Beste autoverzekering kiezen

De beste autoverzekering bestaat niet. Wat wel bestaat, is de beste autoverzekering voor jou die perfect past bij jouw situatie en wensen. Daarom is het kiezen van een autoverzekering altijd persoonlijk en is het belangrijk dat je een goede en gewogen keuze maakt. Om de beste autoverzekering te kiezen, heeft UnitedConsumers het volgende stappenplan voor je opgesteld.

Stap 1: Type autoverzekering kiezen

Het begint met het kiezen van de juiste dekking van de autoverzekering. Factoren die hierbij een belangrijke rol spelen, zijn de dagwaarde en de leeftijd van de auto. Daarnaast moet je bedenken of je schade (gedeeltelijk) vergoed wilt krijgen. En heb je een lening afgesloten voor de aanschaf van je nieuwe auto? Dan is het verstandig om ook dit mee te laten wegen in het kiezen van de dekking.

Dagwaarde auto

Bij een hogere dagwaarde van de auto adviseren wij een uitgebreidere dekking van de autoverzekering. Je kunt hierbij de volgende bedragen aanhouden bij het kiezen van een autoverzekering:

 Dagwaarde auto Soort autoverzekering
Minder dan € 2.500 WA Verzekering
€ 2.500 tot € 5.000 Beperkt Casco verzekering
Meer dan € 5.000 Casco of All Risk verzekering

Leeftijd van de auto

Een (vrij) nieuwe auto is in de meeste gevallen duurder bij schade, omdat de dagwaarde een stuk hoger ligt. Hierbij adviseren wij het volgende:

Leeftijd auto Soort autoverzekering
Jonger dan 5 jaar Casco of All Risk verzekering
5 tot 10 jaar Beperkt Casco verzekering
Ouder dan 10 jaar WA Verzekering

Schade betalen

Bij het kiezen van een autoverzekering kun je ook mee laten wegen of je het belangrijk vindt dat schade aan je eigen auto die je zelf veroorzaakt, vergoed wordt. bij een WA verzekering is dit namelijk nooit het geval en met een Beperkt Casco verzekering worden niet alle soorten schades vergoed. Een All Risk autoverzekering heeft de ruimste dekking, waarbij ook zelf veroorzaakte schade aan je auto vergoed wordt.

Daarnaast is het belangrijk om te weten of je veroorzaakte schade zelf kunt betalen. Is dit niet het geval, dan is een ruimere dekking prettig. Kun je wel gemakkelijk (een dure) schade zelf betalen, dan kun je kiezen voor een lagere dekking met bijvoorbeeld een WA verzekering of Beperkt Casco verzekering.

Een lening voor de auto

Wanneer je een lening hebt afgesloten voor de aanschaf van de auto, wil je waarschijnlijk niet het risico lopen dat deze vroegtijdig wordt afgeschreven door niet-verzekerde schade. Je bent dan immers de auto kwijt voordat deze volledig is afbetaald. In het geval van een lening kan het dan ook verstandig zijn om een hogere dekking te kiezen dan enkel een WA verzekering.

Stap 2: Autoverzekeraar kiezen

Niet alleen de dekking is van belang bij het kiezen van een autoverzekering. Ook zaken zoals het eigen risico, de no-claim korting en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt kunnen van invloed zijn op de keuze voor de beste autoverzekering voor jou.

Eigen risico

Bij Casco of Beperkt Casco kan er sprake zijn van een eigen risico: het bedrag dat je bij elke schade zelf moet betalen bij door jouzelf veroorzaakte schade aan de eigen auto. Je kunt vaak zelf de hoogte van het eigen risico kiezen, maar een lager eigen risico heeft wel een hogere premie als gevolg. Het eigen risicio is niet van toepassing bij schade aan een ander of bij schade die een ander aan jouw auto heeft veroorzaakt.

No-claim korting

De no-claim korting is gekoppeld aan het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Deze korting wordt in mindering gebracht op de verzekeringspremie die je betaalt. je kunt verschillende autoverzekeringen vergelijken om te zien hoe hoog de no-claim korting is voor het aantal schadevrije jaren dat je inmiddels hebt opgebouwd. Betaal je nu te veel? Dan is overstappen naar een goedkopere autoverzekering vaak heel makkelijk.

Aantal kilometers per jaar

Het aantal kilometers dat je (gemiddeld) per jaar rijdt, is van invloed op de hoogte van de premie. Hoe meer je rijdt, hoe hoger de kans op schade, zo beredeneren de verzekeraars. Je betaalt bij meer kilometers dan ook vaak een hogere premie. Ben je hier niet eerlijk over en komt de verzekeraar daar achter. Dan loop je het risico dat de schade niet vergoed wordt. Ben hier dus voorzichtig mee!

Stap 3: aanvullende verzekeringen kiezen

Een autoverzekering dekt niet alles, terwijl je misschien andere zaken rondom je auto ook belangrijk vindt. Je hebt dan ook de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit zijn enkele van de meest gekozen aanvullende verzekeringen:

Inzittendenverzekering

Een inzittendenverzekering is niet verplicht, maar wij adviseren deze wel altijd af te sluiten bij het kiezen van een autoverzekering. Met een inzittendenverzekering (ook wel bekend als schadeverzekering inzittenden) ben jijzelf en je passagiers verzekerd voor de financiële gevolgen van een verkeersongeluk tot een maximaal bedrag van € 1.000.000. Materiële schade zoals een kapotte telefoon of broek, valt hierbij ook onder de dekking. Vooral voor de bestuurder die het ongeluk veroorzaakt, is dit een belangrijke verzekering.

No-claimbeschermer

Met een no-claimbeschermer kun je ieder jaar één schade claimen zonder dat dit gevolgen heeft voor je no-claim korting. Hierdoor gaat de premie van de autoverzekering niet omhoog. Wel verlies je ook met een no-claimbeschermer je opgebouwde schadevrije jaren bij het veroorzaken van schade. Dit is vooral belangrijk als je een nieuwe autoverzekering wil afsluiten bij een andere verzekeraar.

Ongevallenverzekering Inzittenden

Met een ongevallenverzekering bescherm je jezelf en je medepassagiers bij een ongeluk. Bij het afsluiten van een ongevallenverzekering wordt een vast bedrag afgesproken wat uitgekeerd wordt in het geval van letselschade.

Het grootste verschil met de inzittendenverzekering, is dat je bij de ongevallenverzekering inzittenden een vast bedrag krijgt uitgekeerd en bij de gewone inzittendenverzekering het bedrag voor de daadwerkelijke schade.

Rechtsbijstandsverzekering

Van een rechtsbijstandsverzekering kun je juridische bijstand verwachten wanneer je betrokken raakt bij uit een verkeersgerelateerd geschil – bijvoorbeeld wanneer er bij een ongeval niet duidelijk is bij wie de schuld ligt. De rechtsbijstandsverzekering van UC verhaalt schade als iemand anders tegen jouw auto aanrijdt, maar wij staan je bijvoorbeeld niet bij als je een conflict met je garage hebt over het herstel van je auto.

De beste autoverzekering vinden

Wat voor jou de beste autoverzekering is, is onder andere afhankelijk van bovenstaande factoren. Wij raden je daarom aan om altijd verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken om er zo achter te komen welke autoverzekering het beste bij jou past. Op die manier vind je gegarandeerd de beste autoverzekering voor jou!

Autoverzekering kiezen