Contact
Mijn UnitedConsumers

Kosten elektrische auto: wat is het verbruik van mijn auto?

Elektrische auto's zijn steeds meer in trek. Mede dankzij de gunstige kosten van een elektrische auto. Maar, hoeveel kost elektrisch rijden? En hoe zit het met het verbruik van een elektrische auto? Wij vertellen je meer.

kosten elektrisch rijden


 

Verbruik elektrische auto

Je vraagt jezelf misschien af: wat verbruikt een elektrische auto? Net als bij brandstofauto's is het verbruik van een elektrische auto afhankelijk van een aantal factoren, zoals het rijgedrag van de bestuurder, het gewicht van de auto en het vermogen van de motor. Het gemiddelde verbruik van een elektrische auto is 20 kWh per 100 kilometer.

Goed om te weten: sommige elektrische auto's zijn zuiniger, of juist minder zuinig, in verbruik dan andere elektrische auto's. 


 

Verbruik elektrische auto berekenen

Als jouw elektrische auto aangeeft hoeveel kWh deze heeft verbruikt na een rit, kun je gemakkelijk het verbruik van jouw elektrische auto berekenen. Geeft je elektische auto het verbruik niet aan? Wij vertellen hoe je het verbruik van een elektrische auto kunt berekenen.

Stel, je hebt een elektrische auto: 

  • Waarmee je 86 kilometer rijdt.
  • Die na 86 kilometer 18 kWh heeft verbruikt.

Je kunt het verbruik van jouw elektrische auto berekenen door het aantal verbruikte kWh te delen door het aantal gereden kilometers. Dan heeft je elektrische auto een verbruik van: 18 kWh / 86 kilometer = 0,21 kWh per 1 kilometer. Per 100 kilometer verbruikt je elektrische auto: 0,21 kWh x 100 kilometer = 21 kWh.


 

Maandelijkse kosten elektrische auto

De kosten van een elektrische auto per maand zijn op te splitsen in verschillende onderdelen, namelijk de wegenbelasting, het onderhoud, de afschrijving, het opladen en de autoverzekering. Maar, hoeveel kost een elektrische auto per maand? Dit zijn de gemiddelde kosten van elektrisch rijden:

Wat kost elektrisch rijden? Gemiddeld bedrag
Wegenbelasting € 0,-
Autoverzekering € 90,-
Vast onderhoud € 25,-
Vaste afschrijving € 197,-
Opladen € 112,-
Variabel onderhoud € 19,-
Variabele afschrijving € 79,-
Gemiddelde kosten elektrische auto per maand € 522,-

Goed om te weten: de kosten van een elektrische auto kunnen per auto verschillend zijn.


 

Elektrisch rijden kosten per km

Je berekent eenvoudig de kosten van een elektrische auto per kilometer door de (totale) maandelijkse kosten te delen door het aantal kilometers dat je per maand rijdt. Stel, je rijdt gemiddeld 10.000 kilometer per maand en de kosten van jouw elektrische auto zijn € 522,- per maand. Dan zijn de kosten van jouw elektrische auto per kilometer: € 522,- / 10.000 kilometer = € 0,0522.


 

Overige kosten elektrisch rijden

Naast de maandelijkse kosten voor elektrisch rijden, zijn er ook andere kosten verbonden aan een elektrische auto. Hoe zit het met de prijzen van een elektrische auto, een laadpaal thuis en de subsidie voor elektrische auto's? 

Prijzen elektrische auto kopen

De prijzen van elektrische auto's zijn vaak hoger dan prijzen van brandstofauto's. Wel is het goed om te weten dat een elektrische auto in verbruik goedkoper is. Bovendien dalen de prijzen van elektrische auto's wellicht in de toekomst, omdat accu's steeds minder duur worden.

 

Kosten opladen elektrische auto

De kosten van het opladen van jouw elektrische auto zijn thuis vaak lager. Daarom kan een laadpaal thuis een slimme investering zijn. Thuis betaal je vaak namelijk een goedkoper stroomtarief dan het tarief van een openbare laadpaal. Dat laatste ligt gemiddeld op € 0,45 per kWh.

 

Subsidie elektrische auto

Om de kosten van een elektrische auto te drukken, bestaat sinds 1 juli 2020 de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). Voor een gebruikte elektrische auto krijg je in 2024 € 2.000,00 subsidie. Voor een nieuwe elektrische auto krijg je € 2.550,00 subsidie in 2024.


 

Kosten elektrisch auto vs. benzine

Is elektrisch rijden goedkoper? Ja, onder aan de streep is elektrisch rijden goedkoper. Wij zetten de kosten van elektrisch rijden vs. benzine voor je op een rijtje:

  Gemiddelde kosten brandstofauto Gemiddelde kosten elektrische auto
Wegenbelasting € 40,- € 0,-
Autoverzekering € 90,- € 90,-
Brandstof/opladen € 125,- € 112,-
Vaste onderhoud € 25,- € 25,-
Vaste afschrijving € 225,- € 197,-
Variabel onderhoud € 30,- € 19,-
Variabele afschrijving € 66,- € 79,-
Kosten elektrisch rijden vs. benzine € 601,- € 522,-

 

Elektrisch rijden kosten zo laag mogelijk houden: 5 tips

Wil je de kosten van jouw elektrische auto zo laag mogelijk houden? Dan hebben wij 5 tips voor je om te besparen op de kosten van elektrisch rijden.

Tip 1: Kies voor een laadpaal thuis

Hoewel een laadpaal thuis een investering is, kan het toch lonen om je elektrische auto thuis op te laden. De kosten (per kWh) voor het opladen van je elektrische auto liggen namelijk thuis meestal lager. Extra tip: als je geen zonnepanelen hebt, kun je het beste jouw elektrische auto 's avonds en 's nachts opladen. Je betaalt dan een voordeliger daltarief

Tip 2: Beperk de laadsnelheid

Snelladen kost vaak meer energie. Door op een lagere snelheid je elektrische auto op te laden, voorkom je piekmomenten in de stroom. Dit kan wel opgelost worden middels een 'load balancing module', maar de aanschafkosten hiervoor zijn prijzig. Opladen met een lagere snelheid loont dus!

Tip 3: Controleer je bandenspanning

Net als bij een brandstofauto is het bij een elektrische auto slim om regelmatig jouw bandenspanning te controleren. Bij de juiste bandenspanning slijten je banden namelijk minder en hoef je ze minder vaak te vervangen. Daarnaast verbruikt je elektrische auto bij een juiste bandenspanning minder energie om je band aan te laten draaien. Win-win!

Tip 4: Vermijd onnodig gewicht

Extra gewicht in jouw elektrische auto zorgt ervoor dat je auto meer stroom verbruikt. Daarom is het slim om geen onnodige spullen mee te nemen. Zo vergroot je de actieradius van jouw elektrische auto en verbruik je minder stroom. Dat is goed voor het milieu én jouw portemonnee.

Tip 5: Rijd zuinig

Dankzij kleine aanpassingen in je rijgedrag kun je een hoop geld besparen. Denk aan het gebruiken van cruise control om constante snelheid te behouden of anticiperend rijden. Dat wil zeggen: goed vooruit kijken, situaties beter inschatten en je rijgedrag hierop aanpassen. Zuinig rijden kan iedereen!


Ook interessant
 

elektrische auto verzekeren

Jouw elektrische auto voordelig verzekeren

> Lees meer

 

kosten auto per maand

Dit zijn de maandelijkse kosten van een auto

> Lees meer

 

automerk verzekering

Welk automerk is het goedkoopst om te verzekeren?

> Lees meer