Nieuwwaarde auto: wat is de nieuwwaarderegeling auto?

De nieuwwaarde van de auto is het bedrag dat van uw bankrekening wordt afgeschreven na de aanschaf van een gloednieuwe - vers vanuit de fabriek geleverde - auto. Wanneer uw gloednieuwe auto total loss raakt na schade, is dat natuurlijk hartstikke vervelend. Wanneer u de garantie wilt dat de autoverzekering de nieuwwaarde uitkeert na schade, kunt u een nieuwwaarderegeling voor uw auto afsluiten.

Nieuwwaarde auto

 

Nieuwwaarde auto

Zoals de naam als zegt, is de nieuwwaarde de prijs die u als eerste eigenaar voor de auto heeft betaald. Het bedrag is inclusief BPM, BTW en eventuele accessoires. De nieuwwaarde kan - door eventueel gegeven kortingen en/of een daling in marktwaarde - een stuk lager zijn dan de cataloguswaarde.

Wanneer u een WA + Casco (all risk) dekking afsluit, is de dekking gebaseerd op de nieuwwaarde van de auto. Dit betekent niet dat u bij total loss de volledige nieuwwaarde terugkrijgt. Hier kunt u een nieuwwaarderegeling voor afsluiten.


 

Nieuwwaarderegeling auto: de opties

De nieuwwaardereleging auto sluit u af wanneer u de garantie wilt dat de autoverzekering - in geval van schade - de nieuwwaarde aan u uitkeert. De nieuwwaarderegeling voor een spiksplinternieuwe auto is vaak standaard 1 jaar, en is in de meeste gevallen te verlengen tot maximaal 3 jaar of 5 jaar.

Nieuwwaarderegeling van 3 jaar

Wanneer u een nieuwwaarderegeling afsluit van 3 jaar, betekent dit dat het ingaat vanaf het moment dat deel 1 van het kenteken is afgegeven. De nieuwwaarderegeling van 3 jaar is dus inclusief 1 jaar nieuwwaarde. Bereikt uw auto de 3 jaar? Dan komt de nieuwwaarderegeling te vervallen en wordt er weer rekening gehouden met de dagwaarde. 

Nieuwwaarderegeling van 5 jaar

Net zoals als bij een nieuwwaarde regeling van 3 jaar, gaat de 5 jaar nieuwwaarderegeling in vanaf het moment dat deel 1 van het kenteken is afgegeven. Na 5 jaar vervalt de nieuwwaarderegeling. Ook hier zal er dan voortaan - in geval van schade - gekeken worden naar de dagwaarde van uw auto.


 

Kan ik een nieuwwaarderegeling afsluiten?

Via UnitedConsumers krijgt u - als eerste eigenaar zijnde - standaard 1 jaar een nieuwwaarderegeling uw nieuwe auto. Of een nieuwwaarderegeling iets voor u is en of het voor uw auto af te sluiten is, hangt af van enkele factoren. Neem in dat geval contact op met onze verzekeringsexperts voor een offerte op maat.

Neem contact met ons op


 

Andere waarden van uw auto

Naast de nieuwwaarde, zijn er nog andere belangrijke waarden van een auto. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

Dagwaarde auto

De dagwaarde wordt berekend op basis van het gemiddelde bedrag waarvoor een vergelijkbaar voertuig - van hetzelfde jaar - op dat moment te koop staat. De dagwaarde is de hoogst verzekerde waarde van een WA + Beperkt Casco dekking. 

Restwaarde auto

Bij een ernstige schade wordt er gekeken of uw auto total loss is. Zijn de reparatiekosten hoger dan het waardeverschil tussen de dag- en restwaarde? Dan is uw voertuig economisch total loss en is het niet meer rendabel om het te laten repareren. 

Inruilwaarde auto

Gaat u de auto bij een garage inruilen tegen een nieuw exemplaar? Dan is de inruilwaarde het bedrag dat de garage in mindering brengt voor het inruilen van het voertuig. De inruilwaarde is vaak vergelijkbaar met de dagwaarde van uw auto.  

Aanschafwaarde auto

De naam zegt het al: betaalt u € 10.000,- voor een auto? Dan is dat de aanschafwaarde van de auto. De aanschafwaarde kan hetzelfde zijn als de nieuwwaarde, omdat het dus het bedrag betreft dat u voor de auto heeft betaald. Er wordt echter vaak van aanschafwaarde gesproken bij een tweede of derde eigenaar.

Cataloguswaarde auto

De cataloguswaarde is het bedrag dat de auto waard was toen deze net op de markt verscheen. De cataloguswaarde kan afwijken van de nieuwwaarde, omdat de nieuwwaarde het bedrag is dat u daadwerkelijk voor de (gloednieuwe) auto heeft betaald.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage