Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto (online) overschrijven: wat heb ik nodig?

Je auto (online) overschrijven is nodig als je een auto koopt of verkoopt. Na het overschrijven van het kenteken op je naam, ben je officieel eigenaar van de auto. Het kenteken overschrijven doe je online via de RDW of een RDW erkend bedrijf. Wat heb je nodig om de auto online over te schrijven?

Auto overschrijven


 

Auto overschrijven: wat nodig?

Wanneer je het kenteken laat overschrijven, moet je bepaalde documenten bij de hand hebben. Er zijn twee verschillende combinaties van documenten mogelijk, namelijk:

  • Het origineel tenaamstellingsbewijs (deel 1B), het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs, of;
  • Het kentekenbewijs, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs.

 

Auto online overschrijven

Het kenteken online overschrijven doe je door met je DigiD in te loggen bij de RDW. Ook dan heb je het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode nodig. Je volgt de stappen op het scherm en betaalt de overschrijfkosten van € 12,50 met iDEAL. Je ontvangt vervolgens drie e-mails:

  • De eerste is ter bevestiging dat de aanvraag voor het kenteken overschrijven, is ingediend.
  • Zodra de betaling is verwerkt, ontvang je een tweede e-mail waarin wordt bevestigd dat de auto is overgeschreven. Je bent vanaf dat moment verantwoordelijk voor het voertuig. Sluit dan dus direct een autoverzekering af. 
  • In de derde e-mail vind je een link naar het vrijwaringsbewijs. Deze geef je aan de verkoper. Hiermee kan de verkoper haar of zijn autoverzekering opzeggen.

 

Auto overschrijven bij het Kentekenloket

Ook kun je samen met de verkoper (huidige eigenaar van de auto) naar een Kentekenloket bij jou in de buurt. Een auto overschrijven bij het Kentekenloket regel je binnen vier stappen:

Stap 1: Je neemt de nodige documenten mee naar het Kentekenloket. 

Stap 2: De medewerker zorgt ervoor dat het voertuig op je naam staat. Je ontvangt het tenaamstellingsverslag met de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Bewaar deze code goed!

Stap 3: De medewerker voorziet je vervolgens van een vrijwaringsbewijs. Dit document bewijst dat het voertuig niet meer op naam staat van de vorige eigenaar.

Stap 4: Zodra de overschrijving is afgerond, ben je direct aansprakelijk voor de auto. Sluit daarom zo snel mogelijk een autoverzekering af.

Auto overschrijven 's avonds of op zondag

Een auto overschrijven kan ook in de avond of op zondag. Kijk hiervoor naar de openingstijden van het Kentekenloket bij jou in de buurt.


 

Auto overschrijven en autoverzekering afsluiten

Ben je de nieuwe eigenaar van de auto? Dan is de volgende stap het afsluiten of overzetten van de autoverzekering. Zodra het voertuig op je naam staat, ben je namelijk verantwoordelijk voor de auto en moet je minstens WA verzekerd zijn. 

Wil je maandelijks besparen op je autoverzekering? Kies dan voor een autoverzekering van UnitedConsumers. Je krijgt altijd 5% korting op je premie, elk jaar weer. Zo houd je meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant
 

Welke kentekenplaten zijn er en welk kenteken heb ik?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Wat kan ik met het kentekenbewijs van mijn auto?

> Lees meer

 

goedkoopste auto om te rijden

Dit is de goedkoopste auto om te rijden in 2024

> Lees meer

 

Blog homepage