Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Auto overschrijven: online kenteken overschrijven

Een auto overschrijven doet u wanneer u een nieuwe auto koopt. Schrijft u de auto over op uw naam? Dan bent u officieel bezitter van de auto. Hoe kunt u uw auto online overschrijven en wat heeft u nodig om uw auto over te schrijven? Met onze stappen is het overschrijven van het kenteken zo gepiept!

Auto overschrijven

 

Kenteken overschrijven

U kunt uw auto online of bij een fysieke locatie overschrijven. Wilt u uw auto op een fysieke locatie overschrijven? Dan kunt u terecht bij een kentekenloket of een RDW-balie. Liever online het kenteken overschrijven? Dan kunt u dit doen via de website van de RDW.

 

Auto overschrijven: wat nodig?

Wanneer u het kenteken laat overschrijven, moet u bepaalde documenten bij u hebben. Er zijn twee verschillende combinatie van documenten mogelijk, namelijk:

  • Het origineel tenaamstellingsbewijs (deel 1B), het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs, of;
  • Het kentekenbewijs, de tenaamtellingscode en een geldig legitimatiebewijs.
checklist

 

Auto online overschrijven

Vaak heeft u geen tijd om naar een kentekenloket te gaan en wilt u het overschrijven simpelweg online regelen. Dat kan! Iedere particulier kan een auto online overschrijven.

Online het kenteken overschrijven doet u door in te loggen bij de RDW met uw DigiD. Ook heeft u het kentekenbewijs en tenaamstellingscode nodig. U volgt de stappen op het scherm en betaalt de overschrijfkosten van € 10,40 met iDEAL. U ontvangt vervolgens drie e-mails:

Mail 1: De eerste is ter bevestiging dat de aanvraag is ingediend.

Mail 2: Zodra de betaling is verwerkt, ontvangt u een tweede e-mail waarin wordt bevestigd is de auto overgeschreven. U bent vanaf dat moment verantwoordelijk voor het voertuig. Sluit dus direct een autoverzekering af. 

Mail 3: In de derde e-mail vindt u een link naar het vrijwaringsbewijs. Deze geeft u aan de verkoper.


 

Auto overschrijven op fysieke locatie

Wanneer u naar een kentekenloket of RDW-balie gaat, kunt u het kenteken overschrijven in de volgende 6 stappen:

Stap 1: neem de documenten mee naar het kentekenloket of RDW-balie

Stap 2: aan de balie betaalt u de kosten voor het kenteken overschrijven. Tenaamstellen via RDW kost € 10,40.

Stap 3: de medewerker zorgt ervoor dat het voertuig op uw naam staat. U ontvangt het tenaamstellingsverslag met de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Bewaar de code goed!

Stap 4: de medewerker voorziet u van een vrijwaringsbewijs. Dit document bewijst dat het voertuig niet meer op naam van de vorige eigenaar staat.

Stap 5: vanaf dit moment bent u aansprakelijk voor de auto. Sluit daarom zo snel mogelijk een autoverzekering af.

Stap 6: de RDW stuurt u de volgende werkdag het nieuwe kentekenbewijs (in creditcardvorm) en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Dit - samen met tenaamstellingsverslag - moet u goed te bewaren!


 

Auto overschrijven 's avonds of op zondag

Een auto overschrijven kan ook in de avond of op zondag. Kijk hiervoor naar de openingstijden van een kentekenloket bij u in de buurt. Ook kunt u het kenteken online overschrijven op het moment dat het u uitkomt! 


 

Auto overschrijven en autoverzekering

Is de auto overgeschreven? Dan is de volgende stap het afsluiten van een autoverzekering. Zodra het voertuig op uw naam staat, bent u namelijk verantwoordelijk voor de auto. 

Autoverzekering afsluiten


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage