Autoverzekering check: is mijn auto verzekerd?

Een autoverzekering check is nooit onverstandig. Zo weet u direct of uw auto verzekerd is en tegen welke dekking. Maar, hoe doet u dit? En wat gebeurt er op het moment dat uw auto onverzekerd is? U leest het op deze pagina!

Banner auto wel verzekerd

 

Autoverzekering check

Bent u het overzicht even kwijt? Maakt u zich geen zorgen. Het is mogelijk om zelf te zien of uw auto verzekerd is door de website van de RDW te raadplegen. De RDW (de Rijksdienst Wegenbeheer) houdt onder andere bij of uw auto APK gekeurd is, verkocht is, geëxporteerd is en of uw auto minstens WAM verzekerd is. Om te zien of uw auto WAM verzekerd is, volgt u de volgende stappen:

  • Ga naar de website van de RDW
  • Vul het kenteken van uw auto in
  • Ga vervolgens naar categorie ‘basis’
  • Daarna klikt u op het kopje ‘Status van het voertuig’
  • Kijk vervolgens bij ‘WAM verzekerd’ of uw auto verzekerd is.

 

Mijn kenteken is niet vindbaar bij de RDW, hoe kan dat?

Wanneer het kenteken niet vindbaar is op de website van de RDW, dan kan dat verschillende redenen hebben. De auto is gesloopt of geëxporteerd naar het buitenland. In dergelijke gevallen wordt het Nederlandse kenteken vernietigd waardoor het onvindbaar is bij de RDW.

Ook kan het zijn dat de auto of het kenteken zo nieuw is, dat het kenteken nog niet vindbaar is bij de RDW. Er dient dan nog een koppeling gemaakt te worden tussen het kenteken en het voertuig. In een dergelijk geval is het (nieuwe) kenteken na een aantal dagen wel zichtbaar bij de RDW.


 

Welke autoverzekering heb ik?

Bij welke autoverzekeringsmaatschappij u verzekerd bent, is vanwege privacywetgeving niet voor iedereen inzichtelijk. U kunt dit gemakkelijk zelf achterhalen door uw administratie, groene kaart en/of bankafschriften na te kijken. U kunt één van de volgende drie dekkingen hebben:

WA verzekering vraagteken

auto


vink Uw auto is ouder dan 10 jaar
vink U wilt de goedkoopste autoverzekering
vink Uw auto is niet veel meer waard
vink Ontvang altijd 5% korting


 

WA verzekering

 

WA Beperkt Casco vraagteken

auto


vink Geschikt voor auto's tussen de 5 en 10 jaar oud
vink Uw auto is diefstal en/of inbraakgevoelig
vink Uw auto is minstens € 1.250,00 waard
vink U wilt verzekerd zijn tegen ruitschade
vink Ontvang altijd 5% korting

WA Beperkt Casco

 

WA Casco (All Risk) vraagteken

auto


vink U wilt verzekerd zijn tegen alle schades aan uw auto
vink Uw auto is gefinancierd met een lening
vink Uw auto heeft een hoge waarde
vink Uw (nieuwe) auto is jonger dan 5 jaar
vink Ontvang altijd 5% korting

WA Casco (All Risk)

 

Levert de zoektocht u niets op? Geen probleem! Neem dan telefonisch contact op met de RDW via 0900 - 0739. Middels enkele controlevragen kunnen zij u verder op weg helpen.


 

RDW check: is mijn auto verzekerd?

Via de website van de RDW komt u er plots achter dat uw auto niet verzekerd is. Is de auto volgens u wel verzekerd? En wat zijn de risico’s van een niet-verzekerde auto? Hier geven wij u graag wat extra informatie over.


 

Auto is wel verzekerd

Ziet u bij de RDW dat uw auto niet-verzekerd is, terwijl dit wel het geval zou moeten zijn? Geen paniek! Het kan enkele dagen duren voordat de administratie van de verzekeraar en de RDW bijgewerkt zijn. Neem gerust contact op met uw autoverzekeraar. Zij kunnen voor u nagaan per welke datum uw kenteken is aangemeld bij de RDW.


 

Auto niet verzekerd

Het is af te raden dat u met een onverzekerde auto rondrijdt. Indien uw auto niet verzekerd is, heeft dit de volgende consequenties:

Boete van de RDW

De RDW houdt streng toezicht of auto’s WAM verzekerd zijn in Nederland. Is uw auto onverzekerd? Dan loopt u het risico op een boete van rond de € 400,-. Ook wanneer het voertuig stilstaat op eigen terrein! Deze boete kunt u maximaal drie keer per jaar ontvangen, waardoor de boete op kan lopen tot € 1200,- per jaar.

Tip! Rijdt u voor een langere tijd niet in uw auto, laat de auto dan officieel schorsen bij de RDW. Wanneer het voertuig is geschorst, bent u niet meer verzekeringsplichtig. U kunt het voertuig laten schorsen via de website van de RDW.

Boete van de politie

Rijdt u rond met een onverzekerde auto? Dan riskeert u dat de politie u onderschept en bekeurt. De politie kan u een boete opleggen van € 550,-.

Schades zijn voor eigen rekening

Rijdt u onverzekerd rond en veroorzaakt u schade? Dan zijn alle kosten voor uzelf. Een schade kan oplopen van enkele honderden euro’s, tot tientallen duizenden euro’s. Indien er sprake is van letselschade, dan kunnen de kosten oplopen tot onbetaalbaar hoge bedragen.

Een lange onverzekerde periode leidt tot afwijzingen

Een ander gevolg van een (lange) onverzekerde periode is dat verzekeraars u niet meer accepteren. Wanneer u een autoverzekering aanvraagt, stellen autoverzekeraars acceptatievragen aan u. Een voorbeeld van een acceptatievraag kan zijn: “Is uw auto voor een lange periode onverzekerd geweest?”.

Aan de hand van uw gegeven antwoorden op de acceptatievragen, mogen autoverzekeraars zelf beslissen of zij uw aanvraag accepteren of afwijzen. Let op: vult u de vragen niet naar waarheid in, dan wordt dat gezien als verzekeringsfraude.


 

Boete van de RDW onterecht?

U ontvangt een brief van de RDW: zij hebben geconstateerd dat uw auto op een bepaalde datum onverzekerd was. Het is nooit fijn om een boete te ontvangen, zeker niet wanneer de boete onterecht is.

Het kan zijn dat de dekking van de verzekering is opgeschort door een betalingsachterstand. Hebt u de betaling wel op tijd voldaan? Dan is de brief onterecht en kan de autoverzekeraar ervoor zorgen dat de boete komt te vervallen. Neem contact op met uw autoverzekeraar en vraag wat de mogelijkheden zijn.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage