Contact
Mijn UnitedConsumers

Autoverzekering buitenland: is mijn autoverzekering in het buitenland geldig?

Is uw autoverzekering geldig in het buitenland? Goede vraag. Als u met de auto op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Kroatië, dan vraagt u zich waarschijnlijk af of uw autoverzekering in het buitenland ook dekking biedt. Wij leggen het graag aan u uit.

Autoverzekering buitenland

 

Autoverzekering buitenland

Gaat u op vakantie en steekt u de grens over? Wees gerust: uw autoverzekering is waarschijnlijk gewoon geldig in het buitenland, zeker binnen Europa. Dit houdt in dat uw auto in het buitenland dezelfde dekking heeft als in Nederland. Als u verder weg op vakantie gaat, kunt u de groene kaart bekijken. Hierop vindt u alle landen waar uw autoverzekering geldig is.

Bij een autoverzekering kiest u uit de volgende dekkingen:

  • WA verzekering: de standaard - verplichte - dekking waarbij enkel schade aan de tegenpartij vergoed wordt.
  • WA beperkt casco verzekering: de middelste dekking, dekt buiten de WA dekking ook schades in verband met brand, ruitschade, diefstal, botsing met loslopende dieren en natuurrampen. 
  • WA casco (all risk) verzekering: met de hoogste dekking - zoals de naam al zegt - bent u verzekerd tegen brand, ruitschade, diefstal, botsing met loslopende dieren en natuurrampen, maar ook tegen vandalisme en enkelzijdige ongelukken. 

 

Groene kaart in het buitenland

De groene kaart vertelt u in welke landen de dekking van uw autoverzekering geldt. Het is verstandig de groene kaart altijd in de auto te laten liggen. De groene kaart is een verzekeringsbewijs en in landen zoals Albanië, Montenegro en Rusland is het zelfs verplicht om de originele groene kaart in de auto te hebben liggen. Daarnaast staat er belangrijke informatie en telefoonnummers op, die u nodig heeft in geval van schade of pech. Wel zo handig, dus!


 

Tijdelijke autoverzekering buitenland

Staat het land waar u naartoe gaat niet op de groene kaart? Dan is de Nederlandse autoverzekering niet geldig en moet u een tijdelijke autoverzekering in het buitenland afsluiten. Dit kunt u vaak regelen aan de grens van het desbetreffende land. Zoek dit van tevoren goed uit, zodat u niet ineens onverzekerd bent in het buitenland! Eventuele schades zijn - zonder een autoverzekering in het buitenland - voor eigen rekening.


 

Huurauto en autoverzekering buitenland

Een huurauto is niet verzekerd op uw eigen autoverzekering - of de reisverzekering. De partij die de auto verhuurt, heeft vaak zelf een autoverzekering óf u kunt daar een tijdelijke autoverzekering voor een huurauto afsluiten. Wij geven u enkele tips voor de autoverzekering van een huurauto in het buitenland:

Tip 1: het verzekerde bedrag

Kijk goed wat het verzekerde bedrag is. In Amerika kan het zo zijn dat letselschade voor maximaal € 1.000.000,- verzekerd is. Bij een Nederlandse autoverzekering bent u vaak voor rond de € 6.000.000,- verzekerd tegen letselschade. Kijk of u het verzekerde bedrag kunt verhogen, want letselschade kan enorm oplopen.

Tip 2: de voorwaarden

Een verhuurbedrijf heeft vaak een WA casco (all risk) dekking, maar check toch goed van tevoren wat de belangrijkste voorwaarden zijn van de autoverzekering van het verhuurbedrijf. Zijn er zaken onduidelijk? Wees dan niet bang om het na te vragen bij het verhuurbedrijf. 

Tip 3: het eigen risico

Een autoverzekering van een huurauto in het buitenland kent vaak een hoog eigen risico. In de meeste gevallen kunt u het eigen risico - gedeeltelijk - afkopen. Hier staat vaak een eenmalig bedrag of een hogere premie tegenover. Het is wel zo fijn dat u in geval van schade niet ineens een hoog bedrag kwijt bent.


 

Autoverzekering wonen in het buitenland

Bent u van plan binnenkort naar het buitenland te verhuizen? Dan is het goed om te weten hoe het zit met de autoverzekering in het buitenland. Een verhuizing moet u altijd doorgeven aan uw autoverzekeraar. Dit gebeurt namelijk niet automatisch. Helaas is er in Nederland geen enkele autoverzekeraar die uw auto kan verzekeren wanneer u woonachtig bent in het buitenland. De autoverzekering zal dus worden beëindigd.

Een autoverzekering in het buitenland afsluiten is daarom belangrijk. Houd daar als ingangsdatum de datum van inschrijving aan. Zo kunt u met het bewijs van de inschrijving direct uw Nederlandse autoverzekering opzeggen, en raakt u dus niet ineens onverzekerd. 


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Groene kaart: verzekeringsbewijs voor in uw auto

> Lees meer

 

Auto polijsten

Is een buitenlands rijbewijs geldig in Nederland?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Een autoverzekering afsluiten in 6 stappen!

> Lees meer

 

Blog homepage