Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Autoverzekering check: is mijn auto verzekerd?

Is mijn auto verzekerd? Dit achterhaalt u door een autoverzekering check te doen. Zo weet u direct of uw auto verzekerd is en tegen welke dekking. Maar, hoe doet u een autoverzekering check? En wat gebeurt er op het moment dat uw auto onverzekerd is? 

Banner auto wel verzekerd

 

Is mijn auto verzekerd?

Op de website van de RDW kunt u een autoverzekering check uitvoeren en komt u er direct achter of uw auto verzekerd is. De RDW (de Rijksdienst Wegenbeheer) houdt onder andere bij of uw auto APK gekeurd is, verkocht is, geëxporteerd is en of uw auto minstens WAM verzekerd is. 

Mijn kenteken is niet vindbaar bij de RDW

Wanneer het kenteken na uw autoverzekering check niet vindbaar is op de website van de RDW, dan kan dat verschillende redenen hebben. De auto is gesloopt of geëxporteerd naar het buitenland. In dergelijke gevallen wordt het Nederlandse kenteken vernietigd waardoor het onvindbaar is bij de RDW. Ook kan het zijn dat de auto of het kenteken zo nieuw is, dat het kenteken nog niet vindbaar is bij de RDW. Er dient dan nog een koppeling gemaakt te worden tussen het kenteken en het voertuig. In een dergelijk geval is het (nieuwe) kenteken na een aantal dagen wel zichtbaar bij de RDW. Doe daarom na een tijdje nogmaals een autoverzekering check!

Mijn auto is verzekerd, maar volgens de RDW niet

Ziet u bij de RDW dat uw auto niet verzekerd is, terwijl dit wel het geval zou moeten zijn? Geen paniek! Het kan enkele dagen duren voordat de administratie van de verzekeraar en de RDW bijgewerkt zijn. Neem gerust contact op met uw autoverzekeraar. Zij kunnen voor u nagaan per welke datum uw kenteken is aangemeld bij de RDW. Mocht u vervolgens ergens aangehouden worden, dan kunt u de aanvraag, met de voorlopige dekking én de ingangsdatum laten zien aan de politie. Vraag uw verzekeraar naar de mogelijkheden!

Mijn auto is verzekerd: boete van de RDW onterecht

U ontvangt een brief van de RDW: zij hebben geconstateerd dat uw auto op een bepaalde datum onverzekerd was. Het is nooit fijn om een boete te ontvangen, zeker niet wanneer de boete onterecht is. Het kan zijn dat de dekking van de verzekering is opgeschort door een betalingsachterstand. Hebt u de betaling wel op tijd voldaan? Dan is de brief onterecht en kan de autoverzekeraar ervoor zorgen dat de boete komt te vervallen. Neem contact op met uw autoverzekeraar en vraag wat de mogelijkheden zijn.


 

Autoverzekering check

Om een autoverzekering check uit te voeren gaat u naar de website van de RDW. Op de website van de RDW vult u het kenteken van de auto in waar u de autoverzekering check voor wilt doen. Ga daarna naar categorie ‘basis’ en het kopje ‘status van het voertuig’. U kunt vervolgens onder de kop 'WAM verzekerd' zien of uw auto verzekerd is.


 

Welke autoverzekering heb ik?

Bij welke autoverzekeringsmaatschappij u verzekerd bent, is vanwege privacywetgeving niet voor iedereen inzichtelijk. U kunt dit gemakkelijk zelf achterhalen door uw administratie, groene kaart en/of bankafschriften na te kijken.

Lukt het niet om een autoverzekering check te doen? Neem dan telefonisch contact op met de RDW via 0900 - 0739. Middels enkele controlevragen kunnen zij u verder op weg helpen. Als uw auto is verzekerd, dan heeft één van de volgende drie dekkingen:


 

Autoverzekering met korting

Heeft u een autoverzekering check gedaan en wilt u een autoverzekering met korting? Kies dan voor UnitedConsumers en ontvang minimaal 5% korting op uw maandelijkse premie. Wel zo fijn, want zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven! Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen? Kies hieronder een autoverzekering met korting en bekijk direct uw persoonlijke aanbod.

UnitedConsumers autoverzekering

WA verzekering vraagteken


 • Goedkoopste autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Beperkt Casco vraagteken


 • Zeer uitgebreide autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Casco (All Risk) vraagteken


 • Meest complete autoverzekering
   
 • Schade aan anderen 
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Aanrijding, slippen, te water raken en overige onheilen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod


 

Mijn auto is niet verzekerd

Het is sterk af te raden om met een onverzekerde auto rond te rijden. Indien uw auto niet verzekerd is, heeft dit de volgende consequenties:

Boete van de RDW en de politie

De RDW houdt streng toezicht of auto’s WAM verzekerd zijn in Nederland. Is uw auto niet verzekerd? Dan loopt u het risico op een boete van rond de € 400,-. Ook wanneer het voertuig stilstaat op eigen terrein! Deze boete kunt u maximaal drie keer per jaar ontvangen, waardoor de boete op kan lopen tot € 1200,- per jaar. Rijdt u rond met een onverzekerde auto? Dan riskeert u dat de politie u onderschept en bekeurt. De politie kan u een boete opleggen van € 550,-.

Tip! Rijdt u voor een langere tijd niet in uw auto, laat de auto dan officieel schorsen bij de RDW. Wanneer het voertuig is geschorst, bent u niet meer verzekeringsplichtig. U kunt het voertuig laten schorsen via de website van de RDW.

Schades zijn voor eigen rekening

Rijdt u onverzekerd rond en veroorzaakt u schade? Dan zijn alle kosten voor uzelf. Een schade kan oplopen van enkele honderden euro’s, tot tientallen duizenden euro’s. Indien er sprake is van letselschade, dan kunnen de kosten oplopen tot onbetaalbaar hoge bedragen.

Een lange onverzekerde periode leidt tot afwijzingen

Een ander gevolg van een (lange) onverzekerde periode is dat verzekeraars u niet meer accepteren. Wanneer u een autoverzekering aanvraagt, stellen autoverzekeraars acceptatievragen aan u. Aan de hand van uw gegeven antwoorden op de acceptatievragen, mogen autoverzekeraars zelf beslissen of zij uw aanvraag accepteren of afwijzen. Let op: vult u de vragen niet naar waarheid in, dan wordt dat gezien als verzekeringsfraude.


Ook interessant voor u
 

UC Autoverzekering

Een goedkope autoverzekering met korting kiezen

> Bereken mijn korting

 

WA Aansprakelijkheid

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Goedkope autoverzekering kiezen: zeven tips

> Lees meer


Deel dit artikel
 

whatsapp
linkedin

 

Blog homepage

Terug naar boven