Groene kaart caravan: hoe zit dat precies?

Het is algemeen bekend dat iedereen - die een autoverzekering afsluit - een groene kaart ontvangt. Wat wellicht minder bekend is, is dat er ook een groene kaart voor de caravan of aanhanger aangevraagd kan worden. Is een groene kaart voor de caravan verplicht en hoe kunt u deze aanvragen?

caravan banner

Groene kaart caravan 

Wist u dat uw caravan of aanhanger meeverzekerd is op de WA verzekering van de auto waar het aan gekoppeld is? Schade veroorzaakt door de caravan of aanhanger is gedekt wanneer deze stevig - en op de juiste manier - aan de auto gekoppeld is. Voor schade die ontstaat op het moment dat de caravan losgekoppeld is, bent u niet verzekerd. Die schade valt dan onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Groene kaart caravan verplicht?

In Nederland is een aparte groene kaart voor uw caravan niet verplicht. Die zijn namelijk standaard meeverzekerd op de WA verzekering van uw auto. Op de groene kaart van uw autoverzekeraar staat hiervoor de code AF vermeld. 

In sommige gevallen is een groene kaart caravan wel verplicht. U heeft dan twee groene kaarten: één groene kaart voor de auto en één groene kaart voor de caravan:

  • In sommige landen is een groene kaart voor uw caravan verplicht, namelijk in: Polen, Duitsland, Kroatië en Spanje.
  • Caravans van 750 kilogram of meer hebben een eigen kenteken. In dat geval dient u voor de caravan een eigen groene kaart aan te vragen bij uw autoverzekeraar. 

Groene kaart caravan aanvragen

Voor het aanvragen van een groene kaart voor uw caravan, heeft u de volgende gegevens nodig:

  • Het kenteken van de caravan of aanhanger.
  • Het merk en/of type van de caravan of aanhanger.

Bent u via ons verzekerd? Dan kunt u per e-mail of telefonisch een groene kaart voor uw caravan aanvragen. Wij helpen u graag op weg! 

Groene kaart caravan aanvragen 


Aanbevolen voor u


Blog homepage