Contact
Mijn UnitedConsumers

Betalingsregeling autoverzekering: wat zijn de mogelijkheden?

Zit je krap bij kas en heb je daarom moeite met het (op tijd) betalen van je premie? Dat is natuurlijk erg vervelend. Het is van belang dat je contact opneemt met jouw verzekeraar, zodat je samen tot een oplossing kunt komen. Je voorkomt zo dat de verzekeraar jou ziet als wanbetaler.

Heb je een autoverzekering via UnitedConsumers? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij denken graag met je mee wat betreft de betaling van je premie.


Wat gebeurt er als je te laat betaalt?

Jouw maandelijkse premie niet betalen heeft niet direct consequenties. De meeste verzekeraars sturen je namelijk eerst meerdere betaalherinneringen, voordat deze een incassobureau inschakelen of je autoverzekering opzeggen.

Heb je een autoverzekering via UnitedConsumers? Dan ontvang je de volgende herinneringen van ons:

 • Eerste betalingsherinnering
  Als je betaling niet op tijd ontvangen is, sturen wij na 14 dagen een eerste betalingsherinnering. Je hebt vervolgens 19 dagen om het openstaande bedrag alsnog te betalen. Niet binnen deze termijn betalen heeft twee gevolgen: je dekking wordt opgeschort en er wordt € 5,- extra in rekening gebracht. 
   
 • Tweede herinnering (aanmaning)
  In de aanmaning bevestigen we dat jouw autoverzekering opgeschort is. Dat betekent dat je auto tijdelijk niet verzekerd is. Een eventuele schade is daarmee voor je eigen rekening. Ook krijg je opnieuw het verzoek om het openstaande bedrag te betalen. Dit bedrag is verhoogd met € 5,- extra kosten. Je hebt 16 dagen om dit bedrag over te maken. 
   
 • Derde herinnering (sommatie)
  Je krijgt nog een laatste betaalherinnering, voordat de openstaande betaling wordt overgedragen aan een incassobureau. Je hebt dan nog 20 dagen om bijkomende incassokosten te voorkomen. Na het ontvangen van de derde herinnering, krijg je tussentijds nog een vierde herinnering. Vanaf dat moment heb je nog 10 dagen om de betaling te voldoen.

Goed om te weten: zodra de betaling over is gedragen aan het incassobureau, handel je de betaling verder met dit bureau af. Je autoverzekering is pas weer geldig, zodra je het volledige bedrag betaald hebt. Wacht hier niet te lang mee, want je autoverzekering wordt 110 dagen na de betaaldatum definitief stopgezet.


Wat gebeurt er als je niet betaalt? 

Als je na meerdere herinneringen jouw premie niet hebt betaald, dan heeft dit vervelende gevolgen: 

Extra incasso- of deurwaarderkosten

Een incassobureau wordt ingeschakeld als je na meerdere betalingsherinneringen nog niet hebt betaald. Door de extra incassokosten, rente en btw kan je openstaande premie flink oplopen. Het incassobureau zal aanmaningen naar je sturen. In een uiterst geval krijg je te maken met een deurwaarder. Deze kan beslag leggen op je spullen, loon, uitkering of (spaar)geld.

 

Boete van de RDW voor onverzekerde auto

Als een betaling lang uitblijft, kan een verzekeraar jouw autoverzekering royeren. Bij een verzekering via UnitedConsumers gebeurt dit na 110 dagen zonder betaling. Royeren betekent dat jouw auto niet meer verzekerd is. De RDW kan je vervolgens een boete opleggen, omdat minimaal een WA verzekering voor je auto verplicht is. Deze boete bedraagt € 490,- bij een personenauto.

 

Nieuwe autoverzekering afsluiten wordt moeilijker

Verzekeraars kunnen jou bij wanbetaling registreren bij stichting CIS. Daarmee is het voor andere verzekeraars zichtbaar dat je eerder betalingsproblemen hebt gehad. Dit maakt het moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Meestal blijft een CIS registratie vijf jaar in het systeem staan. Dit is het geval als jouw verzekeraar je autoverzekering heeft opgezegd.


Betalingsregeling afspreken met jouw verzekeraar

Kortom: de gevolgen van wanbetaling zijn erg nadelig. Daarom is het beter om een langdurige betalingsachterstand te voorkomen. Contact opnemen met je autoverzekeraar is altijd de eerste stap, zodra je in de problemen komt. Er zijn meerdere oplossingen te bedenken om jouw autoverzekering beter betaalbaar voor je te maken. Bijvoorbeeld:

 • Dekking verlagen
  Mogelijk kan de dekking van je autoverzekering (tijdelijk) verlaagd worden. Bijvoorbeeld van WA (beperkt) casco naar een WA verzekering. Ook een aanvullende verzekering opzeggen kan een optie zijn. Daarmee betaal je een lagere maandelijkse premie. 
   
