Dagwaarde auto: de waarde van uw auto

De dagwaarde van uw auto is een belangrijk onderdeel van uw autoverzekering. Wanneer de dagwaarde niet juist staat vermeld op uw polis, kan dit consequenties hebben voor eventuele schade uitkeringen. Wat is de dagwaarde van uw auto? Op deze pagina geven wij u hier meer uitleg over. 

Dagwaarde auto

Wat is de dagwaarde van uw auto?

De naam zegt het eigenlijk al. De dagwaarde is de waarde van uw auto op dit moment, dus op de dag van vandaag! De dagwaarde van uw auto is - afhankelijk van de dekking - het bedrag dat u uitgekeerd krijgt wanneer de auto total loss is verklaard.

Dagwaarde auto, is het belangrijk?

De dagwaarde is erg belangrijk. Heeft u een WA + Beperkt Casco dekking? Dan is de dagwaarde de hoogst verzekerde waarde op uw polis. Heeft u een schade? Dan wordt bij WA + Beperkt Casco dus uitgegaan van de dagwaarde, zoals deze vermeld staat op uw polis.

Is de dagwaarde in uw polis lager dan de werkelijke dagwaarde? Laat dit dan zo spoedig mogelijk wijzigen door uw autoverzekeraar. Bij een te lage dagwaarde krijgt u bij schade mogelijk een te laag bedrag uitgekeerd. Controleer daarom de dagwaarde op uw polis altijd extra goed.

Waardebepaling auto

Er zijn een aantal gegevens die de waarde van uw auto bepalen. Om de dagwaarde van de auto te berekenen, wordt er gekeken naar de gemiddelde waarde van vergelijkbare voertuigen die te koop staan uit hetzelfde bouwjaar. Daarnaast wordt er rekening gehouden met een gemiddelde kilometerstand.

De dagwaarde zal dus altijd een gemiddelde zijn. De werkelijke waarde van uw auto kan enkel vastgesteld worden door een taxateur. Uw auto kan namelijk in een veel betere staat zijn dan dezelfde auto van iemand anders. Een taxateur kost uiteraard geld, maar zo weet u wel waar u aan toe bent.

Zoekt u een andere waarde van uw auto?

In de autowereld krijgt u te maken met verschillende begrippen die allemaal te maken hebben met de waarde van een auto. Wij geven u per autowaarde graag extra uitleg:

Restwaarde auto

De restwaarde van een auto wordt berekend bij een total loss schade. Door de restwaarde te berekenen, kan er worden gekeken of het rendabel genoeg is om het voertuig te laten repareren. 

Inruilwaarde auto

De inruilwaarde van een auto is de waarde die een garage u geeft wanneer u de auto daar inruilt voor een nieuw exemplaar. De inruilwaarde is vaak vergelijkbaar met de dagwaarde van uw auto. 

Nieuwwaarde auto

De nieuwwaarde van een auto is het bedrag dat de eerste eigenaar voor de auto heeft betaald. De nieuwwaarde kan lager liggen dan de cataloguswaarde, omdat de autodealer bijvoorbeeld een korting kan geven. 

Aanschafwaarde auto

De aanschafwaarde van uw auto is het bedrag dat u op dat moment betaalt voor de auto. De aanschafwaarde kan afwijken van de dagwaarde, omdat de auto wellicht voor een hoger bedrag te koop staat dan het daadwerkelijk waard is.

Cataloguswaarde auto

De cataloguswaarde is de waarde van een auto op het moment dat de RDW kenteken deel 1 afgeeft. Het is het bedrag dat de auto waard was toen deze net op de markt verscheen. 


Aanbevolen voor u


Blog homepage