Autoverzekering en uw automerk

Een autopremie is van veel verschillende factoren afhankelijk, zoals: het type auto, het aantal schadevrije jaren, de kilometrage en de leeftijd van de regelmatige bestuurder. Maar, wist u dat het automerk een andere belangrijke factor is?

autoverzekering automerk

Autopremie en automerk

Autoverzekeraars kijken naar het risico dat een type auto met zich meebrengt. Autoverzekeraars bepalen het risico vaak aan de hand van vermogen, gewicht en leeftijd van de auto. U kunt zich wel voorstellen dat hoe sneller en zwaarder de auto is, hoe meer schade de auto kan verrichten. Maar ook bijvoorbeeld de diefstalgevoeligheid van uw auto speelt een rol. De autoverzekeraar is verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade. Om de schadelasten te kunnen dragen, brengen zij daarom bij bepaalde type auto’s een hogere premie in rekening.


Bepaling van de premie

De autopremie wordt gebaseerd op cijfers. Zo wordt er gekeken naar het vermogen en gewicht van een auto, maar ook naar het schadeverleden per type auto. Wist u bijvoorbeeld dat de Volkswagen Golf een van de meest gestolen type auto’s is in Nederland? Een premie van een Volkswagen Golf is daarom vaak hoger dan de premie van een Ford Ka. 

Ook wanneer een type auto in het verleden gezorgd heeft voor veel (dodelijke) ongelukken, wordt dit gezien als een verhoogd risico. Indien het type auto dat u rijdt als verhoogd risico wordt gezien, betaalt u een hogere premie.


Autoverzekering en de kleur van de auto

Heeft de kleur van uw auto invloed op de hoogte van de autoverzekeringspremie? Ja, de kleur van een auto heeft invloed op de hoogte van de autopremie. Maar, hoe kan dat dan?!

De reden hiervoor heeft te maken met de statistieken van schades in combinatie met de kleur van het voertuig. Denk bijvoorbeeld aan de kleur zwart. Tijdens de sombere winterdagen is een auto met een donkere kleur slechter zichtbaar dan een auto met een lichte kleur. Doordat zij slechter zichtbaar zijn, is de kans groter dat er een ander voertuig tegenaan rijdt. Er zijn autoverzekeraars die de autoverzekering van donker gekleurde voertuigen daarom berekenen met hogere premies.


Autoverzekering voor een bestelauto

Wilt u een bestelauto WA Beperkt Casco of WA Casco verzekeren? Dan is het ook mogelijk dat de autoverzekeraar een hogere premie in rekening brengt. Statistisch gezien wordt er vaker ingebroken in bestelauto’s dan in personenauto’s, omdat er vaak kostbare materialen en/of gereedschappen in liggen. Een hoger risico op inbraak betekent daarom een hogere premie.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage