Contact
Mijn UnitedConsumers

APK keuring: wanneer moet mijn auto gekeurd worden?

De APK is een verplichte, jaarlijkse keuring van je auto. Tijdens de APK wordt er gekeken of jouw auto nog wel voldoet aan de wettelijke milieu- en veiligheidseisen. Maar, hoe vaak moet de APK? En wat als de APK te laat is? Wij vertellen het je.

APK banner


 

Wat is de APK?

De APK is een keuring van jouw auto die ieder jaar wordt uitgevoerd door een officieel APK-keuringsbedrijf. APK is kort voor Algemene Periodieke Keuring. Een APK keuring geeft een goed beeld van de status van jouw auto en of jouw auto nog voldoet aan de wettelijke eisen. Bij de APK wordt je auto gecontroleerd op:

  • Verlichting
  • Banden en remmen
  • Carrosserie en stuurrichting
  • Wielophanging en schokdempers
  • Uitlaatgassen en gebruikte brandstof
  • kentekenbewijs deel 1 en voertuigenidentificatienummer
  • Viergasmeting (benzinemotoren) en roetmeting (dieselmotoren)

Waarom APK?

APK is wettelijk verplicht gesteld in Europa om zo de verkeersveiligheid te verbeteren en bescherming te bieden voor het milieu. Want slecht onderhouden auto's zijn slechter voor het milieu. Als jouw auto APK is goedgekeurd, wil dat niet zeggen dat de auto voor het gehele jaar geen onderhoud meer nodig heeft. Een APK is namelijk maar een momentopname.


 

Wanneer moet mijn auto gekeurd worden?

Je moet jouw auto ieder jaar laten keuren. Dit kun je al vanaf 2 maanden voor de APK-vervaldatum laten doen. Twijfel je over de APK-vervaldatum? Met onze gratis kentekencheck zie je direct tot wanneer jouw APK geldig is. Je vindt dit onder het kopje 'APK en historie'.

De vervaldatum is ook terug te vinden op het APK-keuringsrapport. Het is belangrijk dat je vóór de vervaldatum de APK opnieuw laat doen. Zonder APK mag je namelijk niet de weg op.

Wanneer APK keuring?


Kenteken:
NL

 

APK te laat

Te laat met de APK, het kan je gebeuren. Is de APK datum verlopen? Je mag volgens de wet niet autorijden zonder APK. Ongeacht of de APK 1 dag te laat is of de APK keuring 3 dagen te laat is. Je mag wel tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK jouw auto stilstaand op de openbare weg laten staan. Binnen die tijd zal de RDW nog geen controle uitvoeren.

Tip: gebruik je de auto niet meer? Dan kun je ook overwegen om de auto te laten schorsen. In dat geval mag je auto niet meer op de openbare weg staan.

APK verlopen, wel afspraak

Is jouw APK datum verlopen, maar heb je wel een afspraak voor de APK keuring? Dan mag je met jouw auto zonder APK naar de garage rijden om naar deze afspraak te gaan. Maar, je mag alleen binnen twee maanden na het verlopen van de APK met jouw auto naar de garage rijden als je kunt laten zien dat je een afspraak hebt.


 

APK verlopen boete

Is je APK datum verlopen en ga je rijden zonder APK? Dan kun je een boete krijgen van € 160,- (2023). Deze boete krijg je ook van de RDW als je meer dan twee maanden te laat bent met de APK.


advies Goed om te weten...

"Ga je rijden zonder APK en veroorzaak je een schade? Dan ben je niet verzekerd en moet je alle kosten zelf betalen. Als de APK keuring te laat is, dan is het dus erg belangrijk dat je alsnog jouw auto laat keuren."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen

 

Hoe vaak APK?

Hoe vaak de APK moet gebeuren, hangt af van jouw auto. Voor de meeste auto's is het standaard dat ze één keer per jaar APK gekeurd worden. Maar hoe vaak en wanneer nieuwe auto's APK gekeurd moeten worden, werkt net iets anders.

Nieuwe auto’s zijn namelijk, afhankelijk van de brandstofmotor, vaak vrijgesteld van APK voor drie of vier jaar. Hierna moeten de voertuigen eens per twee jaar door de APK komen. Na acht jaar moeten ook deze auto’s jaarlijks APK gekeurd worden.

Goed om te weten: wil je weten hoe het zit met jouw voertuig? Bekijk dan het APK-keuringsschema van de RDW.


 

Wat kost een APK keuring?

Hoeveel een APK kost, is afhankelijk van het type brandstof waarop jouw auto rijdt. Rijdt jouw auto op benzine? Dan kunnen de kosten van een APK uiteenlopen van € 25,- tot € 50,-. Rijdt jouw auto op diesel? Dan kost een APK tussen € 45,- en € 70,-. De prijs kan ook wisselen per garage.

Vaak kun je kosten besparen als je de APK combineert met een kleine of grote beurt. Je bent dan minder geld kwijt, en je hoeft jouw auto minder lang te missen. Ga je alleen voor de APK? Spreek dan goed van tevoren een prijs af, zodat er niet achteraf onverwachte kosten op de rekening staan.


Ook interessant
 

grote vs kleine beurt

Dit is het verschil tussen een grote en kleine beurt

> Lees meer

 

schorsen

Hoe kan ik mijn auto schorsen en de schorsing opheffen?

> Lees meer

 

motorolie

Hoe vul je motorolie bij en hoe ververs je motorolie?

> Lees meer

 

Blog homepage