Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto schorsen: dat werkt zo!

Uw auto schorsen is een slim idee, bijvoorbeeld als u het voertuig voor een langere tijd niet gebruikt. Door het kenteken te schorsen bespaart u geld, omdat de kosten van een geschorste auto relatief laag zijn. Wilt u meer weten over het schorsen, of over hoe u dat moet doen? Wij vertellen u alles wat u moet weten!

Auto schorsen banner

Kenteken schorsen? Dit moet u weten!

Bent u van plan uw auto te laten schorsen? Dan zijn dit zaken waar u rekening mee moet houden:

 • Degene die de schorsing regelt, dient minimaal 18 jaar of ouder te zijn. Bij een snor- of bromfiets is de minimumleeftijd 16 jaar.
 • Regelt u de schorsing? Dan dient de auto op uw naam te staan. Zo niet, dan moet de schorsing worden geregeld door de persoon waarvan de auto wel op naam staat.
 • Is de persoon waarvan de auto op naam staat overleden? Dan is het niet mogelijk om de schorsing aan te vragen. Regel dan allereerst de overschrijving. Vervolgens kunt u het kenteken, indien nodig, schorsen. 

Ga direct naar


Wat betekent het schorsen van uw auto?

Het schorsen van uw auto betekent eigenlijk dat uw auto tijdelijk niet meer deelneemt aan het verkeer. Voor een auto die geschorst is, hoeft u geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Dit wordt automatisch stopgezet zodra de schorsing ingaat. Een geschorste auto hoeft ook niet APK gekeurd te worden. Wel moet u zelf uw autoverzekering opzeggen of stopzetten.

U mag met een geschorste auto niet meer op de openbare weg rijden, maar dit betekent ook dat u de auto niet meer op de openbare weg mag parkeren. Het is dus belangrijk dat u de geschorste auto op eigen grond of in een garagebox parkeert.

Auto tijdelijk schorsen

Het schorsen van een auto is altijd tijdelijk. U kunt kiezen uit een periode van 1, 2 of 3 jaar. En hoewel u de schorsing op ieder gewenst moment kunt stopzetten, is de minimale schorsingsperiode 1 maand. Want wanneer u de schorsing binnen de eerste maand stopt, dan betaalt u over de gehele periode toch nog wegenbelasting. U ontvangt dan een naheffing.

Afloop schorsing

In principe stopt de schorsing automatisch na de gekozen periode. U ontvangt binnen ongeveer vier à vijf weken voor afloop een brief hierover. Verlengt u de schorsing niet? Dan wordt de wegenbelasting automatisch, en op dezelfde wijze, weer geïncasseerd. Wel moet u zelf uw autoverzekering weer te activeren. Hierover later meer!  


 

Auto schorsen online

Uw auto online schorsen is erg simpel! Om dit te doen, logt u in met uw DigiD op de website van de RDW. Eenmaal ingelogd, doorloopt u de volgende stappen:

 1. Selecteer het kenteken van het voertuig dat u online wilt schorsen
 2. Kies hoe lang u de auto online wilt schorsen
 3. Betaal de online schorsing via iDEAL

Online auto schorsen geldig na tweede e-mail

Wanneer u de schorsing online aanvraagt, dan is uw auto geschorst vanaf het moment dat u een tweede e-mail met het schorsingsbewijs van de RDW ontvangt. Het is verstandig om de mail uit te printen en te bewaren. Dit is namelijk het bewijs van de schorsing.


 

Auto schorsen bij een loket

U kunt uw auto uiteraard ook laten schorsen bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Het fijne hieraan is dat alles voor u wordt geregeld. Het enige wat u hoeft te doen is de benodigde documentatie meenemen, namelijk:

 • Het Tenaamstellingsbewijs
 • Het Overschrijvingsbewijs
 • Een geldig legitimatiebewijs (geen kopie)

Of:

 • De kentekencard
 • De tenaamstellingscode
 • Een geldig legitimatiebewijs (geen kopie)

Schorsing auto geldt direct

Wanneer u uw auto laat schorsen bij een loket, is het kenteken per direct geschorst. U ontvangt een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Dit is ook het bewijs dat de auto is geschorst, bewaar deze dus goed.


 

Kosten auto schorsen

Voor het schorsen van uw auto bent u wel een klein bedrag kwijt. In principe hanteert de RDW hiervoor twee verschillende tarieven, namelijk normaal tarief en laag tarief. Voor voertuigen tot 15 jaar oud betaalt u een normaal tarief, en voor auto’s van 15 jaar of ouder wordt het lage tarief in rekening gebracht.

Wat kost auto schorsen? Auto schorsen kosten
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (normaal tarief) € 80,20
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (laag tarief) € 26,50
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (normaal tarief) € 106,70
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (laag tarief) € 53,-
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (normaal tarief) € 133,20
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (laag tarief) € 79,50
Let op: u krijgt geen geld terug wanneer u de schorsing eerder beëindigt dan de vooraf bepaalde periode.
Bron: RDW
 

Verlenging auto schorsen kosten

Wanneer u uw auto voor een een langere periode dan 1 jaar laat schorsen, dan betaalt u het tarief van het eerste jaar en ook het verlengingstarief van € 24,95. Dit betaalt u vooraf. Bij een eerdere beëindiging van de schorsing krijgt u geen geld terug. Heft u de schorsing van een voertuig op en wilt u in hetzelfde jaar opnieuw uw auto schorsen, dan betaalt u extra.


 

Auto schorsen verzekering

Wanneer u uw kenteken heeft geschorst, ontvangt u een schorsingsbewijs. Met dit bewijs kunt u uw autoverzekering opzeggenBent u via ons verzekerd en heeft u uw auto geschorst? Neem dan contact op met onze klantenservice. Samen met een kopie, scan of foto van het schorsingsbewijs kunnen wij ervoor zorgen dat uw autoverzekering wordt stopgezet.

Neem contact op


Ook interessant voor u
 

Schorsing opheffen

Hoe kan ik de schorsing van mijn auto opheffen?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

> Lees meer

 

Auto polijsten

Wat moet ik doen als mijn kenteken kwijt of gestolen is?

> Lees meer

 

Blog homepage