Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoe zit het met mijn autoverzekering in het buitenland?

Als je met de auto op vakantie gaat, dan vraag je je misschien af of je autoverzekering in het buitenland ook dekking biedt. Op deze pagina leggen we je graag uit hoe het zit met je autoverzekering in het buitenland.

Autoverzekering buitenland


Check voor je op reis gaat

Ieder jaar gaan veel mensen op vakantie naar het buitenland. Het is slim om de volgende punten te controleren vóór je op reis gaat:


 

1. Dekking van je autoverzekering in het buitenland

Ga je op vakantie en steek je de grens over? Wees gerust: je autoverzekering is waarschijnlijk gewoon geldig in het buitenland, zeker binnen Europa. Dit houdt in dat je auto in het buitenland dezelfde dekking heeft als in Nederland. Wat je precies vergoed krijgt in het buitenland, is dus afhankelijk van de dekking van je autoverzekering:

  • WA verzekering: de standaard, verplichte dekking waarbij enkel schade aan anderen wordt vergoed.
  • WA beperkt casco: dekt buiten de WA dekking ook schades door brand, ruitschade, diefstal, botsing met loslopende dieren en natuurrampen. 
  • WA casco (all risk): je bent verzekerd tegen brand, ruitschade, diefstal, botsing met loslopende dieren en natuurrampen, maar ook tegen vandalisme en enkelzijdige ongelukken. 

Goed om te weten: huur je een auto op je vakantieadres? Deze auto is niet verzekerd op je eigen auto. Maar wordt verzekerd door de partij die de auto verhuurd.


 

2. Groene kaart in het buitenland

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) en daarmee kun je dus aantonen dat je verzekerd bent. Daarnaast zie je op de groene kaart alle landen waar je autoverzekering geldig is. 

Is de groene kaart verplicht?

Nee, in Nederland is een groene kaart niet verplicht om bij je te hebben. Toch is het slim om de groene kaart in de auto te leggen. Er staat namelijk belangrijke informatie en telefoonnummers op, die je nodig hebt in geval van schade of pech.

Goed om te weten: in sommige landen is een groene kaart verplicht om in de auto te hebben.


advies Wist je dat...

"Heb je een autoverzekering via ons? Je kunt de groene kaart ook digitaal bekijken via Mijn UnitedConsumers."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen


Groene kaart van je caravan of aanhanger

Als je caravan of aanhanger gekoppeld is aan je auto, is deze meeverzekerd op de WA verzekering van je auto. Dat wil zeggen dat schade aan anderen door de caravan of aanhanger wordt vergoed. De groene kaart voor een caravan is verplicht als je met de caravan naar Polen, Duitsland, Kroatië of Spanje gaat of als het totale gewicht van je caravan of aanhanger is zwaarder dan 750 kg.


 

3. Tijdelijke autoverzekering in het buitenland

Staat het land waar je naartoe gaat niet op de groene kaart? Dan is de Nederlandse autoverzekering niet geldig en moet je een tijdelijke autoverzekering in het buitenland afsluiten. Dit kun je vaak regelen aan de grens van het desbetreffende land. Zoek dit van tevoren goed uit, zodat je niet ineens onverzekerd bent in het buitenland! Eventuele schades zijn, zonder een autoverzekering in het buitenland, namelijk voor eigen rekening.


 

4. Autoverzekering wonen in het buitenland

Ga je verhuizen naar het buitenland? Dan moet je je autoverzekering opzeggen. Je kunt je auto namelijk niet in Nederland verzekeren als je in het buitenland woont. Wel kun je je auto verzekering in het land waar je gaat wonen. Houd als ingangsdatum de datum van inschrijving op je nieuwe adres aan. Zo kun je met het bewijs van de inschrijving direct je Nederlandse autoverzekering opzeggen, en raak je dus niet ineens onverzekerd. 


Ook interessant
 

WA Aansprakelijkheid

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

> Lees meer

 

schadeformulier

Schade verhalen in het buitenland met het Europees schadeformulier

> Lees meer

 

zwarte zaterdag

Wanneer zijn de zwarte zaterdagen van dit jaar?

> Lees meer

 

Blog homepage