Contact
Mijn UnitedConsumers

Buitenlands rijbewijs: omwisseling buitenlands rijbewijs

Uw buitenlands rijbewijs omwisselen is interessant wanneer u permanent gaat verhuizen, of reeds bent verhuisd, naar Nederland. U mag een tijdje met een buitenlands rijbewijs blijven rijden, maar op een gegeven moment moet u uw buitenlands rijbewijs omzetten voor een Nederlands rijbewijs. Wanneer u uw buitenlands rijbewijs moet omwisselen en hoe u een buitenlands rijbewijs om kunt zetten, leest u hier.Buitenlands rijbewijs

 

Buitenlands rijbewijs

Wanneer u naar Nederland bent verhuisd, kunt u voor een bepaalde periode nog gebruikmaken van uw buitenlands rijbewijs. Hoe lang uw buitenlands rijbewijs geldig is in Nederland, is afhankelijk van wanneer - en waar - u het buitenlands rijbewijs hebt behaald. Is de geldigheidsperiode voorbij? Dan moet u het buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands exemplaar. 


 

Buitenlands rijbewijs in Nederland

Voordat u uw buitenlands rijbewijs gaat omwisselen, wilt u natuurlijk graag weten tot wanneer uw buitenlands rijbewijs geldig is in Nederland. Voor het vervallen van de geldigheid wordt er voornamelijk gekeken uit welk land, en op welke datum, het buitenlands rijbewijs is afgegeven. De RDW hanteert de volgende geldigheidsduren:

Rijbewijs behaald in EU/EVA vóór inschrijving in Nederland

Heeft u uw rijbewijs heeft behaald één van de lidstaten van de EU of EVA? Dan is uw rijbewijs vanaf het moment van afgifte in totaal 15 jaar geldig. Dit betreft de categorieën AM, A1, A2, A, B en BE. 

Voor de categorieën C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E en DE geldt na afgifte een maximale termijn van 5 jaar. De periodes van 15 en 5 jaar tellen voor zolang de categorieën geldig blijven. 

Voorbeeld: u heeft uw rijbewijs op 1 juni 2015 in een willekeurig Europees land behaald. Op 1 juni 2017 bent u naar Nederland verhuisd. Dan is uw buitenlands rijbewijs geldig tot 1 juni 2030, zolang de categorieën uiteraard geldig blijven. 

Rijbewijs behaald in EU/EVA ná inschrijving in Nederland

Heeft u een rijbewijs gehaald in één van de landen van de Europese Unie of Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) nádat u bent ingeschreven in Nederland? Dan mag u niet met het buitenlandse rijbewijs in Nederland rijden. U dient dit buitenlands rijbewijs direct om te wisselen. 

Rijbewijs behaald buiten de EU/EVA

Heeft u uw rijbewijs buiten de Europese Unie of lidstaten van de Europese Vrijhandelsassociatie behaald? Dan gaat er een periode van 185 dagen in vanaf het moment dat u in Nederland komt wonen. Voordat deze periode eindigt, moet u het omwisselen van het rijbewijs regelen. Na deze periode dient u in het bezit zijn van een Nederlands rijbewijs.


 

Buitenlands rijbewijs: op vakantie in Nederland

Bent u op bezoek in Nederland en gaat u hier niet wonen? Dan mag u uiteraard met uw buitenlands rijbewijs in Nederland rijden. Is uw buitenlands rijbewijs buiten de EU/EVA afgegeven? Dan is de voorwaarde dat de categorieën overeen moeten komen met het verdrag van Wenen (categorieën A, B, D, D, E). 


 

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Uw buitenlands rijbewijs omzetten doet u via uw gemeente. Als dat niet mogelijk is, doet u een rijexamen bij het CBR. Er zijn wel enkele voorwaarden waar u aan dient te voldoen. Het buitenlands rijbewijs omzetten gaat als volgt:

  • Op de handleiding 'Aanvraag omwisseling Nederland rijbewijs' kunt u precies terugvinden welke document u nodig heeft voor de aanvraag.
  • Met alle nodige documenten gaat u naar uw gemeente waar u staat ingeschreven.
  • Uw gemeente stuurt alles door naar de RDW. Dit kan alleen uw gemeente doen.
  • Binnen 10 werkdagen laat de RDW u weten wanneer u uw Nederlands rijbewijs kunt afhalen bij de gemeente.
  • Het buitenlandse rijbewijs wordt door de RDW teruggestuurd naar het land waar het is afgegeven. U ontvangt het rijbewijs dus niet terug. 

 

Een auto verzekeren met een buitenlands rijbewijs

Verzekeraars hanteren over het algemeen de regels van de RDW, dus de duur van 15 (of 5) jaar of 185 dagen. Als u uw buitenlands rijbewijs niet vóór die periode heeft omgewisseld, dan biedt de autoverzekering geen dekking meer. Sommige verzekeraars kunnen u vragen binnen een bepaalde periode een Nederlands rijbewijs te halen. Dit zullen zij dan met u bespreken. 


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Waarom heb ik een kentekenbewijs nodig?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Is mijn autoverzekering geldig in het buitenland?

> Lees meer

 

Blog homepage