Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoe werkt het puntenrijbewijs?

Alle bestuurders in Nederland hebben een puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs is ingevoerd om drankmisbruik in het verkeer tegen te gaan. Hoe werkt het puntenrijbewijs precies? Wij vertellen het je! 

puntenrijbewijs


 

Wat is een puntenrijbewijs?

Het puntenrijbewijs is het puntensysteem voor rijbewijzen en geldt voor alle bestuurders. Met het puntenrijbewijs wordt alcohol in het verkeer tegengegaan. Word je in vijf jaar twee keer staande gehouden met te veel drank op? Dan ben je jouw rijbewijs kwijt. Bij de tweede overtreding moet het alcoholgehalte in je bloed minimaal 1,3 promille zijn. 


 

Verschil puntenrijbewijs en beginnersrijbewijs

Heb je voor het eerst je rijbewijs gehaald? Dan heb je zowel een puntenrijbewijs als een beginnersrijbewijs. Een puntenrijbewijs geldt voor alle bestuurders en is bedoeld om rijden met alcohol tegen te gaan. En een beginnersrijbewijs geldt alleen voor beginnende bestuurders en is bedoeld om ongelukken bij beginnende bestuurders te verminderen.

Hoe lang je een beginnersrijbewijs hebt, hangt af van de leeftijd waarop je jouw rijbewijs hebt gehaald:

  • Rijbewijs behaald op 16-jarige leeftijd: 7 jaar.
  • Rijbewijs behaald op 17- of 18-jarige leeftijd: 5 jaar.

Beginnersrijbewijs punten

Het beginnersrijbewijs werkt ook op punten. Het beginnersrijbewijs begint met twee beginnerpunten. Ben je de punten kwijt? Dan raak je je rijbewijs kwijt. Je kunt beginnerspunten verliezen door:

  • Gevaar of hinder veroorzaken in het verkeer.
  • Op hoge snelheid bumperkleven (vanaf 80 km/u).
  • Een ongeval veroorzaken met dodelijk gevolg of zwaar letsel.
  • Veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door het niet houden aan verkeersregels.
  • Meer dan 30 km/u te hard op normale wegen en meer dan 40 km/u te hard op snelwegen rijden. 

 

Puntenrijbewijs alcohol

Als ervaren bestuurder mag je alcoholpromillage niet hoger dan 0,5 zijn. Zit je hierboven? Dan krijg je één strafpunt. Word je binnen vijf jaar voor de tweede keer aangehouden met een alcoholpromillage van meer dan 1,3? Dan ben je je rijbewijs kwijt. Is je promillage lager dan 1,3 als je weer wordt aangehouden? Dan gaan de vijf jaren opnieuw in met één strafpunt op zak.

Beginnersrijbewijs alcohol

Ben je een beginnend bestuurder? Dan mag je alcoholpromillage maximaal 0,2 zijn. Als je binnen vijf jaar voor de tweede keer wordt aangehouden, mag je alcoholpromillage niet meer dan 0,8 zijn. Als dit wel het geval is, ben je jouw beginnersrijbewijs kwijt.   


 

Rijbewijs gehaald? Sluit autoverzekering af

Voor alle bestuurders met een auto is een autoverzekering verplicht. Je moet minimaal een WA verzekering afsluiten. Wil je iedere maand besparen op je autoverzekering? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Vergelijk je autoverzekering en bespaar tot wel € 175,00 per jaar!

Vergelijk autoverzekeringen


Ook interessant
 

WA Aansprakelijkheid

Rijbewijs: welke soorten zijn er en hoe behaal je ze?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Auto verzekeren zonder rijbewijs: hoe zit dat?

> Lees meer

 

buitenlands rijbewijs

Is een buitenlands rijbewijs geldig in Nederland?

> Lees meer

 

Blog homepage