Contact
Mijn UnitedConsumers

Groene kaart auto: is de groene kaart verplicht?

De groene kaart is uw verzekeringsbewijs en u ontvangt er daarom ieder jaar opnieuw een van uw autoverzekeraar. Hoe lang is een groene kaart geldig? En wat kunt u doen als u uw groene kaart heeft verloren? Wij vertellen het u!

Groene kaart


 

Groene kaart auto

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs (IVB). Met de groene kaart kunt u eenvoudig - in Nederland en in het buitenland - aantonen dat u verzekerd bent. Op de groene kaart staat vermeld in welke landen uw autoverzekering dekking biedt. De groene kaart ziet er in alle landen van Europa hetzelfde uit. Alle verzekeringsgegevens staan er overzichtelijk en beknopt op.


 

Hoe ziet de groene kaart eruit?

De naam zegt het eigenlijk al. De groene kaart is een groen document waarop enkele belangrijke gegevens terug te vinden zijn, zoals de geldigheidsdatum en in welke landen u dekking heeft met uw auto. Niet geheel onbelangrijk is dat u op uw groene kaart de juiste gegevens kunt vinden - zoals het groene kaart nummer - voor het invullen het schadeformulier.


 

Is de groene kaart verplicht?

In Nederland is het handig, maar niet verplicht om de groene kaart in uw auto te leggen. Tegenwoordig kan aan de hand van uw kenteken gecontroleerd worden of de auto verzekerd is. Veel mensen vinden het daarom overbodig om een groene kaart in de auto te leggen. 

Er zijn echter landen waar het wel verplicht is om de groene kaart in de auto te leggen. Ook staan er belangrijke gegevens op uw groene kaart die u nodig heeft voor het invullen van het schadeformulier. Ons advies is daarom dat u de groene kaart altijd in de auto laat liggen. Stop de groene kaart bijvoorbeeld in het dashboardkastje, dan ligt het niet in de weg.


 

Groene kaart en geldigheid

De groene kaart is altijd een maand langer geldig dan de looptijd van uw verzekering. Loopt uw verzekering op 1 april af? Dan is de groene kaart vaak geldig tot 1 mei. U kunt de geldigheidsdatum terugvinden op het document. Ondanks dat het een geldigheid heeft van een jaar + een maand, ontvangt u toch ieder jaar alvast rond de vervaldatum van uw autoverzekering een nieuwe groene kaart. 


 

Groene kaart kwijt? Vraag een nieuwe aan

Bent u uw groene kaart kwijt? Geen probleem. Wanneer u via UnitedConsumers verzekerd bent, kunt u eenvoudig een nieuwe groene kaart aanvragen door contact met ons op te nemen. Wij kunnen u de groene kaart per post sturen of we sturen de groene kaart digitaal. In dat geval kunt u de groene kaart zelf printen. 


 

Groene kaart caravan

Waar u van uw autoverzekeraar jaarlijks automatisch een groene kaart krijgt voor uw auto, krijgt u niet vanzelf een groene kaart voor uw caravan of vouwwagen. Neem contact met ons op als u een groene kaart aan wilt vragen voor uw caravan! Wilt u bovendien meer weten?

Groene kaart caravan


 

Groene kaart auto in het buitenland

In veel landen is het - en zeker buiten de EU - verplicht om een groene kaart in de auto te hebben liggen. Wanneer u betrokken raakt bij een ongeval, kunt u met de groene kaart eenvoudig aantonen dat u verzekerd bent. Ook staat er een alarmnummer op de groene kaart die u kunt bellen in geval van een ongeluk of schade in het buitenland. In welke landen de dekking geldt, verschilt per verzekeraar. 

Groene kaart landen

In de meeste gevallen biedt uw autoverzekeraar dekking in de volgende landen:

Albanië Griekenland Marokko Servië
Andorra Hongarije Malta Slovenië
België Ierland Moldavië Slowakije
Bosnië-Herzegovina IJsland Nederland Spanje
Bulgarije Iran Noord-Ierland Tsjechië
Cyprus Israël Noorwegen Tunesië
Denemarken Italië Oekraïne Turkije
Duitsland Kroatië Polen Verenigd Koninkrijk
Estland Letland Portugal Wit-Rusland
Finland Litouwen Roemenië Zweden
Frankrijk Luxemburg Rusland Zwitserland

Staat uw vakantieland er niet tussen? Dan heeft u vaak de mogelijkheid om in het betreffende land bij de grens een verzekeringsbewijs aan te schaffen. Hiermee kunt u in dat land aantonen dat uw auto is verzekerd.


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

>Lees meer

 

Auto polijsten

Hoe kies ik voor de beste autoverzekering?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Hoe controleer ik of mijn auto verzekerd is?

>Lees meer

 

Blog homepage