Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Auto verzekeren op andere naam

Een auto verzekeren op een andere naam dan de eigenaar is niet gebruikelijk. Want normaal gesproken sluit de eigenaar van een auto een autoverzekering op zijn of haar eigen naam af. Maar hoe zit het als u toch een auto wilt verzekeren op de naam van iemand anders?

Andere naam verzekeren banner

 

Auto verzekeren op andere naam dan eigenaar

Een auto verzekeren op een andere naam dan de eigenaar zou volgens velen goedkoper zijn. Want een ander persoon heeft bijvoorbeeld meer schadevrije jaren, of is een stuk ouder waardoor de verzekeringspremie gunstiger uitvalt. Autoverzekeraars staan echter vaak niet toe dat een autoverzekering op naam van iemand anders wordt afgesloten.

De enige uitzondering is wanneer het gaat om een partner die op hetzelfde adres woont. Verzekeringsmaatschappijen gaan er namelijk vanuit dat partners elkaars auto gebruiken.

Toch auto verzekeren op andere naam

Heeft u toch een autoverzekering op naam van iemand anders afgesloten - of op naam van uw ouders? Dan loopt u het risico dat u bij een aanrijding zowel de schade aan uw eigen auto als de schade aan de auto van de tegenpartij dient te betalen.

Daarnaast wordt de autoverzekering beëindigd en u komt op de zwarte lijst te staan. Hierdoor wordt het lastiger om een goedkope autoverzekering af te sluiten. Dit komt omdat u dan vaak enkel terecht kunt bij verzekeraars met een breed acceptatiebeleid, die daarom hogere premies in rekening brengen.


 

Waarom een auto verzekeren op iemand anders naam zetten?

Er zijn allerlei redenen waarom mensen een auto op naam van een ander willen verzekeren. Enkele voorbeelden hiervan: 

 • Omdat u als ouder een lagere premie betaalt dan uw kind dat net een rijbewijs heeft.
 • Omdat u zelf geen parkeervergunning kunt krijgen, maar een ander persoon wel.
 • Omdat u wegens fraude geen autoverzekering mag afsluiten.
 • Omdat u wegens schulden geen auto mag of kunt bezitten.

Schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren dat u opbouwt met een auto, bepaalt de no-claim korting die u op uw autoverzekering krijgt. Deze schadevrije jaren gelden niet per verzekerde, maar per auto. Dus ook al heeft uw partner meer schadevrije jaren dan u, de no-claim korting van uw partner wordt niet overgenomen.

Hier geldt één uitzondering op: de Tweede Gezinsautoregeling. Die maakt het mogelijk om de no-claim korting van de eerste auto ook te laten gelden voor de tweede auto, ook al staat die auto op naam van de andere partner. Hiervoor dient u beide auto’s wel bij dezelfde maatschappij te verzekeren.


 

Autoverzekering partner

De meeste verzekeringsmaatschappijen gaan ervan uit dat partners elkaars auto gebruiken. Daarom staan verzekeraars het toe dat u een autoverzekering op naam van uw partner zet. Of andersom: dat uw partner zijn of haar auto aan uw autoverzekering toevoegt. De voorwaarde hiervoor is wel dat u allebei op hetzelfde adres woont en staat ingeschreven.

Autoverzekering partner schadevrije jaren

Een auto op naam van uw partner laten verzekeren is een aantrekkelijke optie wanneer uw partner meer schadevrije jaren heeft opgebouwd. Want hoe meer schadevrije jaren iemand heeft, des te hoger de no-claimkorting is en hoe minder de autoverzekering dus kost. Maar let wel op: Alleen de verzekeringnemer (uw partner) bouwt in deze situatie schadevrije jaren op.

Autoverzekering op naam partner na scheiding

Bij een scheiding worden de bezittingen verdeeld en krijgt één van de twee de auto. Deze dient dan ook de autoverzekering op zijn of haar naam te zetten. In het geval van een scheiding kunt u uw schadevrije jaren overdragen aan uw partner middels een afstandsverklaring, of andersom natuurlijk. Indien van toepassing, raakt de andere partner dan wel de opgebouwde schadevrije jaren kwijt.

