Contact
Mijn UnitedConsumers

Kosten auto per maand: dit zijn de maandelijkse kosten van je auto

Wat kost een auto per maand? Dat is een vraag die veel nieuwe autobezitters zichzelf stellen. Je hebt al een flink bedrag neergelegd voor de aanschaf van je nieuwe auto, maar daar blijft het niet bij. Met een auto heb je namelijk te maken met maandelijkse kosten. Hoeveel kost een auto per maand? Wij helpen je!

Maandelijkse kosten auto

 

Hoeveel kost een auto per maand?

Gemiddeld liggen de kosten van een auto per maand tussen de € 317,- en € 676,50 (Bron: Nibud). Dit is een flink bedrag. Daarom zetten wij alle auto kosten per maand voor je op een rijtje.

Wat kost een auto per maand?

De auto kosten per maand zijn op te splitsen in vaste autokosten en variabele autokosten. Onder vaste autokosten worden de wegenbelasting, autoverzekering, vaste afschrijving en vast onderhoud verstaan. Onder variabele kosten vallen de variabele afschrijving, brandstof, onderhoud en een eventuele parkeervergunning. 

Auto kosten per maand Gemiddeld bedrag
Wegenbelasting € 45,-
Autoverzekering € 90,-
Vast onderhoud € 21,-
Vaste afschrijving € 125,-
Brandstof € 125,-
Variabel onderhoud € 55,-
Variabele afschrijving € 42,50
Gemiddelde auto kosten per maand € 503,50

Maandelijkse kosten auto

Gratis rijden bestaat niet en iedereen die auto wil rijden, zal rekening moeten houden met kosten. Jouw auto heeft namelijk brandstof nodig om te rijden, maar je moet bijvoorbeeld ook verzekerd zijn en belasting betalen. Om een beeld te geven wat de kosten van een auto per maand zijn, maken we onderscheid tussen vaste en variabele kosten voor je auto. 

 

vaste kosten

Autokosten per maand: vast


Als autobezitter krijg je te maken met vaste kosten voor je auto die maandelijks terugkeren en waarvan de hoogte vastligt. Met welke vaste autokosten moet je rekening houden?

Wegenbelasting

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen, beter bekend als wegenbelasting. De regio waar je woont, het type en gewicht van de auto, soort brandstof en de mate van milieuvervuiling door je auto, spelen een rol in de bepaling van hoogte van de wegenbelasting.

De gemiddelde kosten voor de wegenbelasting per maand liggen tussen de € 20,- en € 60,-.

De autoverzekering

Je bent verplicht om een verzekering af te sluiten voor je auto. Je kunt zelf kiezen bij welke autoverzekeraar je jouw auto laat verzekeren én tegen welke dekking. Voor je auto heb je de keuze uit verschillende soorten dekkingen, te weten: WA, WA Beperkt Casco en WA Casco (All Risk). Hoe hoger de dekking van jouw autoverzekering, hoe hoger de maandelijkse premie. De hoogte van de maandelijkse premie hangt daarnaast ook af van je woonplaats, het merk en type auto en het aantal schadevrije jaren dat je al hebt. 

De gemiddelde premie voor een autoverzekering ligt tussen de € 60,- en € 120,- per maand.

Besparen op je autoverzekering

Wil je maandelijks besparen op je autoverzekering? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij vergelijken maandelijks de beste en goedkoopste autoverzekeringen voor je. Bovendien krijg je altijd minimaal 5% korting op de premie van je nieuwe autoverzekering. Zo houd je meer over voor een leuker leven!

Goedkope autoverzekering


NL
vink Bespaar tot € 175,00 per jaar

Vast onderhoud

Je ontkomt er niet aan: onderhoud. Een goed onderhouden auto zorgt ervoor dat de kans op mankementen beperkt blijft, maar geeft geen garantie. In Nederland ben je bijvoorbeeld verplicht om jaarlijks je auto APK te laten keuren, zodat je veilig de weg op kunt. 

De gemiddelde kosten voor vast onderhoud bedragen ongeveer € 20,- per maand.

Vaste afschrijving

Deze maandelijkse kosten hoef je niet letterlijk te betalen, maar zijn wel belangrijk! Iedere maand wordt jouw auto een beetje minder waard, want de auto wordt ouder met de dag. Ga je de auto na een aantal jaren verkopen? Dan zul je hier minder geld voor ontvangen, dan waar je de auto in eerste instantie voor hebt gekocht. 

De gemiddelde kosten voor vaste afschrijving liggen tussen de € 50,- en € 200,- per maand

 

variabel

Autokosten per maand: variabel


Naast vaste maandelijkse kosten voor je auto, heb je ook te maken met variabele kosten. Deze kosten keren maandelijks terug, maar de hoogte ervan verschilt.

Brandstof

Deze kostenpost varieert maandelijks en is afhankelijk van hoeveel je met je auto rijdt. De ene maand heb je misschien lange afstanden gereden met je auto en de andere maand heeft de auto voornamelijk voor de deur gestaan. De kosten voor brandstof variëren dus maandelijks en dat geldt ook voor de prijzen van brandstof. 

De gemiddelde kosten voor brandstof liggen tussen de € 70,- en € 120,- per maand.

