Contact
Mijn UnitedConsumers

Kosten auto per maand: dit zijn de maandelijkse kosten van uw auto

Wat kost een auto per maand? Dat is een vraag die veel nieuwe autobezitters zichzelf stellen. U heeft al een flink bedrag neergelegd voor de aanschaf van uw nieuwe auto, maar daar blijft het niet bij. Met een auto heeft u namelijk te maken met maandelijkse kosten. Hoeveel kost een auto per maand? Wij helpen u!

Maandelijkse kosten auto

 

Hoeveel kost een auto per maand?

Gemiddeld liggen de kosten van een auto per maand tussen de € 317,- en € 676,50 (Bron: Nibud). Dit is een flink bedrag. Daarom zetten wij alle auto kosten per maand voor u op een rijtje.

Wat kost een auto per maand?

De auto kosten per maand zijn op te splitsen in vaste autokosten en variabele autokosten. Onder vaste autokosten worden de wegenbelasting, autoverzekering, vaste afschrijving en vast onderhoud verstaan. Onder variabele kosten vallen de variabele afschrijving, brandstof, onderhoud en een eventuele parkeervergunning. 

Auto kosten per maand Gemiddeld bedrag
Wegenbelasting € 45,-
Autoverzekering € 90,-
Vast onderhoud € 21,-
Vaste afschrijving € 125,-
Brandstof € 125,-
Variabel onderhoud € 55,-
Variabele afschrijving € 42,50
Gemiddelde auto kosten per maand € 503,50

Maandelijkse kosten auto

Gratis rijden bestaat niet en iedereen die auto wil rijden, zal rekening moeten houden met kosten. Uw auto heeft immers brandstof nodig om te rijden, maar u moet bijvoorbeeld ook verzekerd zijn en belasting betalen. Om een beeld te geven wat de kosten van een auto per maand zijn, maken we onderscheid tussen vaste en variabele kosten voor uw auto. 

 

vaste kosten

Autokosten per maand: vast


Als autobezitter krijgt u te maken met vaste kosten voor uw auto die maandelijks terugkeren en waarvan de hoogte vastligt. Met welke vaste autokosten moet u rekening houden?

Wegenbelasting

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen, beter bekend als wegenbelasting. De regio waar u woont, het type en gewicht van de auto, soort brandstof en de mate van milieuvervuiling door uw auto, spelen een rol in de bepaling van hoogte van de wegenbelasting.

De gemiddelde kosten voor de wegenbelasting per maand liggen tussen de € 20,- en € 60,-.

De autoverzekering

U bent verplicht om een verzekering af te sluiten voor uw auto. U kunt zelf kiezen bij welke autoverzekeraar u uw auto laat verzekeren én tegen welke dekking. Voor uw auto heeft u de keuze uit verschillende soorten dekkingen, te weten: WA, WA Beperkt Casco en WA Casco (All Risk). Hoe hoger de dekking van uw autoverzekering, hoe hoger de maandelijkse premie. De hoogte van de maandelijkse premie hangt daarnaast ook af van uw woonplaats, het merk en type auto en het aantal schadevrije jaren dat u al heeft. 

De gemiddelde premie voor een autoverzekering ligt tussen de € 60,- en € 120,- per maand.

Besparen op uw autoverzekering

Wilt u maandelijks besparen op uw autoverzekering? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij vergelijken maandelijks de beste en goedkoopste autoverzekeringen voor u. Bovendien krijgt u altijd minimaal 5% korting op de premie van uw nieuwe autoverzekering. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Goedkope autoverzekering


NL
vink Bespaar tot € 175,00 per jaar

Vast onderhoud

U ontkomt er niet aan: onderhoud. Een goed onderhouden auto zorgt ervoor dat de kans op mankementen beperkt blijft, maar geeft geen garantie. In Nederland bent u bijvoorbeeld verplicht om jaarlijks uw auto APK te laten keuren, zodat u veilig de weg op kunt. 

De gemiddelde kosten voor vast onderhoud bedragen ongeveer € 20,- per maand.

Vaste afschrijving

Deze maandelijkse kosten hoeft u niet letterlijk te betalen, maar zijn wel belangrijk! Iedere maand wordt uw auto een beetje minder waard, want uw auto wordt ouder met de dag. Gaat u de auto na een aantal jaren verkopen? Dan zult u hier minder geld voor ontvangen, dan waar u de auto in eerste instantie voor heeft gekocht. 

De gemiddelde kosten voor vaste afschrijving liggen tussen de € 50,- en € 200,- per maand

 

variabel

Autokosten per maand: variabel


Naast vaste maandelijkse kosten voor uw auto, heeft u ook te maken met variabele kosten. Deze kosten keren maandelijks terug, maar de hoogte ervan verschilt.

Brandstof

Deze kostenpost varieert maandelijks en is afhankelijk van hoeveel u met uw auto rijdt. De ene maand heeft u misschien lange afstanden gereden met uw auto en de andere maand heeft uw auto voornamelijk voor de deur gestaan. De kosten voor brandstof variëren dus maandelijks en dat geldt ook voor de prijzen van brandstof. 

De gemiddelde kosten voor brandstof liggen tussen de € 70,- en € 120,- per maand.

Eventuele parkeervergunning

Voor autobezitters met een oprit zijn deze kosten niet van toepassing, maar woont u in de stad waar u een parkeervergunning nodig heeft? Dan moet u maandelijks een bedrag betalen aan de gemeente voor uw parkeevergunning. De hoogte van de abonnementen verschillen per gemeente. Raadpleeg de website van uw gemeente voor de kosten.

Het onderhoud van de auto

Een auto vergt af en toe onderhoud, zoals bijvoorbeeld olie bijvullen of koelvloeistof controleren. Hoewel dit niet maandelijks hoeft te gebeuren, moet u natuurlijk wel voorbereid zijn op de kosten van onderhoud en reparatie. Rijdt u veel met de auto? Dan kunt u rekenen op meer onderhoudskosten. Wanneer u weinig rijdt met uw auto, dan zijn de onderhoudskosten over het algemeen lager. De hoogte van de daadwerkelijke kosten hangt af van het onderdeel dat kapot gaat. 

De gemiddelde kosten voor variabel onderhoud liggen tussen de € 40,- en € 70,- per maand. 

Variabele afschrijving

Uw auto wordt niet alleen minder waard wanneer deze ouder wordt, maar ook door het aantal kilometers dat u rijdt met uw auto. Hoeveel u met uw auto rijdt, daar heeft u natuurlijk zelf invloed op. Hoewel u de variabele afschrijving niet maandelijks voelt in uw portemonnee, is het verstandig om wel rekening te houden met de waardevermindering van uw voertuig.

De gemiddelde kosten voor variabele afschrijving liggen tussen de € 20,- en € 65,- per maand

 

duim

Kosten auto per maand zo laag mogelijk houden


Wilt u de maandelijkse kosten van uw auto zo laag mogelijk houden? Dat begrijpen wij! Om u een handje te helpen, hebben wij 5 tips voor u om te besparen op de kosten van de auto per maand. 

Tip 1: Kies de juiste dekking

Veel autobezitters hebben een te hoge dekking voor hun autoverzekering. Uw autoverzekeraar kan u adviseren welke dekking het beste past bij de leeftijd van uw auto. Is uw auto 10 jaar of ouder? Dan is het vaak namelijk duurder om deze WA Casco (All Risk) te verzekeren en kunt u beter kiezen voor een lagere dekking, zoals WA.

Tip 1: Pak de auto minder vaak

Moet u even een boodschap doen bij de supermarkt? De kinderen van school halen of is uw werk dicht bij huis? Pak dan de fiets of ga te voet! Door minder vaak de auto te pakken, bespaart u op uw brandstofkosten en houdt u de variabele afschrijving van uw auto laag.

Tip 3: Goedkoop tanken

Brandstof is een terugkerende en - afhankelijk van uw auto - vaak een grote kostenpost. Bekijk daarom waar u goedkoop kunt tanken of tank met korting door middel van een speciale tankkaart.

Tip 4: Onderhoud de auto goed

Een goed onderhouden auto kan natuurlijk kapot gaan, maar met een goed onderhouden auto is de kans op mankementen een stuk kleiner. Laat u adviseren door uw garage en laat - wanneer het nodig is - een grote of kleine beurt uitvoeren.

Tip 5: Zorg voor de juiste bandenspanning

Wist u dat een te lage bandenspanning ervoor kan zorgen dat u meer brandstof verbruikt dan nodig? Zorg er daarom voor dat u maandelijks checkt of uw banden nog de juiste spanning hebben. Een te hoge of te lage bandenspanning kan zelfs voor problemen zorgen, zoals een lekke band. Dan bent u nog verder van huis!


Veelgestelde vragen over autokosten per maand

De kosten van een auto per maand hangen af van verschillende factoren. Zo zijn de kosten van een auto per maand op te splitsen in vaste en variabele autkosten. Gemiddeld kost een auto – afhankelijk van uw situatie – tussen de € 317,- en € 676,50 per maand.

De regio waar u woont, het type en gewicht van de auto, soort brandstof en de mate van milieuvervuiling door uw auto, spelen een rol in de bepaling van hoogte van de wegenbelasting.

Onder vaste autokosten worden de wegenbelasting, autoverzekering, vaste afschrijving en vast onderhoud verstaan. Gemiddeld betaalt u – afhankelijk van uw situatie – tussen de € 150,- en € 380,- aan vaste autokosten per maand.

Onder variabele kosten vallen de variabele afschrijving, brandstof, onderhoud en een eventuele parkeervergunning. Gemiddeld betaalt u – afhankelijk van uw situatie – tussen de € 130,- en € 255,- aan variabele autokosten per maand

  • Tank voordelig
  • Zorg voor een goed onderhouden auto
  • Kies de juiste dekking voor uw autoverzekering
  • Zorg voor een juiste bandenspanning van de auto
  • Laat de auto vaker staan en pak bijvoorbeeld de fiets bij mooi weer
Autoverzekering met korting

Ook interessant voor u
 

goedkope autoverzekering

Goedkoopste autoverzekering kiezen? Dit zijn onze tips!

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Een nieuwe autoverzekering afsluiten in 6 stappen

> Lees meer

 

Auto polijsten

Welke autoverzekering dekking past bij mijn auto?

> Lees meer

 

Blog homepage