Dashboard lampjes: wat te doen bij een rood lampje in de auto?

In uw auto zitten wel meer dan 50 dashboard lampjes. Brandt er bij u een lampje? Let dan vooral op de kleur van het dashboard lampje. De kleur vertelt u de ernst van het probleem. Bent u benieuwd naar wat de dashboard lampjes betekenen? Wij zetten de belangrijkste dashboard lampjes voor u op een rijtje.

Dashboard lampjes

Inhoudsopgave

Dashboard lampjes

Door regelmatig gebruik te maken van de auto, slijten de onderdelen langzaam en heeft uw auto wel eens een kleine of grote beurt nodig. Het fijne aan een auto is dat deze het vaak aangeeft wanneer er iets fout gaat. Brandt er een dashboardlampje? Dan is er iets mis en moet u actie ondernemen. Welke actie u moet ondernemen, hangt af van het soort lampje en de kleur: een rood lampje of oranje lampje.

Rood lampje in de auto: stoppen!

Brandt er een rood lampje in de auto? Zoek dan een veilige plek op en stop de auto. Rijdt u door wanneer er een rood lampje brandt? Dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor u en de auto. Wij zetten de belangrijkste rode dashboard lampjes voor u op een rijtje:

 

Koeling

Koelsysteem


Dit lampje staat voor het koelsysteem en de koelvloeistof. Wanneer dit lampje rood brandt, dient u onmiddellijk te stoppen. De motor kan namelijk oververhit raken en dit heeft ernstige gevolgen. Is de motor nog te heet? Wacht dan nog even met het controleren van de koelvloeistof. De koelvloeistof kan eruit spuiten, waardoor u zich lelijk kan verbranden. Raadpleeg eerst instructies voor u de koelvloei gaat controleren en bijvullen of bel de wegenwacht.

 

Airbag

Airbagsysteem


Dit lampje betekent dat er een storing zit in de gordelspanner of airbag. Bij een aanrijding  doet de airbag het niet en dit levensgevaarlijk. De kans op ernstige letselschade hierdoor erg hoog. Het is daarom wel zo verstandig dit snel na te laten kijken door de garage. 

 

Olie

Motorolie


Wanneer dit lampje rood brandt in uw auto, is uw oliepeil te laag. Olie zorgt ervoor dat de motor soepel loopt, dus te weinig olie kan uw motor ernstig beschadigen. Het is daarom aan te raden de auto te stoppen en de olie te peilen. Waar nodig, kunt u de olie bijvullen. Blijft het lampje rood branden? Vraag dan direct om hulp.

 

Accu

Accu


Wanneer u de auto start, dan brandt dit lampje altijd even en gaat het vanzelf weer uit. Blijft dit lampje echter rood branden? Dan is er iets aan de hand met de dynamo, stroomkabels of aandrijfsnaar. Het is belangrijk dat u de auto direct stopt en de garage belt. 

 

Remmen

Remsysteem


Brandt dit lampje? Dan kan dit een aantal dingen betekenen: te weinig remvloeistof, een probleem met het ABS-systeem of slijtage aan de remblokken. Stop de auto, want zonder goed werkende remmen is autorijden levensgevaarlijk. Bel direct de garage of wegenwacht. 

Oranje lampje auto: doorrijden?

Het is belangrijk dat u een oranje lampje in de auto serieus neemt. Een oranje lampje in de auto is namelijk wel een indicatie dat er binnenkort iets vervangen, gerepareerd of in orde gemaakt moet worden. Bij een oranje lampje in de auto mag u meestal nog doorrijden, maar moet u (binnenkort) wel actie ondernemen. Wij zetten de belangrijkste oranje lampjes van uw auto op een rijtje:

 

Roetfilter

Roetfilter


Ziet u dit lampje branden? Dan is er niet direct een probleem. Het geeft wel aan dat de roetfilter defect of verstopt is. Dit betekent dat de auto niet meer voldoet aan de milieueisen. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn, maar neem wel contact op met uw garage. Bij vermogensverlies belt u direct de garage. 

 

Bandenspanning

Bandenspanning


Brandt dit lampje oranje in uw auto? Dan is er iets met de bandenspanning. Het kan betekenen dat de bandenspanning gevaarlijk laag is, óf dat er zelfs mogelijk een autoband lek is. Het is daarom verstandig de auto aan de kant te zetten en de banden te controleren. Waar nodig kunt u een (lekke) band vervangen of de wegenwacht bellen.

 

Motor

Motormanagement


Brandt dit oranje lampje in de auto? Dan is er iets mis met de motor of de elektronica die de brandstofinspuiting of ontsteking regelt. Controleer uw oliepeil en koelvloeistof. Het is daarnaast een prima idee om binnenkort de garage te bellen. Knippert het lampje? Stop de auto dan direct en bel de garage. 

 

Besturing

Besturingssysteem


Als dit oranje lampje brandt - afhankelijk van het automerk kan de kleur rood zijn - dan is er iets mis met de stuurbekrachtiging. Zodra de stuurbekrachtiging uitvalt, voelt u dat de auto veel zwaarder stuurt - vooral bij het parkeren. Het is goed als u dit zo snel mogelijk laat repareren bij de garage.  


Wat gebeurt er als u dashboard lampjes negeert?

Er zitten grote risico's verbonden aan het negeren van dashboard lampjes. U dient daarom de lampjes altijd serieus te nemen. Negeert u toch een rood of oranje lampje in de auto? Dan kan dit de volgende consequenties hebben:

  • U riskeert een erg hoge reparatierekening.
  • U brengt de veiligheid van uzelf en anderen in gevaar.
  • U komt met pech stil te staan, wat zorgt voor extra kosten, oponthoud en een onveilige situatie.

Het dashboard lampje niet gevonden?

Brandt er bij u een rood of oranje lampje in de auto dat u niet op deze pagina kon terugvinden? Raadpleeg dan het instructieboekje van de auto. Daar vindt u een compleet overzicht van alle dashboard lampjes.


Blog homepage