Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto (online) overschrijven: wat heb ik nodig?

Uw auto (online) overschrijven is nodig als u een auto koopt of verkoopt. Na het overschrijven van het kenteken op uw naam, bent u officieel eigenaar van de auto. Het kenteken overschrijven doet u online via de RDW of een RDW erkend bedrijf. Wat heeft u nodig om de auto online over te schrijven?

Auto overschrijven

 

Auto overschrijven: wat nodig?

De deal is rond: u heeft een nieuwe auto gekocht. De volgende stap is uw auto overschrijven op uw naam! Het kenteken overschrijven kunt u doen op fysieke locatie bij het Kentekenloket, maar ook uw auto online overschrijven is mogelijk.

Wanneer u het kenteken laat overschrijven, dient u bepaalde documenten bij de hand te hebben. Er zijn twee verschillende combinaties van documenten mogelijk, namelijk:

  • Het origineel tenaamstellingsbewijs (deel 1B), het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs, of;
  • Het kentekenbewijs, de tenaamtellingscode en een geldig legitimatiebewijs.

 

Auto overschrijven bij het Kentekenloket

Zodra u een auto heeft gekocht, gaat u samen met de verkoper (huidige eigenaar van de auto) naar een Kentekenloket bij u in de buurt. Een auto overschrijven bij het Kentekenloket regelt u binnen vier stappen:

Stap 1: U neemt de nodige documenten mee naar het Kentekenloket. 

Stap 2: De medewerker zorgt ervoor dat het voertuig op uw naam staat. U ontvangt het tenaamstellingsverslag met de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Bewaar deze code goed!

Stap 3: De medewerker voorziet u vervolgens van een vrijwaringsbewijs. Dit document bewijst dat het voertuig niet meer op naam staat van de vorige eigenaar.

Stap 4: Zodra de overschrijving is afgerond, bent u direct aansprakelijk voor de auto. Sluit daarom zo snel mogelijk een autoverzekering af.

Auto overschrijven 's avonds of op zondag

Een auto overschrijven kan ook in de avond of op zondag. Kijk hiervoor naar de openingstijden van het Kentekenloket bij u in de buurt.


 

Auto online overschrijven

Het kan natuurlijk voorkomen dat u geen tijd heeft om naar het Kentekenloket te gaan, of de overschrijving juist liever online regelt. In dat geval kunt u de auto online overschrijven.  

Het kenteken online overschrijven doet u door in te loggen bij de RDW met uw DigiD. Ook dan heeft u het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode nodig. U volgt de stappen op het scherm en betaalt de overschrijfkosten van € 10,40 met iDEAL. U ontvangt vervolgens drie e-mails:

Mail 1: De eerste is ter bevestiging dat de aanvraag voor het kenteken overschrijven, is ingediend.

Mail 2: Zodra de betaling is verwerkt, ontvangt u een tweede e-mail waarin wordt bevestigd dat de auto is overgeschreven. U bent vanaf dat moment verantwoordelijk voor het voertuig. Sluit dan dus direct een autoverzekering af. 

Mail 3: In de derde e-mail vindt u een link naar het vrijwaringsbewijs. Deze geeft u aan de verkoper. Hiermee kan de verkoper haar of zijn autoverzekering opzeggen.


 

Auto overschrijven en autoverzekering afsluiten

Bent u de nieuwe eigenaar van de auto? Dan is de volgende stap het afsluiten of overzetten van de autoverzekering. Zodra het voertuig op uw naam staat, bent u namelijk verantwoordelijk voor de auto en moet u minstens WA verzekerd zijn. 

Wilt u maandelijks besparen op uw autoverzekering? Kies dan voor een autoverzekering van UnitedConsumers. U krijgt altijd 5% korting op uw premie, elk jaar weer. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Welke kentekenplaten zijn er en welk kenteken heb ik?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Wat kan ik met het kentekenbewijs van mijn auto?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Wat moet ik doen als ik mijn kenteken kwijt ben?

> Lees meer

 

Blog homepage