Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto dagwaarde: de werkelijke waarde van mijn auto berekenen

Met de auto dagwaarde krijgt u een goed beeld hoeveel uw auto waard is. Benieuwd naar de dagwaarde? Bereken de werkelijke waarde van uw auto hier!

Dagwaarde auto

 

Wat is mijn auto waard?

De dagwaarde is de waarde van uw auto op dit moment, dus op de dag van vandaag! De dagwaarde van uw auto is - afhankelijk van de dekking - het bedrag dat u uitgekeerd krijgt wanneer de auto total loss is verklaard. De auto dagwaarde geeft een indicatie wat het ongeveer kost om een vergelijkbare auto te kopen. 


 

Auto dagwaarde berekenen

U kunt verschillende redenen hebben om de dagwaarde van uw auto te berekenen, bijvoorbeeld wanneer u uw auto wilt verkopen of een tweedehands auto wilt kopen.

Wilt u de werkelijke waarde van uw auto berekenen? Bereken de dagwaarde van uw auto met onze kentekencheck!

Dagwaarde berekenen


Kenteken:
NL

 

Factoren bij de auto dagwaarde

De dagwaarde van uw auto hangt af van enkele factoren, zoals:

  • De leeftijd van de auto.
  • Welke accessoires uw auto heeft.
  • Hoe goed de auto onderhouden is.
  • Het aantal kilometers op de kilometerstand.

Om de dagwaarde van de auto te berekenen, wordt er gekeken naar de gemiddelde waarde van vergelijkbare voertuigen - van hetzelfde automerk, type en bouwjaar - die te koop staan. De dagwaarde zal dus altijd een gemiddelde zijn.

Werkelijke waarde auto berekenen

U kunt de werkelijke waarde van uw auto laten berekenen door een taxateur. Uw auto kan namelijk in een veel betere staat zijn dan dezelfde auto van iemand anders. Een taxateur kost uiteraard geld, maar zo weet u wel waar u aan toe bent.


 

Waarde auto klopt niet

De dagwaarde is erg belangrijk. Heeft u een WA beperkt casco dekking? Dan is de auto dagwaarde de hoogst verzekerde waarde op uw polis. Heeft u een schade? Dan wordt bij WA beperkt casco dus uitgegaan van de dagwaarde, zoals deze vermeld staat op uw polis.

Is de dagwaarde van uw auto op uw polis lager dan de werkelijke waarde van uw auto? Laat dit dan zo spoedig mogelijk wijzigen door uw autoverzekeraar. Bij een te lage auto waarde krijgt u bij schade mogelijk een te laag bedrag uitgekeerd. Controleer daarom de dagwaarde op uw polis altijd extra goed.


 

Meer waarden van uw auto

In de autowereld krijgt u te maken met verschillende begrippen die allemaal te maken hebben met de waarde van uw auto. Denk aan de volgende auto waarden:

Restwaarde auto

De restwaarde van een auto wordt berekend bij een total loss schade. Door de restwaarde te berekenen, kan er worden gekeken of het rendabel genoeg is om het voertuig te laten repareren. 

Inruilwaarde auto

De inruilwaarde van een auto is de waarde die een garage u geeft wanneer u de auto daar inruilt voor een nieuw exemplaar. De inruilwaarde is vaak vergelijkbaar met de dagwaarde van uw auto. 

Nieuwwaarde auto

De nieuwwaarde van een auto is het bedrag dat de eerste eigenaar voor de nieuwe auto heeft betaald. De nieuwwaarde kan lager liggen dan de cataloguswaarde, omdat de autodealer bijvoorbeeld een korting kan geven. Goed om te weten: met de nieuwwaarderegeling kunt u uw auto verzekeren tegen de nieuwwaarde.

Aanschafwaarde auto

De aanschafwaarde van uw auto is het bedrag dat u op dat moment betaalt voor de auto. De aanschafwaarde kan afwijken van de dagwaarde, omdat de auto wellicht voor een hoger bedrag te koop staat dan het daadwerkelijk waard is.

Cataloguswaarde auto

De cataloguswaarde is de waarde van een auto op het moment dat de RDW kenteken deel 1 afgeeft. Het is het bedrag dat de auto waard was toen deze net op de markt verscheen. 


Ook interessant voor u
 

Nieuwe auto

Nieuwe of tweedehands auto verzekeren: dat doet u zo!

> Lees meer

 

Auto polijsten

Aanschafwaarde auto: wat is dat precies?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Hoe kom ik achter de nieuwwaarde van mijn auto?

> Lees meer

 

Blog homepage