Autoverzekering buitenland: hoe en wat

Als u een keertje naar onze buurlanden België of Duitsland rijdt, of met de auto lekker ver weg gaat roadtrippen naar bijvoorbeeld Kroatië, dan vraagt u zich waarschijnlijk af: hoe zit het met de autoverzekering in het buitenland? Is uw autoverzekering wel geldig in het buitenland? Wij vertellen u hier graag meer over.

Autoverzekering buitenland

 

Autoverzekering buitenland: welke dekking heb ik?

Uw auto heeft in het buitenland dezelfde dekking als in Nederland. De dekking geldt in de landen die vermeld staan op de groene kaart. Bij een autoverzekering kiest u uit de volgende dekkingen:

  • WA verzekering: de standaard - verplichte - dekking waarbij enkel schade aan de tegenpartij vergoed wordt.
  • WA + Beperkt Casco verzekering: de middelste dekking, dekt buiten de WA dekking ook schades in verband met brand, ruitschade, diefstal, botsing met loslopende dieren en natuurrampen. 
  • WA + Casco (All risk) verzekering: met de hoogste dekking - zoals de naam al zegt - bent u verzekerd tegen brand, ruitschade, diefstal, botsing met loslopende dieren en natuurrampen, maar ook tegen vandalisme en enkelzijdige ongelukken. 
 

Autoverzekering geldig in het buitenland

De groene kaart vertelt u in welke landen de dekking van uw autoverzekering geldt. Het is verstandig de groene kaart altijd in de auto te laten liggen. De groene kaart is een verzekeringsbewijs en in landen zoals Albanië, Montenegro en Rusland is het zelfs verplicht om de originele groene kaart in de auto te hebben liggen. Daarnaast staat er belangrijke informatie en telefoonnummers op, die u nodig heeft in geval van schade of pech. Wel zo handig, dus!

Het land staat niet op de groene kaart: wat nu?

Staat het land waar u naartoe gaat niet op de groene kaart? Dan is de Nederlandse autoverzekering niet geldig en moet u een tijdelijke autoverzekering in het buitenland afsluiten. Dit kunt u vaak regelen aan de grens van het desbetreffende land. Zoek dit van tevoren goed uit, zodat u niet ineens onverzekerd bent in het buitenland! Eventuele schades komen - zonder een autoverzekering - voor eigen rekening.

 

Autoverzekering vakantie buitenland

In het buitenland is niet alleen de autoverzekering erg belangrijk, in sommige landen is het namelijk verplicht om bepaalde zaken in de auto te hebben liggen. Het is daarom een goed idee om dit goed uit te zoeken, voor u met de auto op vakantie gaat. In de meeste EU-landen is het verplicht de volgende zaken in de auto te hebben liggen:

  • Verbanddoos.
  • Veiligheidshesje.
  • Gevarendriehoek.
 

Autoverzekering wonen in het buitenland

Bent u van plan binnenkort naar het buitenland te verhuizen? Dan is het goed om te weten hoe het zit met de autoverzekering. Een verhuizing moet u altijd doorgeven aan uw autoverzekeraar. Dit gebeurt namelijk niet automatisch. Helaas is er in Nederland geen enkele autoverzekeraar die uw auto kan verzekeren wanneer u woonachtig bent in het buitenland. De autoverzekering zal dus worden beëindigd.

Een autoverzekering in het buitenland afsluiten is daarom belangrijk. Houd daar als ingangsdatum de datum van inschrijving aan. Zo kunt u met het bewijs van de inschrijving direct uw Nederlandse autoverzekering opzeggen, en raakt u dus niet ineens onverzekerd. 

 

Autoverzekering huurauto buitenland

Een huurauto is niet verzekerd op uw eigen autoverzekering - of de reisverzekering. De partij die de auto verhuurt, heeft vaak zelf een autoverzekering óf u kunt daar een tijdelijke autoverzekering afsluiten. Wij geven u enkele tips voor de autoverzekering van een huurauto in het buitenland:

Tip 1: het verzekerde bedrag

Kijk goed wat het verzekerde bedrag is. In Amerika kan het zo zijn dat letselschade voor maximaal € 1.000.000,- verzekerd is. Bij een Nederlandse autoverzekering bent u vaak voor rond de € 6.000.000,- verzekerd tegen letselschade. Kijk of u het verzekerde bedrag kunt verhogen, want letselschade kan enorm oplopen.

Tip 2: de voorwaarden

Een verhuurbedrijf heeft vaak een WA + Casco (All risk) dekking, maar check toch goed van tevoren wat de belangrijkste voorwaarden zijn van de autoverzekering van het verhuurbedrijf. Zijn er zaken onduidelijk? Wees dan niet bang om het na te vragen bij het verhuurbedrijf. 

Tip 3: het eigen risico

Een autoverzekering van een huurauto in het buitenland kent vaak een hoog eigen risico. In de meeste gevallen kunt u het eigen risico - gedeeltelijk - afkopen. Hier staat vaak een eenmalig bedrag of een hogere premie tegenover. Het is wel zo fijn dat u in geval van schade niet ineens een hoog bedrag kwijt bent.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage