Blikschade is een schade aan de carrosserie van je auto. Denk bijvoorbeeld aan een deuk in de bumper. Blikschade kan ontstaan wanneer je bij het parkeren een paaltje raakt, maar ook als je betrokken raakt bij een botsing met een andere auto. Wat kun je doen bij blikschade aan de auto? En wat dekt je autoverzekering?
Ga direct naar...
Wat te doen bij blikschade?
Vergoeding blikschade autoverzekeraar
Blikschade claimen of niet?
Wat gebeurt er bij blikschade met hoge kosten?
Waar kan ik blikschade repareren?
Wat je moet doen bij blikschade, hangt af van het soort ongeluk. Het gaat er hierbij om of er één bestuurder bij het ongeluk betrokken was, of meerdere bestuurders. Dit is wat je moet doen bij blikschade door een éénzijdig of tweezijdig ongeluk:
Bij een eenzijdige schade zijn geen andere weggebruikers betrokken. In dit geval hoef je niet op de plek van het ongeval te blijven staan, en kun je gerust eerst naar een parkeerplaats rijden. Ook hoeft de politie het ongeval niet te beoordelen. Een volledig ingevuld schadeformulier is in dit geval voldoende. Kun je niet verder rijden met jouw auto? Dan dien je mogelijk jouw auto weg te laten slepen.
Het is daarnaast ook belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt:
Bij een tweezijdig ongeluk zijn andere weggebruikers betrokken. Als blikschade ontstaat door een aanrijding, moet je altijd het schadeformulier invullen. Als er een andere auto bij betrokken is, vult hij of zij ook het schadeformulier in. Stuur dit formulier zo snel mogelijk naar ons op. Wij helpen je zo weer op weg!
Bij een tweezijdig ongeluk is het verstandig om de contactgegevens van getuigen te noteren. Dit helpt namelijk met het afhandelen van de autoschade.
Tip: Ben je via ons verzekerd? Neem dan altijd contact met ons op als je blikschade hebt. Wij zorgen ervoor dat je autoverzekeraar op de hoogte is en bespreken met jou de opties en vervolgstappen.
Als de tegenpartij aansprakelijk is voor de blikschade aan je auto, dan vergoedt de WA-verzekering van de tegenpartij jouw schade. In andere gevallen hangt het af van jouw dekking of je reparatiekosten van de blikschade aan je auto vergoed krijgt. Een WA beperkt casco biedt bijvoorbeeld een vergoeding bij blikschade door een storm, brand of inbraak. Als je zelf de schade hebt veroorzaakt, dan vergoedt alleen een all riskverzekering de blikschade kosten.
Wil je meer weten over de dekkingen? Wij zetten ze op een rij:
Beweeg de tekst naar links
Als blikschade vergoed wordt vanuit jouw WA casco (all risk) verzekering, dan heeft dit gevolgen voor je schadevrije jaren. Voor vrijwel iedere schade die je claimt, val je terug in schadevrije jaren - ongeacht de hoogte van het schadebedrag. Dus ook voor blikschade geldt dat je daalt op de bonus-malusladder.
Heb je schade aan jouw auto door een storm, of een andere 'natuurramp'? Dan kun je de schade claimen op de WA beperkt casco dekking. Een claim op je WA beperkt casco dekking heeft geen invloed op jouw schadevrije jaren.
De kosten van blikschade kunnen erg uiteenlopen. Gaat het om een kleine kras, deuk of scheur in de bumper? Of is je hele zijkant in elkaar gedrukt tijdens een ongeluk? In alle gevallen is het belangrijk dat je de schade direct doorgeeft aan de verzekeraar. Bij een hoog schadebedrag, wordt een schade-expert ingeschakeld.
In Nederland is bij wet geregeld dat het schadebedrag objectief wordt vastgesteld. Breng je de auto naar de garage voor een reparatie van de blikschade? Dan geeft de monteur een indicatie van het schadebedrag. De verzekeraar heeft daarbij altijd het recht om een schade expert in te schakelen, omdat de hoogte van het schadebedrag per situatie verschilt.
In sommige gevallen is de materiële schade zo groot dat de auto niet meer te repareren is. In dat geval wordt de auto door de schade expert total loss verklaard. Dat betekent dat de kosten voor herstel hoger zijn dan de waarde van de auto. Een schade-expert beoordeelt de dagwaarde en de verzekerde waarde van de auto en de kosten van het herstel.
Als je blikschade hebt, kun je jouw auto laten repareren bij één van de aangesloten herstelbedrijven. Op de Verzekeraarshulpkaart, onderdeel van je groene kaart, staan twee mogelijke aangesloten herstelbedrijven in jouw regio. Kom je er niet zo goed uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het zoeken naar een aangesloten herstelbedrijf bij jou in de buurt.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.