Contact
Mijn UnitedConsumers

Autoverzekering kiezen: welke dekking past bij mijn auto?

Wilt u een nieuwe autoverzekering kiezen? Dan zult u een keuze moeten maken in welke dekking u wilt voor uw auto. U heeft daarbij de keuze uit WA, WA beperkt casco of WA casco (all risk). Welke dekking past het beste bij uw auto?

Bouwjaar auto richtlijn dekking

 

Dekking gebaseerd op bouwjaar

Vaak wordt de dekking van de autoverzekering gebaseerd op een persoonlijke voorkeur. Daar is niets mis mee, want u moet de dekking kiezen die bij u past! Zo willen sommige mensen voor een gloednieuwe auto van een duur automerk slechts een WA verzekering, waarbij anderen daar niet eens over nadenken en direct voor een WA casco (all risk) dekking gaan.

Weet u niet zo goed welke dekking u moet kiezen? Dan zou u de dekking kunnen baseren op het bouwjaar van de auto. Een auto uit 2020 is natuurlijk veel meer waard, dan eenzelfde auto uit 2015. De onderverdeling van de dekking per bouwjaar ziet eruit als volgt:

Auto van minder dan 5 jaar oud: all risk

Een WA casco (all risk) verzekering is vaak de duurste variant van de drie, omdat bijna alle risico's zijn gedekt. Niet alleen schade aan anderen, maar ook vrijwel alle schade aan uw eigen auto wordt gedekt. Voor een auto niet ouder dan vijf jaar, is de WA casco (all risk) verzekering vaak een verstandige keuze.

5 tot 10 jaar oude auto: WA beperkt casco

Heeft u een auto van vijf tot tien jaar oud, dan is een WA Bbeperkt casco een goede keuze. Deze verzekering biedt niet alleen dekking voor de schade aan anderen. Ook schade aan uw eigen auto door bijvoorbeeld diefstal, ruitschade of door een aanrijding met loslopende dieren wordt vergoed. Schade die u zelf heeft veroorzaakt aan uw auto wordt niet vergoed met deze autoverzekering.

Auto van 10 jaar of ouder: WA

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) vergoedt alleen schade die u bij anderen veroorzaakt. Deze autoverzekering heeft vaak de goedkoopste premie en wordt in de meeste gevallen afgesloten voor auto's die ouder zijn dan tien jaar. De gemiddelde waarde van oudere auto's weegt namelijk niet op tegen de hogere premies van een WA beperkt casco of WA casco (all risk) verzekering.

Let op: dit is een richtlijn. Welke dekking u kiest, bepaalt u natuurlijk helemaal zelf!


 

Dekking kiezen op basis van financiële situatie

Naast het bouwjaar, is uw financiële situatie een erg belangrijke factor in uw keuze voor de dekking van uw autoverzekering. Wij geven twee voorbeelden:

 • Situatie 1: Heeft u een lening afgesloten voor de aanschaf van uw auto? In dat geval is het advies om uw auto altijd WA casco (all risk) te verzekeren. Zo weet u zeker dat u in geval van schade goed zit, en uw auto niet eerder afgeschreven is dan uw lening is afbetaald.
 • Situatie 2: Kunt u niet zonder uw auto of kunt u het verlies van uw auto niet veroorloven? Ook dan is de keuze voor een WA casco (all risk) verzekering verstandig. Bij total loss van uw auto (in het ergste geval) kunt u in ieder geval een soortgelijke auto aanschaffen.

 

Keuzehulp dekking autoverzekering

Omdat het soms moeilijk is om te beoordelen welke dekking past bij uw persoonlijke situatie, helpen wij u graag met het maken van de juiste keuze in onderstaande interactieve video. Beantwoord de vragen en ontdek wat de beste autoverzekering voor u is.

 

 

Autoverzekering kiezen met korting

Sluit u een autoverzekering af via UnitedConsumers? Dan ontvangt u altijd minimaal 5% korting op uw maandelijkse premie. Wel zo fijn, want zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven! Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen? Kies hieronder een autoverzekering met korting en bekijk direct uw persoonlijke aanbod.

UnitedConsumers autoverzekering

WA verzekering vraagteken


 • Goedkoopste autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA beperkt casco vraagteken


 • Zeer uitgebreide autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA casco (all risk) vraagteken


 • Meest complete autoverzekering
   
 • Schade aan anderen 
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Aanrijding, slippen, te water raken en overige onheilen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod


Ook interessant voor u
 

UC Autoverzekering

Een goedkope autoverzekering met korting kiezen

> Bereken mijn korting

 

WA Aansprakelijkheid

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

De beste tips bij het kiezen voor een goedkope autoverzekering

> Lees meer

 

Blog homepage