Tweede auto verzekeren

Als beide partners een auto hebben, kan het extra voordelig uitpakken om deze bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Met de zogeheten Tweede Gezinsautoregeling kunt u een hogere no-claimkorting krijgen op uw tweede auto wanneer u voor uw eerste auto schadevrije jaren heeft opgebouwd. 


 

Autoverzekering op naam ouders

Het gebeurt vaak: ouders laten de autoverzekering van hun kind op hun naam zetten. Op deze manier kan het kind profiteren van het aantal schadevrije jaren van de ouders en dus van de lage premie. Voor jonge automobilisten is de premie voor een autoverzekering vaak extra hoog. De reden hiervan is dat verzekeraars de groep jongeren t/m 25 jaar als een verhoogd risico zien. Bestuurders met minder ervaring rijden vaker schade dan ervaren bestuurders die al langer een rijbewijs hebben. Een autoverzekering op naam van de ouders lijkt daarom een slimme oplossing.

Geen opbouw van schadevrije jaren

Profiteren van de schadevrije jaren van de ouders door de autoverzekering op naam van de ouders te zetten, lijkt voordelig. Op de korte termijn is dat natuurlijk ook zo omdat het kind van de lagere premie van de ouders profiteert. Het nadeel is dat u op deze manier zelf geen schadevrije jaren opbouwt, de ouders bouwen dit namelijk op hun naam op. Op de langere termijn betaalt u dus alsnog een hogere premie zonder korting. 

Vanaf het moment dat de autoverzekering op uw eigen naam komt te staan, start u namelijk weer bij nul en moeten uw eigen schadevrije jaren voor de autoverzekering nog opgebouwd worden. Heeft u meteen vanaf het begin een autoverzekering op eigen naam, dan bouwt u ook vanaf het begin een eigen korting in schadevrije jaren op. Dit loont al in een paar jaar tijd: hoe langer de schadevrije jaren aantoonbaar zijn, hoe hoger de korting op de autoverzekering.

Autoverzekering op naam ouders: verzekeringsfraude?

Een autoverzekering op naam van uw ouders kan gezien worden als verzekeringsfraude. Wanneer de autoverzekering op naam van de ouders staat, maar de zoon of dochter de regelmatige bestuurder is, is er strikt gezien sprake van fraude. De verzekering moet namelijk op naam staan van degene die het meest in de auto rijdt. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de kentekenhouder en de regelmatige bestuurder.

Auto verzekeren op naam ouders, verstandig of niet?

Een auto verzekeren op naam van uw ouders heeft als voordeel dat er minder premie wordt betaald. De ouders hebben vaak al een aantal schadevrije jaren opgebouwd en dit zorgt voor korting op de verzekeringspremie.

Een nadeel is echter dat het wettelijk gezien verboden is om een autoverzekering af te sluiten op naam van iemand die niet de regelmatige bestuurder is. Dit kan gezien worden als verzekeringsfraude. Een ander nadeel is dat de jongere geen eigen schadevrije jaren opbouwt. Sluit hij of zij later zelf een autoverzekering af, dan staat de teller op nul en geeft de autoverzekeraar geen korting op de premie.


 

Autoverzekering met korting

Sluit u een autoverzekering af via UnitedConsumers? Dan ontvangt u altijd minimaal 5% korting op uw maandelijkse premie. Wel zo fijn, want zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven! Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen? Kies hieronder een autoverzekering met korting en bekijk direct uw persoonlijke aanbod.

UnitedConsumers autoverzekering

WA verzekering vraagteken


 • Goedkoopste autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Beperkt Casco vraagteken


 • Zeer uitgebreide autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Casco (All Risk) vraagteken


 • Meest complete autoverzekering
   
 • Schade aan anderen 
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Aanrijding, slippen, te water raken en overige onheilen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod


Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Kiezen voor een goedkope autoverzekering met korting

> Bereken mijn korting

 

Alcohol verkeer

Kosten auto per maand: dit zijn de maandelijkse kosten

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Autoverzekering vergelijken: zo doet u dat!

> Lees meer


Deel dit artikel
 

whatsapp
linkedin

 

Blog homepage

Terug naar boven