Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Autoverzekering check: is mijn auto verzekerd?

Is mijn auto verzekerd? Dit achterhaalt u door een autoverzekering check te doen. Zo weet u direct of uw auto verzekerd is en tegen welke dekking. Maar, hoe doet u een autoverzekering check? En wat gebeurt er op het moment dat uw auto onverzekerd is? 

Banner auto wel verzekerd

 

Autoverzekering check

Autoverzekering check

U vraagt zich nu misschien af: 'Is mijn auto wel verzekerd?' Maakt u zich geen zorgen. Het is mogelijk om zelf te zien of uw auto verzekerd is door de website van de RDW te raadplegen. De RDW (de Rijksdienst Wegenbeheer) houdt onder andere bij of uw auto APK gekeurd is, verkocht is, geëxporteerd is en of uw auto minstens WAM verzekerd is. Om te zien of uw auto WAM verzekerd is, volgt u de volgende stappen:

Stap 1: Ga naar de website van de RDW.
Stap 2: Vul het kenteken van uw auto in.
Stap 3: Ga vervolgens naar categorie ‘basis’.
Stap 4: Daarna klikt u op het kopje ‘Status van het voertuig’.
Stap 5: Kijk vervolgens bij ‘WAM verzekerd’ of uw auto verzekerd is.

Autoverzekering check


 

Kenteken niet vindbaar

Is mijn auto verzekerd? Kenteken niet vindbaar

Wanneer het kenteken na uw autoverzekering check niet vindbaar is op de website van de RDW, dan kan dat verschillende redenen hebben. De auto is gesloopt of geëxporteerd naar het buitenland. In dergelijke gevallen wordt het Nederlandse kenteken vernietigd waardoor het onvindbaar is bij de RDW.

Ook kan het zijn dat de auto of het kenteken zo nieuw is, dat het kenteken nog niet vindbaar is bij de RDW. Er dient dan nog een koppeling gemaakt te worden tussen het kenteken en het voertuig. In een dergelijk geval is het (nieuwe) kenteken na een aantal dagen wel zichtbaar bij de RDW. Doe daarom na een tijdje nogmaals een autoverzekering check!


 

Welke heb ik

Autoverzekering check: welke autoverzekering heb ik?

Bij welke autoverzekeringsmaatschappij u verzekerd bent, is vanwege privacywetgeving niet voor iedereen inzichtelijk. U kunt dit gemakkelijk zelf achterhalen door uw administratie, groene kaart en/of bankafschriften na te kijken.

Kunt u niet achterhalen welke autoverzekering u heeft? Neem dan telefonisch contact op met de RDW via 0900 - 0739. Middels enkele controlevragen kunnen zij u verder op weg helpen. Als uw auto is verzekerd, dan heeft één van de volgende drie dekkingen:


 

Wel verzekerd

Mijn auto is verzekerd, maar volgens RDW niet. Wat nu?

Ziet u bij de RDW dat uw auto niet verzekerd is, terwijl dit wel het geval zou moeten zijn? Geen paniek! Het kan enkele dagen duren voordat de administratie van de verzekeraar en de RDW bijgewerkt zijn. Neem gerust contact op met uw autoverzekeraar. Zij kunnen voor u nagaan per welke datum uw kenteken is aangemeld bij de RDW.

Mocht u vervolgens ergens aangehouden worden, dan kunt u de aanvraag, met de voorlopige dekking én de ingangsdatum laten zien aan de politie. Vraag uw verzekeraar naar de mogelijkheden!  


 

Consequenties

Mijn auto is niet verzekerd: wat zijn de gevolgen?

Het is sterk af te raden om met een onverzekerde auto rond te rijden. Indien uw auto niet verzekerd is, heeft dit de volgende consequenties:

Boete van de RDW en de politie

De RDW houdt streng toezicht of auto’s WAM verzekerd zijn in Nederland. Is uw auto onverzekerd? Dan loopt u het risico op een boete van rond de € 400,-. Ook wanneer het voertuig stilstaat op eigen terrein! Deze boete kunt u maximaal drie keer per jaar ontvangen, waardoor de boete op kan lopen tot € 1200,- per jaar.

Rijdt u rond met een onverzekerde auto? Dan riskeert u dat de politie u onderschept en bekeurt. De politie kan u een boete opleggen van € 550,-.

Tip! Rijdt u voor een langere tijd niet in uw auto, laat de auto dan officieel schorsen bij de RDW. Wanneer het voertuig is geschorst, bent u niet meer verzekeringsplichtig. U kunt het voertuig laten schorsen via de website van de RDW.

Schades zijn voor eigen rekening

Rijdt u onverzekerd rond en veroorzaakt u schade? Dan zijn alle kosten voor uzelf. Een schade kan oplopen van enkele honderden euro’s, tot tientallen duizenden euro’s. Indien er sprake is van letselschade, dan kunnen de kosten oplopen tot onbetaalbaar hoge bedragen.

Een lange onverzekerde periode leidt tot afwijzingen

Een ander gevolg van een (lange) onverzekerde periode is dat verzekeraars u niet meer accepteren. Wanneer u een autoverzekering aanvraagt, stellen autoverzekeraars acceptatievragen aan u. Een voorbeeld van een acceptatievraag kan zijn: “Is uw auto voor een lange periode onverzekerd geweest?”.

Aan de hand van uw gegeven antwoorden op de acceptatievragen, mogen autoverzekeraars zelf beslissen of zij uw aanvraag accepteren of afwijzen. Let op: vult u de vragen niet naar waarheid in, dan wordt dat gezien als verzekeringsfraude.


 

Onterecht

Mijn auto is verzekerd: boete van de RDW onterecht

U ontvangt een brief van de RDW: zij hebben geconstateerd dat uw auto op een bepaalde datum onverzekerd was. Het is nooit fijn om een boete te ontvangen, zeker niet wanneer de boete onterecht is.

Het kan zijn dat de dekking van de verzekering is opgeschort door een betalingsachterstand. Hebt u de betaling wel op tijd voldaan? Dan is de brief onterecht en kan de autoverzekeraar ervoor zorgen dat de boete komt te vervallen. Neem contact op met uw autoverzekeraar en vraag wat de mogelijkheden zijn.


Autoverzekering via UnitedConsumers

Sluit u een autoverzekering af via UnitedConsumers? Dan ontvangt u altijd 5% korting op uw maandelijkse premie. Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering? Doe de check en bekijk uw voordeel!


autoverzekering
Bespaar tot € 150,00 per jaar!

UnitedConsumers autoverzekering

WA verzekering vraagteken


vink 
Geschikt voor auto's van 10 jaar of ouder

vink 
U wilt de goedkoopste autoverzekering

vink 
Uw auto is niet veel meer waard

vink
Altijd 5% korting op uw premie

 

Bereken mijn korting

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Beperkt Casco vraagteken


vink 
Geschikt voor auto's tussen de 5 en 10 jaar 

vink 
Uw auto is diefstal en/of inbraakgevoelig

vink 
Uw auto is minstens € 1.250,00 waard

vink 
U wilt verzekerd zijn tegen ruitschade

vink
Altijd 5% korting op uw premie

Bereken mijn korting

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Casco (All Risk) vraagteken


vink 
Verzekerd tegen alle schades aan uw auto

vink 
Uw auto is gefinancierd met een lening

vink 
Uw auto heeft een hoge waarde

vink 
Uw (nieuwe) auto is jonger dan 5 jaar

vink
Altijd 5% korting op uw premie

Bereken mijn korting


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage