsen
 3. Betaal de online schorsing via iDEAL

Geldigheid schorsing: Wanneer u de schorsing online aanvraagt, dan is uw auto geschorst vanaf het moment dat u een tweede e-mail met het schorsingsbewijs van de RDW ontvangt. Het is verstandig om de mail uit te printen en te bewaren. Dit is namelijk het bewijs van de schorsing.

Auto schorsen bij een loket

U kunt uw auto uiteraard ook laten schorsen bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Het fijne hieraan is dat alles voor u wordt geregeld. Het enige wat u hoeft te doen is de benodigde documentatie meenemen, namelijk:?

 • De kentekencard en de tenaamstellingscode (kentekencard). Heeft u nog een papieren kentekenbewijs? Dan dient u het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs mee te nemen.
 • Een geldig legitimatiebewijs (geen kopie)

Geldigheid schorsing: Wanneer u uw auto laat schorsen bij een loket, is het kenteken per direct geschorst. U ontvangt een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Dit is ook het bewijs dat de auto is geschorst, bewaar deze dus goed.


 

Kosten auto schorsen

Voor het schorsen van uw auto bent u wel een klein bedrag kwijt. In principe hanteert de RDW hiervoor twee verschillende tarieven, namelijk normaal tarief en laag tarief. Voor voertuigen tot 15 jaar oud betaalt u een normaal tarief, en voor auto’s van 15 jaar of ouder wordt het lage tarief in rekening gebracht.

Wat kost auto schorsen? Auto schorsen kosten
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (normaal tarief) € 80,20
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (laag tarief) € 26,50
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (normaal tarief) € 106,70
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (laag tarief) € 53,-
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (normaal tarief) € 133,20
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (laag tarief) € 79,50
Let op: u krijgt geen geld terug wanneer u de schorsing eerder beëindigt dan de vooraf bepaalde periode.
Bron: RDW
 

Afloop schorsing

In principe stopt de schorsing automatisch na de gekozen periode. U ontvangt binnen ongeveer vier à vijf weken voor afloop een brief hierover. Verlengt u de schorsing niet? Dan wordt de wegenbelasting automatisch, en op dezelfde wijze, weer geïncasseerd. Wel moet u zelf uw autoverzekering weer activeren.

Verlenging auto schorsen kosten

Wanneer u uw auto voor een een langere periode dan 1 jaar laat schorsen, dan betaalt u het tarief van het eerste jaar en ook het verlengingstarief van € 26,50 per jaar verlenging. Dit betaalt u vooraf. Bij een eerdere beëindiging van de schorsing krijgt u geen geld terug. Heft u de schorsing van een voertuig op en wilt u in hetzelfde jaar opnieuw uw auto schorsen, dan betaalt u extra.


Auto schorsen verzekering

Wanneer u uw kenteken heeft geschorst, ontvangt u een schorsingsbewijs. Met dit bewijs kunt u uw autoverzekering opzeggenBent u via ons verzekerd en heeft u uw auto geschorst? Neem dan contact op met onze klantenservice. Samen met een kopie, scan of foto van het schorsingsbewijs kunnen wij ervoor zorgen dat uw autoverzekering wordt stopgezet.

Neem contact op


 

Auto uit schorsing halen

Wilt u uw auto voor het einde van de schorsing weer gebruiken? Dan moet u de schorsing eerder opheffen. Uw auto uit de schorsing halen is gratis, maar u krijgt na het eerder stopzetten nooit de kosten voor het schorsen terug. Er zijn drie manieren waarop u het schorsen van uw auto weer kunt opheffen:

 • Online de auto schorsing opheffen.
  De schorsing van uw auto online opheffen doet u via de website van de RDW. Na het doorlopen van de stappen krijgt u een mail ter bevestiging. Pas als u een tweede mail heeft ontvangen, waarin de einddatum van de schorsing is vermeld, is de opheffing definitief.
 • Bij het loket.
  Uw schorsing opheffen kan bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. U heeft hiervoor een geldig legitimatiebewijs, een kentekenbewijs en tenaamstellingscode nodig. Of, als u een papieren kentekenbewijs heeft: een geldig legitimatiebewijs, tenaamstellingsbewijs en een overschrijvingsbewijs. Regelt u de stopzetting via een loket? Dan gaat de opheffing onmiddelijk in. 
 • Uw geschorste auto verkopen.
  Als u een geschorste auto verkoopt, vervalt de schorsing. Dit gebeurt automatisch na het overschrijven van de auto op de naam van de koper. Als verkoper hoeft u dan de schorsing niet zelf op te heffen. 

 

Wat moet ik regelen na de opheffing?

Nadat u uw auto uit schorsing heeft gehaald, is het belangrijk dat u aan de wettelijke verplichtingen voldoet, nu uw auto niet langer geschorst is. Denk hierbij aan:

 • Uw auto moet (mogelijk) weer APK gekeurd worden.
 • U betaalt weer wegenbelasting voor uw auto. 
 • U sluit tenminste een WA verzekering voor uw auto af. 

Nieuwe autoverzekering kiezen

Heeft u uw auto uit schorsing gehaald en zoekt u een goedkope autoverzekering? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij vergelijken maandelijks de beste en goedkoopste autoverzekeringen voor u. Daarnaast bent u verzekerd van minimaal 5% extra korting op uw premie. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Benieuwd hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn premie


Gecontroleerd door onze specialist Jorg van Rijn

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Jorg van Rijn, specialist op het gebied van autoverzekeringen. Jorg is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 10-10-2023 |

jorg expert autoverzekeringen


 

Heeft u hulp nodig bij een schorsing aanvragen of opzeggen?

Wij helpen u graag!