Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

APK: wanneer is de APK keuring?

APK - ofwel Algemene Periodieke Keuring - is een verplichte keuring van uw auto die wordt uitgevoerd door een erkend APK-keuringsbedrijf. Wat kost een APK? En wanneer moet u de APK keuring laten uitvoeren? 

APK banner

 


APK: wat is APK?

APK - kort voor Algemene Periodieke Keuring - is een verplichte keuring voor iedere autobezitter in heel Europa. De APK is in het leven geroepen om de veiligheid in het verkeer te waarborgen. 

Als de auto APK gekeurd is, wil dat niet direct zeggen dat de auto voor het gehele jaar geen onderhoud meer nodig heeft. Maar een APK keuring geeft wel een goed beeld van de status van uw auto. 

APK: wat wordt er gekeurd?

Tijdens de APK wordt er onder andere naar de veiligheid en milieuaspecten gekeken. Zo wordt er gemeten hoeveel roet de auto uitstoot en hoe zuinig de auto rijdt. De volgende onderdelen worden gekeurd:

Checklist

 
Verlichting.
 
Banden en remmen.
 
Carrosserie en stuurinrichting.
 
Wielophanging en schokdempers.
 
Uitlaatgassen en gebruikte brandstof.
 
Kentekenbewijs deel I en voertuigidentificatienummer.
 
Viergasmeting (benzinemotoren) en roetmeting (dieselmotoren).
 

Wanneer is het tijd voor de APK?

Op de website van de RDW kunt u - door het kenteken in te vullen en te kijken onder vervaldata en historie - precies zien wat de vervaldatum is van uw APK. De vervaldatum is ook terug te vinden op het APK-keuringsrapport. Het is belangrijk dat u vóór de vervaldatum de APK opnieuw laat doen. Zonder APK mag u namelijk niet de weg op.

De RDW stuurt u 6 weken van te voren een herinnering dat de APK-vervaldatum eraan komt. U ontvangt dit bericht per post of digitaal. Ondanks deze herinnering, blijft u als eigenaar zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten keuren van uw auto. 

 

De APK-vervaldatum

De auto kunt u al vanaf 2 maanden voor de APK-vervaldatum laten keuren. Als u de auto maximaal 2 maanden van tevoren laat keuren (dus níet langer van tevoren) dan blijft de APK-vervaldatum hetzelfde. Laat u de APK 2 maanden of nóg ruimer van tevoren uitvoeren? Dan verschuift de vervaldatum naar voren. 


 

Wanneer is de APK niet verplicht?

Als u de auto laat schorsen, bent u niet meer verzekeringsplichtig en wordt de motorrijtuigenbelasting tevens stopgezet. Bij een schorsing hoeft uw auto ook niet meer APK-goedgekeurd te zijn, maar u mag er dan ook niet meer mee rijden op de openbare weg. Ook mag de auto dan niet op de openbare weg geparkeerd staan.

 

APK na schorsing

Zodra u de schorsing opheft, moet de auto direct APK-goedgekeurd worden. U mag met de auto naar een APK-keuringsstation rijden, maar dan moet u voor die dag wel minstens een WA verzekering afsluiten. In de auto moet u tevens de APK-afspraakbevestiging bij u hebben. Alleen ten tijde van de afspraak mag u autorijden.


 

Hoe vaak moet mijn auto naar de APK?

Voor de meeste auto's is het gebruikelijk dat ze één keer per jaar APK gekeurd worden. Nieuwe auto’s zijn vaak vrijgesteld van APK voor drie of vier jaar, afhankelijk van de brandstofmotor. Na deze vrijstelling moeten de voertuigen eens per twee jaar door de APK komen. Na acht jaar moeten ook deze auto’s jaarlijks APK gekeurd worden. Wilt u weten hoe het zit met uw voertuig? Bekijk dan het APK-keuringsschema van de RDW. 


 

Wat kost een APK?

Hoeveel een APK kost, kan uiteenlopen van een kleine € 19,- tot wel € 65,-. De prijs is afhankelijk van waar u naartoe gaat. Daarnaast rekenen sommige garages extra kosten voor bijvoorbeeld het afmelden van de auto.

Vaak kunt u kosten besparen als u de APK combineert met een kleine of grote beurt. U bent dan minder geld kwijt, en u hoeft uw auto minder lang te missen. Gaat u enkel voor de APK? Spreek dan goed van tevoren een prijs af, zodat er niet achteraf onverwachte kosten op de rekening staan.


 

APK verlopen: wat nu?

Is de APK verlopen? Dan is rijden met de auto strafbaar. U mag wel tot maximaal 2 maanden na het de APK-vervaldatum de auto - stilstaand - op de openbare weg laten staan. Binnen die tijd zal de RDW nog geen controle doen en krijgt u nog geen boete. 

Veroorzaakt u een schade wanneer de APK verlopen is? Dan bent u niet verzekerd en komen alle kosten voor eigen rekening. De kosten van een autoschade kunnen flink oplopen en normaliter zou de verzekeraar het voor u opvangen. De auto op tijd APK keuren is dus erg belangrijk!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage