Contact
Mijn UnitedConsumers

Aanschafwaarde auto: kan ik de aanschafwaarde van mijn auto verzekeren?

De aanschafwaarde van de auto is het bedrag dat u betaalt bij de aanschaf van uw auto. Kunt u de aanschafwaarde van uw auto verzekeren? Wij helpen u! 

aanschafwaarde

 

Aanschafwaarde

De aanschafwaarde van uw auto is het bedrag dat u heeft betaald toen u de auto kocht. Dit is inclusief accessoires die al in de auto aanwezig waren. Wanneer u extra accessoires laat plaatsen in uw auto, dan vallen deze buiten de aanschafwaarde.

Het is eigenlijk heel simpel. Koopt u de auto voor € 10.000,-? Dan is de aanschafwaarde van uw auto dus € 10.000,-. 


 

Aanschafwaarde auto verzekeren

Als u de auto tegen de aanschafwaarde heeft verzekerd, dan krijgt u bij total loss de aanschafwaarde vergoed. Dit wordt ook wel een aanschafwaarderegeling genoemd. Een aanschafwaarderegeling is interessant wanneer u niet de eerste eigenaar bent, maar toch een vrij nieuwe auto heeft gekocht. 

De aanschafwaarde van uw auto verzekeren kent voorwaarden. Deze voorwaarden verschillen per verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden de aanschafwaarde tot 6 maanden nadat de auto voor het eerst een kenteken heeft gekregen. Andere autoverzekeraars vergoeden tot 3 jaar nadat de auto voor het eerst een kenteken heeft gekregen de aanschafwaarde.

Wilt u weten of u uw auto tegen de aanschafwaarde kunt verzekeren? Neem dan contact op met uw autoverzekeraar.


 

Maximale aanschafwaarde auto

Indien het bij uw autoverzekeraar mogelijk is om uw auto tegen de aanschafwaarde te verzekeren, dan rest de vraag wat het maximum bedrag is.

Sommige verzekeraars hanteren namelijk een plafond, wat betekent dat als uw aanschafwaarde boven dit bedrag ligt, u meestal de dagwaarde en een bepaald percentage vergoed krijgt. 


 

Andere waarden van uw auto

Bij het afsluiten van een autoverzekering komt u wellicht nog andere begrippen tegen, zoals nieuwaarde, dagwaarde, of inruilwaarde. Wij zetten enkele begrippen voor u op een rijtje:

Dagwaarde auto

De dagwaarde van de auto is de gemiddelde waarde van vergelijkbare voertuigen, uit hetzelfde jaar, uitgaande van een gemiddelde kilometerstand. Het is de waarde van uw auto op dit moment. 

Restwaarde auto

Heeft u een flinke schade gereden met uw voertuig? Dan kan het zijn dat de auto total loss is. Om te berekenen of het voertuig total loss is, wordt onder andere de restwaarde berekend. 

Inruilwaarde auto

De inruilwaarde is de waarde die wordt meegenomen tijdens de onderhandeling bij een dealer voor de aanschaf van een nieuwe auto. De inruilwaarde heeft vaak een overlapping met de dagwaarde.

Nieuwwaarde auto

Als eerst eigenaar van de auto, is de nieuwwaarde het bedrag dat u betaalt wanneer u de auto nieuw koopt - dus vers uit de fabriek. De nieuwwaarde is soms lager dan de cataloguswaarde. De autodealer kan bijvoorbeeld een flinke korting hebben gegeven. Goed om te weten: met de nieuwwaarderegeling kunt u uw auto verzekeren tegen de nieuwwaarde.

Cataloguswaarde auto

De cataloguswaarde is de waarde op het moment dat de RDW deel 1 van het kenteken afgeeft, ofwel het bedrag dat de auto waard was toen deze net op de markt verscheen. U kunt de cataloguswaarde via het kenteken opzoeken.


Ook interessant voor u
 

Nieuwwaarde auto

Wat is de nieuwwaarde van mijn auto?

> Lees meer

 

Dagwaarde auto

Wat is de dagwaarde van mijn auto?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Nieuwe autoverzekering afsluiten: dat doet u zo!

> Lees meer

 

Blog homepage