Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over het buitenlands rijbewijs

Ben je verhuisd naar Nederland? Dan is het slim om te checken of je buitenlands rijbewijs nog geldig is in Nederland. Wanneer is je buitenlands rijbewijs nog geldig? En hoe zit het met een autoverzekering en een buitenlands rijbewijs?

Buitenlands rijbewijs


 

Buitenlands rijbewijs

Wanneer je naar Nederland verhuist, kun je voor een bepaalde tijd nog gebruikmaken van je buitenlands rijbewijs. Hoe lang je buitenlands rijbewijs geldig is in Nederland, is afhankelijk van wanneer en waar je het buitenlands rijbewijs hebt behaald. Is de geldigheidsperiode voorbij? Dan moet je het buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.


 

Is een buitenlands rijbewijs geldig in Nederland?

Een buitenlands rijbewijs is volgens de RDW soms geldig in Nederland. Heb je je buitenlandse rijbewijs gehaald in een van de landen hieronder, dan mag je hiermee in Nederland rijden tot 15 jaar nadat je het rijbewijs hebt gekregen. Dat geldt alleen voor de rijbewijzen AM, A1, A2, A, B en BE.

  • EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.
  • EVA-landen: alle EU-landen en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten: heb je jouw buitenlandse rijbewijs gehaald in een ander land? Dan mag je hiermee maximaal tot 185 dagen na je inschrijving in Nederland rijden.


 

Autoverzekering afsluiten met buitenlands rijbewijs

Is je buitenlands rijbewijs geldig in Nederland? Dan kun je met je buitenlandse rijbewijs een autoverzekering afsluiten voor je (Nederlandse) auto. Bij ons kies je uit de beste en goedkoopste autoverzekeringen. Zo bespaar je tot wel € 175,00 per jaar. Weten hoeveel jij kunt besparen?

Vergelijk autoverzekering


advies Goed om te weten...

"Verloopt je rijbewijs of wissel je je buitenlands rijbewijs niet op tijd om? Dan mag je niet rijden, riskeer je een boete en ben je niet verzekerd voor eventuele schade die je rijdt."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen

 

Wanneer moet ik mijn buitenlands rijbewijs omwisselen?

Is de tijd dat je met je buitenlandse rijbewijs mag rijden voorbij? Dan is het tijd om je buitenlandse rijbewijs om te wisselen. Dat kan alleen als:

  • Je buitenlandse rijbewijs is gehaald in een EU- of EVA-land of in Andorra, Aruba, Canada, Eiland Man, Israël, Japan, Jersey, Monaco Nederlandse Antillen, Singapore, Taiwan of Zuid-Korea.
  • Je geschikt bent voor de 30%-regeling van de Belastingdienst. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij werkgevers 30% van het bruto-inkomen onbelast aan hun buitenlandse werknemers in Nederland mogen vergoeden om de extra kosten die het tijdelijke verblijf in Nederland met zich meebrengen goed te maken.

Zo kun je een buitenlands rijbewijs omzetten

Je buitenlandse rijbewijs omzetten doe je via de gemeente. Het buitenlands rijbewijs omzetten gaat als volgt: 

Stap 1: ga naar de gemeente waar je staat ingeschreven en neem alle documenten die je nodig hebt mee (check hiervoor de website van de RDW).
Stap 2: je gemeente stuurt alles door naar de RDW. Je Nederlandse rijbewijs wordt dan aangevraagd.
Stap 3: binnen 10 werkdagen keurt de RDW je aanvraag goed en laat de RDW je weten wanneer je jouw Nederlandse rijbewijs kunt afhalen bij de gemeente.
Stap 4: het buitenlandse rijbewijs wordt door de RDW teruggestuurd naar het land waar het is afgegeven. Je krijgt het buitenlands rijbewijs dus niet terug.


Ook interessant
 

WA Aansprakelijkheid

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Waarom heb ik een kentekenbewijs nodig?

> Lees meer

 

autoverzekering buitenland

Is mijn autoverzekering geldig in het buitenland?

> Lees meer

 

Blog homepage