Contact
Mijn UnitedConsumers

Groene kaart aanhanger en caravan verplicht?

Een groene kaart voor uw caravan of aanhanger kunt u bij uw autoverzekeraar aanvragen. Maar, waarom vraagt u een groene kaart voor de aanhanger of caravan aan en is de groene kaart voor de caravan verplicht? Wij leggen het graag aan u uit!

caravan banner

 

Groene kaart caravan

Wist u dat uw caravan of aanhanger meeverzekerd is op de WA verzekering van de auto, indien de caravan of aanhanger gekoppeld is aan de auto? Veroorzaakte schade door de caravan of aanhanger wordt in dit geval vergoed. Voor schade die ontstaat op het moment dat de caravan of aanhanger losgekoppeld is, bent u niet verzekerd. Die schade valt dan onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Groene kaart aanhanger Nederland

In Nederland is een aparte groene kaart voor uw caravan of aanhanger niet verplicht. Die zijn namelijk standaard meeverzekerd op de WA verzekering van uw auto. Op de groene kaart van uw autoverzekeraar staat hiervoor de code AF vermeld. 

Overigens is de groene kaart voor de caravan niet verplicht in de meeste Europese landen. De landen waar de groene kaart voor uw caravan geldig is en waar u mee verzekerd bent, staan vermeld op uw groene kaart.


 

Groene kaart caravan verplicht

De groene kaart voor uw caravan is in de volgende gevallen verplicht: 

  • U gaat met uw caravan of aanhanger naar: Polen, Duitsland, Kroatië of Spanje.
  • Het totale gewicht van uw caravan of aanhanger is zwaarder dan 750 kg. In dit geval krijgt uw caravan ook een eigen kenteken

De groene kaart van uw caravan of aanhanger is een los document. Wanneer u deze aan dient te vragen, heeft u dus in totaal twee groene kaarten: één groene kaart voor de auto en één groene kaart voor de caravan of aanhanger. De groene kaarten (voor uw caravan/aanhanger en uw auto) dient u in bovenstaande gevallen / landen te tonen bij een ongeval.


 

Groene kaart aanhanger of caravan aanvragen

De groene kaart voor uw aanhanger of caravan vraagt u aan bij uw autoverzekeraar. U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:

  • Het polisnummer van uw autoverzekering.
  • Het kenteken van de caravan of aanhanger.
  • Het merk en/of type van de caravan of aanhanger.

Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Groene kaart: verzekeringsbewijs voor in uw auto

> Lees meer

 

buitenland

Is mijn autoverzekering geldig in het buitenland?

> Lees meer

 

verkeersregels buitenland

Verkeersregels in het buitenland: hoe zit dat?

> Lees meer

 

Blog homepage