Aanschafwaarde auto: wat is dat?

De aanschafwaarde van de auto is het bedrag dat u betaalt bij de aanschaf van uw auto. Kunt u de aanschafwaarde van uw auto verzekeren? Wij helpen u! 

aanschafwaarde

Wat is de aanschafwaarde van een auto?

Het is eigenlijk heel simpel. Koopt u de auto voor € 10.000,-? Dan is de aanschafwaarde van uw auto dus € 10.000,-. 

De aanschafwaarde van de auto kan overlappen, maar ook erg afwijken van de nieuwwaarde of cataloguswaarde. Bent u bijvoorbeeld de derde eigenaar van het voertuig? Dan zal voor u de aanschafwaarde een stuk lager zijn dan de aanschafwaarde voor de eerste eigenaar.

Aanschafwaarde auto verzekeren

Als u de auto tegen de aanschafwaarde heeft verzekerd, dan krijgt u bij total loss de aanschafwaarde vergoed. Een aanschafwaarderegeling is interessant wanneer u niet de eerste eigenaar bent, maar toch een vrij nieuwe auto heeft gekocht. 

Nieuwwaarderegeling

Via UnitedConsumers is het niet mogelijk een aanschafregeling te treffen. Echter is het in sommige gevallen wel mogelijk een nieuwwaarde regeling af te sluiten. Voor meer informatie neemt u contact op met onze verzekeringsexperts. 

Op zoek naar een andere waarde van de auto?

Bij het afsluiten van een autoverzekering komt u wellicht nog andere begrippen tegen, zoals nieuwaarde, dagwaarde, of inruilwaarde. Wij zetten enkele begrippen voor u op een rijtje:

Dagwaarde auto

De dagwaarde van de auto is de gemiddelde waarde van vergelijkbare voertuigen, uit hetzelfde jaar, uitgaande van een gemiddelde kilometerstand. Het is de waarde van uw auto op dit moment. 

Restwaarde auto

Heeft u een flinke schade gereden met uw voertuig? Dan kan het zijn dat de auto total loss is. Om te berekenen of het voertuig total loss is, wordt onder andere de restwaarde berekend. 

Inruilwaarde auto

De inruilwaarde is de waarde die wordt meegenomen tijdens de onderhandeling bij een dealer voor de aanschaf van een nieuwe auto. De inruilwaarde heeft vaak een overlapping met de dagwaarde.

Nieuwwaarde auto

Als eerst eigenaar van de auto, is de nieuwwaarde het bedrag dat u heeft betaald toen de auto net uit de fabriek kwam. De nieuwwaarde is soms lager dan de cataloguswaarde. De autodealer kan bijvoorbeeld een flinke korting hebben gegeven. 

Cataloguswaarde auto

De cataloguswaarde is de waarde op het moment dat de RDW deel 1 van het kenteken afgeeft, ofwel het bedrag dat de auto waard was toen deze net op de markt verscheen.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage