Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

Wanneer u een nieuwe auto koopt, is het kenteken overschrijven een belangrijk onderdeel van het koop- en verkoopproces. Schrijft u de auto over op uw naam? Dan bent u officieel bezitter van de auto. Met onze stappen is het overschrijven van uw auto zo gepiept!

Auto overschrijven

Kenteken overschrijven

U kunt het kenteken overschrijven bij een kentekenloket. Dit is een plek waar particulieren en bedrijven auto's kunnen overschrijven of een schorsing kunnen regelen. Ook bij een RDW-balie kunt u een auto overschrijven. RDW-balies zijn te vinden bij RDW-keuringsstations en bij de RDW-locaties in Zoetermeer, Den Bosch en Veendam. Een auto overschrijven kan ook online.

Auto overschrijven: wat heeft u nodig?

Wanneer u het kenteken laat overschrijven, moet u bepaalde documenten bij u hebben. Er zijn twee verschillende combinatie van documenten mogelijk, namelijk:

  • Het origineel tenaamstellingsbewijs (deel 1B), het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs, of;
  • Het kentekenbewijs, de tenaamtellingscode en een geldig legitimatiebewijs.
checklist

Auto overschrijven in 6 stappen

Wanneer u naar een kentekenloket of RDW-balie gaat, kunt u het kenteken overschrijven in de volgende 6 stappen:

Stap 1: neem de documenten mee naar het kentekenloket of RDW-balie

Stap 2: aan de balie betaalt u de kosten voor het kenteken overschrijven. Tenaamstellen via RDW kost € 10,40.

Stap 3: de medewerker zorgt ervoor dat het voertuig op uw naam staat. U ontvangt het tenaamstellingsverslag met de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Bewaar de code goed!

Stap 4: de medewerker voorziet u van een vrijwaringsbewijs. Dit document bewijst dat het voertuig niet meer op naam van de vorige eigenaar staat.

Stap 5: vanaf dit moment bent u aansprakelijk voor de auto. Sluit daarom zo snel mogelijk een autoverzekering af.

Stap 6: de RDW stuurt u de volgende werkdag het nieuwe kentekenbewijs (in creditcardvorm) en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Dit - samen met tenaamstellingsverslag - moet u goed te bewaren!

Auto overschrijven 's avonds of op zondag

Een auto overschrijven kan ook in de avond of op zondag. Kijk hiervoor naar de openingstijden van een kentekenloket bij u in de buurt. Ook kunt u het kenteken online overschrijven op het moment dat het u uitkomt! 

Tip: auto overschrijven online

Vaak heeft u geen tijd om naar een kentekenloket te gaan en wilt u het overschrijven simpelweg online regelen. Dat kan! Iedere particulier kan een auto online overschrijven.

Auto overschrijven online doet u door in te loggen bij de RDW met uw DigiD. Ook heeft u het kentekenbewijs en tenaamstellingscode nodig. U volgt de stappen op het scherm en betaalt de overschrijfkosten van € 10,40 met iDEAL. U ontvangt vervolgens drie e-mails:

Mail 1: De eerste is ter bevestiging dat de aanvraag is ingediend.

Mail 2: Zodra de betaling is verwerkt, ontvangt u een tweede e-mail waarin wordt bevestigd is de auto overgeschreven. U bent vanaf dat moment verantwoordelijk voor het voertuig. Sluit dus direct een autoverzekering af. 

Mail 3: In de derde e-mail vindt u een link naar het vrijwaringsbewijs. Deze geeft u aan de verkoper.

Auto overgeschreven? Verzeker direct uw auto

Is de auto overgeschreven? Dan is de volgende stap het afsluiten van een autoverzekering. Zodra het voertuig op uw naam staat, bent u namelijk verantwoordelijk voor de auto. 

Autoverzekering afsluiten


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage