Contact
Mijn UnitedConsumers

Beginnersrijbewijs punten: hoe werkt het puntenrijbewijs?

Het puntenrijbewijs is ingevoerd om drankmisbruik in het verkeer tegen te gaan. Door het puntenrijbewijs kan de overheid bestuurders die vaker onder invloed rijden, strenger aanpakken. Wat is het puntenrijbewijs en hoe werkt het puntenrijbewijs? 

 

Wat is een puntenrijbewijs?

Het puntenrijbewijs is het puntensysteem voor rijbewijzen. Het puntenrijbewijs geldt voor alle bestuurders en met dit rijbewijs wordt alcohol in het verkeer tegengegaan. Wordt u in vijf jaar twee keer staande gehouden met te veel drank op? Dan bent u het rijbewijs kwijt. Bij de tweede overtreding moet het alcoholpromillage in uw bloed minimaal 1,3 zijn. 


 

Puntenrijbewijs alcohol

Als u autorijdt, mag het alcoholpromillage in uw bloed maximaal 0,5 zijn. Dit staat gelijk aan twee tot drie glazen alcoholhoudende drank. Voor beginnende bestuurders ligt het promillage lager, 0,2 om precies te zijn. Dit staat gelijk aan één glas alcoholhoudende drank. Alcohol in het verkeer is niet verstandig en boven het maximaal toegestane alcoholpromillage is alcohol in het verkeer strafbaar. 


 

Rijbewijs op basis van alcoholmisbruik

Elk jaar vallen er vele doden en gewonden door alcohol in het verkeer. Het puntenrijbewijs moet dat aantal beperken. Regelmatig vinden er alcoholcontroles plaats in het verkeer. Met een ademtest bepaalt de politie hoeveel promille er in uw bloed zit. Weigert u mee te werken, dan kan uw rijbewijs ongeldig worden verklaard. Gedurende de periode van uw rijontzegging mag u niet meer rijden. Daarna moet u opnieuw rijexamen doen om uw rijbewijs terug te krijgen.


 

Puntenrijbewijs of beginnersrijbewijs?

Veel mensen verwarren het puntenrijbewijs met het beginnersrijbewijs. Het puntenrijbewijs geldt voor iedereen, beginnend bestuurder of niet. Het beginnersrijbewijs geldt alleen voor beginnende bestuurders. Zij worden bij verkeersovertredingen zwaarder aangepakt dan ervaren automobilisten. Wordt iemand met een beginnersrijbewijs in vijf jaar drie keer staande gehouden voor een verkeersovertreding, dan raakt hij of zij het rijbewijs kwijt.


 

Goedkope autoverzekering kiezen

Heeft u uw puntenrijbewijs behaald en een auto in uw bezit? Dan zoekt u natuurlijk een goedkope autoverzekering. Wilt u maandelijks besparen op uw autoverzekering? Kies dan voor een autoverzekering van UnitedConsumers. U krijgt altijd 5% korting op uw premie, elk jaar weer. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Rijbewijs: welke soorten zijn er en hoe behaalt u ze?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Auto verzekeren zonder rijbewijs: hoe zit dat?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Wat is het beginnersrijbewijs en hoe werkt het?

> Lees meer

 

Blog homepage