Contact
Mijn UnitedConsumers

Nieuwwaarde auto: kan ik een nieuwwaarderegeling afsluiten?

Gaat u binnenkort een nieuwe auto kopen? Dan is het interessant om meer te weten over de nieuwwaarderegeling. Maar, waarom is de nieuwwaarderegeling interessant en hoe komt u achter de nieuwwaarde van uw auto?

Nieuwwaarde auto


 

Nieuwwaarde auto

De nieuwwaarde van uw auto is de prijs die u als eerste eigenaar van het voertuig heeft betaald. Het bedrag is inclusief BPM, BTW en eventuele accessoires. De nieuwwaarde van uw auto kan - door eventueel gegeven kortingen en/of een daling in marktwaarde - een stuk lager zijn dan de cataloguswaarde.

Goed om te weten: wanneer u uw auto gaat verzekeren, dan is het gebruikelijk dat autoverzekeraars de (hogere) cataloguswaarde aanhouden.


 

Nieuwwaarde auto berekenen

Wanneer u de nieuwwaarde van uw auto wilt berekenen, heeft u alleen uw kenteken nodig. U hoeft enkel uw kenteken in te voeren op de website van de RDW om achter de cataloguswaarde van uw auto te komen. Hoewel de cataloguswaarde af kan wijken van de nieuwwaarde, geeft dit wel een goede indicatie van de nieuwwaarde van uw auto.


 

Nieuwwaarderegeling

Wanneer u een autoverzekering afsluit, krijgt u vaak de dagwaarde van uw auto uitgekeerd bij schade. Zonde, want de dagwaarde ligt altijd lager dan de nieuwwaarde van uw auto. Gelukkig bestaat de nieuwwaarderegeling voor nieuwe auto's. In dit geval wordt er bij total loss schade uitgegaan van de nieuwwaarde van uw auto.


 

Geldigheid van de nieuwwaarderegeling

De meeste verzekeraars bieden een nieuwwaarderegeling van één jaar aan. Maar, er zijn ook autoverzekeraars waar u de nieuwwaarderegeling kunt verlengen tot 3 óf 5 jaar. De nieuwwaarderegeling is bedoeld voor een nieuwe auto die vers uit de fabriek komt. Koopt u een gloednieuwe auto die vers uit de fabriek komt, en sluit u een autoverzekering met een nieuwwaarderegeling van 5 jaar af? Dan krijgt u 5 jaar lang de nieuwwaarde van uw auto uitgekeerd bij schade of in het geval het voertuig total loss is.

Hoe zit het met een occasion?

Het kan natuurlijk ook zijn dat u een jonge occasion - van bijvoorbeeld één jaar oud - koopt. Kunt u in dat geval ook een nieuwwaarderegeling afsluiten? Nee, dat kan niet. De nieuwwaarderegeling is enkel mogelijk indien u de eerste eigenaar van de auto bent. Een occasion kunt u wel verzekeren tegen de aanschafwaarde - dit wordt de aanschafregeling genoemd. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden bij uw autoverzekeraar.


 

Autoverzekering en nieuwwaarderegeling

Wilt u een nieuwwaarderegeling afsluiten voor uw nieuwe auto of jonge occasion? Dan is het goed om te weten bij welke dekkingen een nieuwwaarderegeling mogelijk is. Wanneer u een autoverzekering afsluit, heeft u de keuze uit een WA, WA beperkt casco of WA casco (all risk) dekking. Wanneer u ook een nieuwwaarderegeling voor uw auto wilt, heeft u een beperktere keuze in dekking.

WA en WA beperkt casco

U kunt geen nieuwwaarderegeling afsluiten wanneer u kiest voor een WA verzekering. Indien u een WA beperkt casco verzekering voor uw auto afsluit, gelden er voorwaarden waar u aan moet voldoen om een nieuwwaarderegeling af te sluiten. Neem contact op met uw verzekeraar om te kijken of u een nieuwwaarderegeling voor uw auto af kunt sluiten met een WA beperkt casco dekking.

WA casco (all risk)

De meeste verzekeraars bieden standaard een nieuwwaarderegeling aan van één jaar voor een nieuwe auto indien u een WA casco (all risk) verzekering afsluit. Tevens kunt u de nieuwwaarderegeling vaak verlengen tot 3 of 5 jaar. Informeer bij uw autoverzekeraar naar de mogelijkheden.

Twijfelt u of een nieuwwaarderegeling voor uw occasion of nieuwe auto mogelijk is bij uw gekozen dekking? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar.


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Nieuwe auto verzekeren: dat doet u zo!

> Lees meer

 

Auto polijsten

Wat is de dagwaarde van mijn auto?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Aanschafwaarde: wat is dat precies?

> Lees meer

 

Blog homepage