 • Eigen risico verhogen
  Met een hoger eigen risico verlaag je de premie. Maar let op: dit betekent dat je zelf een hoger bedrag betaalt als je een schade claimt. 
   
 • In delen betalen
  Tot slot kun je met de verzekeraar bespreken of een betalingsregeling mogelijk is. Dan betaal je het openstaande bedrag in delen. Dit is lastiger als je jouw premie al per maand betaalt. Heb je een jaarbetaling? Als het niet lukt om het bedrag in één keer te betalen, kun je wellicht overstappen op een maandelijkse betaling.

advies Advies van onze expert

"Je premie niet betalen brengt veel extra kosten met zich mee. Ook heb je er nog jarenlang last van, als je een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten. Laat je premie dus niet liggen, maar zoek met jouw verzekeraar naar een oplossing."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen


Hulp bij schulden

Het kan gebeuren dat je er niet uitkomt met je verzekeraar. In dat geval is het verstandig om hulp bij je schulden te zoeken (Nibud). Wacht daarmee niet te lang, want geldproblemen kunnen erg ingewikkeld zijn. Zo voorkom je dat deze problemen verergeren en ben je weer eerder uit de schulden. 

Bij wie kun je terecht?

Als je hulp wilt bij het oplossen van je schulden, kun je bij meerdere instanties terecht. Via de Geldfit-test kun je gericht advies hierover ontvangen. Door een paar vragen te beantwoorden, krijg je te zien op welke adressen je geschikte hulp kunt krijgen bij jouw situatie. Wil je liever anoniem contact, om jouw situatie te bespreken zonder verdere verplichtingen? Bel dan 0800-8115 (gratis). 


Betalingsregeling UnitedConsumers: veelgestelde vragen

Heb je nog een andere vraag over de betaling van je premie? Wij zetten een aantal veelgestelde vragen voor je op een rij:

Als het jou een keer niet lukt om (op tijd) je premie te betalen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een betalingsregeling. Daarbij betaal je het openstaande bedrag in delen. Heb je al een aanmaning ontvangen? Dan komen er wel € 5,- administratiekosten bij. Neem contact met ons op om een betalingsregeling te bespreken.

Neem contact op

Let op: heeft Cannock Incasso contact met je opgenomen? Dan is jouw autoverzekering overgedragen aan dit incassobureau. Een eventuele betalingsregeling dien je met hen af te spreken.

Je premie per direct opzeggen kan niet altijd. Normaal gesproken kan dit pas na het eerste contractjaar, met een opzegtermijn van 30 dagen. Maar er zijn een aantal geldige redenen waarmee je per direct je autoverzekering kunt opzeggen:

 • Je premie is tijdens de looptijd van jouw verzekering verhoogd. Hierover krijg je tijdig bericht van jouw verzekeraar. Vanaf dat moment mag je binnen 30 dagen per direct opzeggen.
 • De auto is door jou verkocht en overgeschreven naar een andere eigenaar.
 • Je hebt de auto tijdelijk geschorst, omdat je het voertuig voorlopig niet gebruikt.

Als een betaling langer dan 68 dagen uitblijft, wordt de autoverzekering overgedragen aan Cannock Incasso. In dit geval dien je contact op te nemen met Cannock Incasso. UnitedConsumers heeft dan geen zeggenschap meer over de verzekering. Wanneer de achterstand is voldaan, loopt de verzekering weer door via UnitedConsumers.

Een handmatige betaling heeft vaak enkele dagen de tijd nodig om binnen te komen bij de verzekeraar. Je kunt dit voorkomen door een spoedbetaling te doen. Het verschuldigde bedrag staat dan de volgende dag op de rekening van de verzekeraar. Hiervoor betaal je zo’n € 10,- extra. Als de betaling door de verzekeraar is ontvangen wordt de dekking de volgende dag hersteld.

Het is natuurlijk verstandig om te voorkomen dat je autoverzekering wordt opgeschort. Wanneer de auto niet verzekerd is, kan dit grote consequenties met zich meebrengen. Als je gebruik maakt van jouw auto in de periode dat je niet verzekerd bent, overtreed je de wet. Eventuele schade komt natuurlijk voor eigen rekening, inclusief een boete van minimaal € 400,-. Blijf verzekerd en betaal je premie op tijd.

> Ik heb een andere vraag