Eventuele parkeervergunning

Voor autobezitters met een oprit zijn deze kosten niet van toepassing, maar woon je in de stad waar je een parkeervergunning nodig hebt? Dan moet je maandelijks een bedrag betalen aan de gemeente voor de parkeevergunning. De hoogte van de abonnementen verschillen per gemeente. Raadpleeg de website van jouw gemeente voor de kosten.

Het onderhoud van de auto

Een auto vergt af en toe onderhoud, zoals bijvoorbeeld olie bijvullen of koelvloeistof controleren. Hoewel dit niet maandelijks hoeft te gebeuren, moet je natuurlijk wel voorbereid zijn op de kosten van onderhoud en reparatie. Rijd je veel met de auto? Dan kun je rekenen op meer onderhoudskosten. Wanneer je weinig rijdt met je auto, dan zijn de onderhoudskosten over het algemeen lager. De hoogte van de daadwerkelijke kosten hangt af van het onderdeel dat kapot gaat. 

De gemiddelde kosten voor variabel onderhoud liggen tussen de € 40,- en € 70,- per maand. 

Variabele afschrijving

Jouw auto wordt niet alleen minder waard wanneer deze ouder wordt, maar ook door het aantal kilometers dat je rijdt met je auto. Hoeveel je met je auto rijdt, daar heb je natuurlijk zelf invloed op. Hoewel je de variabele afschrijving niet maandelijks voelt in je portemonnee, is het verstandig om wel rekening te houden met de waardevermindering van je voertuig.

De gemiddelde kosten voor variabele afschrijving liggen tussen de € 20,- en € 65,- per maand

 

duim

Kosten auto per maand zo laag mogelijk houden


Wil je de maandelijkse kosten van je auto zo laag mogelijk houden? Dat begrijpen wij! Om je een handje te helpen, hebben wij 5 tips voor je om te besparen op de kosten van de auto per maand. 

Tip 1: Kies de juiste dekking

Veel autobezitters hebben een te hoge dekking voor hun autoverzekering. De autoverzekeraar kan jou adviseren welke dekking het beste past bij de leeftijd van jouw auto. Is je auto 10 jaar of ouder? Dan is het vaak namelijk duurder om deze WA Casco (All Risk) te verzekeren en kun je beter kiezen voor een lagere dekking, zoals WA.

Tip 1: Pak de auto minder vaak

Moet je even een boodschap doen bij de supermarkt? De kinderen van school halen of is je werk dicht bij huis? Pak dan de fiets of ga te voet! Door minder vaak de auto te pakken, bespaar je op je brandstofkosten en houd je de variabele afschrijving van je auto laag.

Tip 3: Goedkoop tanken

Brandstof is een terugkerende en - afhankelijk van je auto - vaak een grote kostenpost. Bekijk daarom waar je goedkoop kunt tanken of tank met korting door middel van een speciale tankkaart.

Tip 4: Onderhoud de auto goed

Een goed onderhouden auto kan natuurlijk kapot gaan, maar met een goed onderhouden auto is de kans op mankementen een stuk kleiner. Laat je adviseren door de garage en laat - wanneer het nodig is - een grote of kleine beurt uitvoeren.

Tip 5: Zorg voor de juiste bandenspanning

Wist je dat een te lage bandenspanning ervoor kan zorgen dat je meer brandstof verbruikt dan nodig? Zorg er daarom voor dat je maandelijks checkt of je banden nog de juiste spanning hebben. Een te hoge of te lage bandenspanning kan zelfs voor problemen zorgen, zoals een lekke band. Dan ben je nog verder van huis!


Veelgestelde vragen over autokosten per maand

De kosten van een auto per maand hangen af van verschillende factoren. Zo zijn de kosten van een auto per maand op te splitsen in vaste en variabele autkosten. Gemiddeld kost een auto – afhankelijk van jouw situatie – tussen de € 317,- en € 676,50 per maand.

De regio waar je woont, het type en gewicht van de auto, soort brandstof en de mate van milieuvervuiling door jouw auto, spelen een rol in de bepaling van hoogte van de wegenbelasting.

Onder vaste autokosten worden de wegenbelasting, autoverzekering, vaste afschrijving en vast onderhoud verstaan. Gemiddeld betaal je – afhankelijk van je situatie – tussen de € 150,- en € 380,- aan vaste autokosten per maand.

Onder variabele kosten vallen de variabele afschrijving, brandstof, onderhoud en een eventuele parkeervergunning. Gemiddeld betaal je – afhankelijk van je situatie – tussen de € 130,- en € 255,- aan variabele autokosten per maand

  • Tank voordelig
  • Zorg voor een goed onderhouden auto
  • Kies de juiste dekking voor je autoverzekering
  • Zorg voor een juiste bandenspanning van de auto
  • Laat de auto vaker staan en pak bijvoorbeeld de fiets bij mooi weer
Autoverzekering met korting

Ook interessant
 

goedkope autoverzekering

Goedkoopste autoverzekering kiezen? Dit zijn onze tips!

> Lees meer

 

zuinig rijden

Hoe kan ik zo zuinig mogelijk rijden? Bekijk onze tips!

> Lees meer

 

goedkoopste auto

Onze top 10 goedkoopste auto's om in te rijden

> Lees meer

 

Blog homepage