Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Auto dagwaarde: wat is de dagwaarde van mijn auto?

De dagwaarde van uw auto is een belangrijk onderdeel van uw autoverzekering. Maar wat is uw auto dagwaarde en wat kunt u er precies mee?

Dagwaarde auto

 

Wat is de dagwaarde van uw auto?

De dagwaarde is de waarde van uw auto op dit moment, dus op de dag van vandaag! De dagwaarde van uw auto is - afhankelijk van de dekking - het bedrag dat u uitgekeerd krijgt wanneer de auto total loss is verklaard. De dagwaarde geeft een indicatie wat het ongeveer kost om een vergelijkbare auto te kopen. 


 

Auto dagwaarde berekenen

U kunt verschillende redenen hebben om de dagwaarde van uw auto te berekenen, bijvoorbeeld wanneer u uw auto wilt verkopen of een tweedehands auto wilt kopen. De reden om de auto dagwaarde te berekenen kan natuurlijk ook anders zijn. Misschien heeft u schade aan uw auto of is uw auto total loss. In dit geval kan de dagwaarde gebruikt worden om te bepalen op welke vergoeding u recht heeft.

Dagwaarde berekenen


Kenteken:
NL

 

Auto dagwaarde: enkele factoren

De dagwaarde van uw auto hangt af van enkele factoren, zoals:

  • Hoe oud de auto is.
  • Welke accessoires uw auto heeft.
  • Hoe goed de auto onderhouden is.
  • Het aantal kilometers op de kilometerstand.

Om de dagwaarde van de auto te berekenen, wordt er gekeken naar de gemiddelde waarde van vergelijkbare voertuigen - van hetzelfde automerk, type en bouwjaar - die te koop staan. De dagwaarde zal dus altijd een gemiddelde zijn.

De werkelijke waarde van uw auto kan enkel vastgesteld worden door een taxateur. Uw auto kan namelijk in een veel betere staat zijn dan dezelfde auto van iemand anders. Een taxateur kost uiteraard geld, maar zo weet u wel waar u aan toe bent.


 

Dagwaarde auto, is het belangrijk?

De dagwaarde is erg belangrijk. Heeft u een WA + Beperkt Casco dekking? Dan is de dagwaarde de hoogst verzekerde waarde op uw polis. Heeft u een schade? Dan wordt bij WA + Beperkt Casco dus uitgegaan van de dagwaarde, zoals deze vermeld staat op uw polis.

Is de dagwaarde in uw polis lager dan de werkelijke dagwaarde? Laat dit dan zo spoedig mogelijk wijzigen door uw autoverzekeraar. Bij een te lage dagwaarde krijgt u bij schade mogelijk een te laag bedrag uitgekeerd. Controleer daarom de dagwaarde op uw polis altijd extra goed.


 

Zoekt u een andere waarde van uw auto?

In de autowereld krijgt u te maken met verschillende begrippen die allemaal te maken hebben met de waarde van een auto. Wij geven u per autowaarde graag extra uitleg:

Restwaarde auto

De restwaarde van een auto wordt berekend bij een total loss schade. Door de restwaarde te berekenen, kan er worden gekeken of het rendabel genoeg is om het voertuig te laten repareren. 

Inruilwaarde auto

De inruilwaarde van een auto is de waarde die een garage u geeft wanneer u de auto daar inruilt voor een nieuw exemplaar. De inruilwaarde is vaak vergelijkbaar met de dagwaarde van uw auto. 

Nieuwwaarde auto

De nieuwwaarde van een auto is het bedrag dat de eerste eigenaar voor de nieuwe auto heeft betaald. De nieuwwaarde kan lager liggen dan de cataloguswaarde, omdat de autodealer bijvoorbeeld een korting kan geven. 

Aanschafwaarde auto

De aanschafwaarde van uw auto is het bedrag dat u op dat moment betaalt voor de auto. De aanschafwaarde kan afwijken van de dagwaarde, omdat de auto wellicht voor een hoger bedrag te koop staat dan het daadwerkelijk waard is.

Cataloguswaarde auto

De cataloguswaarde is de waarde van een auto op het moment dat de RDW kenteken deel 1 afgeeft. Het is het bedrag dat de auto waard was toen deze net op de markt verscheen. 


Aanbevolen voor u


Nieuwe auto

Nieuwe of tweedehands auto verzekeren: dat doet u zo!

> Lees meer

 

Auto polijsten

Aanschafwaarde auto: wat is dat precies?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Hoe kom ik achter de nieuwwaarde van mijn auto?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven