Welke dekking past bij het bouwjaar van uw auto?

Heeft u een auto gekocht, maar weet u niet zo goed welke dekking u moet kiezen? Dan kunt u de keuze van de dekking baseren op het bouwjaar. Is uw auto spiksplinternieuw? Dan voelt een WA Casco (All Risk) dekking misschien wat veiliger. Maar wanneer is het tijd om uw autoverzekering te wijzigen naar een WA Beperkt Casco of WA dekking? Daar leest u in dit artikel meer over. 

Bouwjaar auto richtlijn dekking

Dekking gebaseerd op bouwjaar

Vaak wordt de dekking van de autoverzekering gebaseerd op een persoonlijke voorkeur. Daar is niets mis mee, want u moet de dekking kiezen die bij u past! Zo willen sommige mensen voor een gloednieuwe auto van een duur automerk slechts een WA verzekering, waarbij anderen daar niet eens over nadenken en direct voor een WA Casco (All Risk) dekking gaan.

Weet u niet zo goed welke dekking u moet kiezen? Dan zou u de dekking kunnen baseren op het bouwjaar van de auto. Een auto uit 2020 is natuurlijk veel meer waard, dan eenzelfde auto uit 2015. De onderverdeling van de dekking per bouwjaar ziet eruit als volgt:

Auto van minder dan 5 jaar oud: All Risk

Een WA Casco (All Risk) verzekering is vaak de duurste variant van de drie, omdat bijna alle risico's zijn gedekt. Niet alleen schade aan anderen, maar ook vrijwel alle schade aan uw eigen auto wordt gedekt. Voor een auto niet ouder dan vijf jaar, is de WA Casco (All Risk) verzekering vaak een verstandige keuze.

5 tot 10 jaar oude auto: WA Beperkt Casco

Heeft u een auto van vijf tot tien jaar oud, dan is een WA Beperkt Casco een goede keuze. Deze verzekering biedt niet alleen dekking voor de schade aan anderen. Ook schade aan uw eigen auto door bijvoorbeeld diefstal, ruitschade of door een aanrijding met loslopende dieren wordt vergoed. Schade die u zelf heeft veroorzaakt aan uw auto wordt niet vergoed met deze autoverzekering.

Auto van 10 jaar of ouder: WA

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) vergoedt alleen schade die u bij anderen veroorzaakt. Deze autoverzekering heeft vaak de goedkoopste premie en wordt in de meeste gevallen afgesloten voor auto's die ouder zijn dan tien jaar. De gemiddelde waarde van oudere auto's weegt namelijk niet op tegen de hogere premies van een WA Beperkt of WA Casco (allrisk) verzekering).

Let op: dit is een richtlijn. Welke dekking u kiest, bepaalt u natuurlijk helemaal zelf!

Een belangrijke factor: de financiële situatie

Naast het bouwjaar, is uw financiële situatie een erg belangrijke factor in uw keuze voor de dekking van uw autoverzekering. Wij geven twee voorbeelden:

  • Situatie 1: Heeft u een lening afgesloten voor de aanschaf van uw auto? In dat geval is het advies om uw auto altijd WA Casco (All Risk) te verzekeren. Zo weet u zeker dat u in geval van schade goed zit, en uw auto niet eerder afgeschreven is dan uw lening is afbetaald.
  • Situatie 2: Kunt u niet zonder uw auto of kunt u het verlies van uw auto niet veroorloven? Ook dan is de keuze voor een WA Casco (All Risk) verzekering verstandig. Bij total loss van uw auto (in het ergste geval) kunt u in ieder geval een soortgelijke auto aanschaffen.

Hulp nodig bij uw keuze?

Weet u niet zeker welke dekking het beste bij u past, neemt dan contact op met onze verzekeringsexperts. Zij helpen u graag goed verzekerd de weg op!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage