Contact
Mijn UnitedConsumers

Het rijbewijs: welke soorten zijn er?

Je rijbewijs bepaalt welk voertuig je mag besturen. Met rijbewijs B mag je autorijden en met rijbewijs A mag je motorrijden. Maar welke rijbewijzen zijn er nog meer? Hoe behaal je het rijbewijs en hoe lang is het geldig?

Rijbewijs


 

Het rijbewijs

Het rijbewijs, de naam zegt het al: een document dat aangeeft in welk voertuig je mag rijden. Tot 2006 kwam het rijbewijs nog in papiervorm, maar vanaf 2006 wordt het rijbewijs afgegeven in een handige creditcardvorm. 

Het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig vanaf de afgiftedatum. Voor personen van 70 jaar en ouder (en voor personen met een rijbewijs C of D) is de geldigheidsduur 5 jaar. Daarnaast kan het zo zijn dat het rijbewijs korter geldig is voor personen tussen de 65 en 70 jaar in verband met medische redenen.


Rijbewijs verlopen: wat nu?

Officieel mag je niet rijden met een verlopen rijbewijs. Het is daarom belangrijk dat je tijdig de verlenging aanvraagt. Rijden zonder geldig rijbewijs kan namelijk een boete van € 370,- exclusief administratiekosten als gevolg hebben. 

Ruim van tevoren ontvang je van de RDW bericht dat je rijbewijs verlengd moet worden. Een nieuw rijbewijs vraag je aan bij je gemeente. Het oude rijbewijs mag je niet houden, om zo fraude te voorkomen.


 

Rijbewijs A

Rijbewijs A behaal je wanneer je graag wilt motorrijden. Onder rijbewijs A vallen nog twee extra categorieën, namelijk rijbewijs A1 en het A2-rijbewijs. Deze categorieën geven het maximum vermogen van de te besturen motor aan:

 • Rijbewijs A1 kun je behalen vanaf je 18 jaar. Je mag met dit rijbewijs lichte motors besturen met een maximum vermogen van 11 kWh.
 • Het A2-rijbewijs kun je behalen vanaf 20 jaar. Je mag met dit rijbewijs middelzware motors besturen met een maximum vermogen van 35 kW. 
 • Vanaf 21 jaar mag je rijbewijs A behalen. Dit betekent dat je motors met een onbeperkt vermogen mag besturen. Meer informatie over rijbewijs A vind je op de website van het CBR

Hoe behaal ik rijbewijs A?

Voor rijbewijs A mag je al beginnen met lessen vanaf 17 jaar. Het praktijkexamen mag je echter pas afleggen vanaf 18 jaar. Voor het behalen van rijbewijs A moet je een theorie certificaat voor de motor op zak hebben. Daarnaast beschik je over voldoende kennis en vaardigheden om met de motor op weg te gaan. Het theorie- en praktijkexamen voor rijbewijs A doe je bij het CBR.

Hoe lang is rijbewijs A geldig?

Rijbewijs A is 10 jaar geldig. Ben je tussen de 65 en 70 jaar? Dan wordt je rijbewijs A standaard tot je 75e verlengd. Na je 75e is je rijbewijs telkens 5 jaar geldig en dien je in het bezit te zijn van een 'Verklaring van Geschiktheid'.


 

Rijbewijs B

Wanneer je in het bezit bent van rijbewijs B mag je autorijden. Rijbewijs B is dus het auto rijbewijs. Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3.500 kilo.

Hoe behaal ik rijbewijs B?

Rijbewijs B behaal je door succesvol je theorie- en praktijkexamen af te leggen bij het CBR. Voor het behalen van rijbewijs B dien je minimaal 18 jaar te zijn.

Wanneer je deelneemt aan de 2toDrive regel, kun je al starten met lessen vanaf 16,5 jaar en kun je op je 17e praktijkexamen voor rijbewijs B doen. Tot je 18e moet je dan onder begeleiding van een coach auto rijden. 

Hoe lang is rijbewijs B geldig?

Rijbewijs B is maximaal 10 jaar geldig. Ben je tussen de 65 en 70 jaar? Dan wordt je rijbewijs B tot je 75e verlengd. Vanaf 75 jaar is je rijbewijs telkens 5 jaar geldig. Voor het verlengen van het B rijbewijs vanaf je 75e jaar moet je in het bezit zijn van een 'Verklaring van Geschiktheid'.

Rijbewijs B en aanhanger

In sommige gevallen mag je een aanhanger besturen met rijbewijs B. Heb je een rijbewijs B? Dan mag je met een auto: 

 • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
 • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven 3.500 kilo uitkomen (lege gewicht + laadvermogen). 

Komt het totale gewicht boven 3.500 kilo uit? Dan heb je een rijbewijs E achter B nodig. Tip: Met onze gratis kentekencheck kun je eenvoudig het gewicht van je auto checken. Zo weet je precies hoeveel je met jouw auto kan trekken.


 

Rijbewijs C

Rijbewijs C betekent dat je in vrachtauto's mag rijden. Om beroepsmatig te mogen rijden met een vrachtauto, dien je rijbewijs C te zijn voorzien van code 95. Er zijn verschillende categorieën van rijbewijs C, namelijk:

 • Rijbewijs CE: je mag een vrachtauto met aanhangwagen mag besturen.
 • C1-rijbewijs: je mag een vrachtauto van tussen de 3.500 en 7.500 kilo besturen.
 • Rijbewijs C1E: je mag een vrachtauto tussen de 3.500 en 7.500 kilo met een aanhanger besturen.

Hoe behaal ik rijbewijs C?

Rijbewijs C mag je behalen zodra je 18 jaar oud bent. Vóór het praktijkexamen dien je medisch te zijn goedgekeurd en in het bezit te zijn van de gezondheidsverklaring. 

Voor rijbewijs C dien je twee theorie-examens af te leggen, namelijk: deel 1 'Verkeer en Techniek' en deel 2 'Administratie'. Daarna mag je het praktijkexamen doen. 

Hoe lang is rijbewijs C geldig?

Rijbewijs C is maximaal 5 jaar geldig. Je dient in het bezit te zijn van een gezondheidsverklaring om je C-rijbewijs te verlengen. 


 

Rijbewijs D

Rijbewijs D staat voor het besturen van een autobus. Wanneer je in het bezit bent van rijbewijs D, mag je niet zomaar beroepsmatig personen met de autobus vervoeren. Hiervoor dient je rijbewijs te zijn voorzien van code 95. Rijbewijs D kent enkele categorieën, namelijk:

 • Rijbewijs DE: je mag een autobus inclusief aanhanger besturen.
 • Rijbewijs D1: je mag een autobus met meer dan 8 personen, tot een maximum van 16 personen besturen.
 • Rijbewijs D1E: dit is een uitbreiding op rijbewijs D1. Je mag met dit rijbewijs een autobus (vanaf 8 tot maximaal 16 personen) inclusief een aanhanger besturen. 

Hoe behaal ik rijbewijs D?

Voor het behalen van rijbewijs D zonder code 95 dien je minimaal 24 jaar te zijn. Rijbewijs D mét code 95 kun je al behalen vanaf je 18e. Voor rijbewijs D dien je drie theorie-examens af te leggen; deel 1 'Verkeer en Techniek', deel 2 'Administratie' en deel 3 'Administratie cases'. 

Daarnaast dien je vakbekwaamheid D1/D praktische toets en vakbekwaamheid D toets besloten terrein te behalen. Als laatste volgt natuurlijk het praktijkexamen. Afhankelijk van het voertuig waar je examen mee doet, krijg je een automaat rijbewijs.

Hoe lang is rijbewijs D geldig?

Rijbewijs D is maximaal 5 jaar geldig. Je hebt een gezondheidsverklaring nodig om het rijbewijs te vernieuwen.


 

Rijbewijs E

In Nederland kennen we naast rijbewijs B nog een extra variant, namelijk het rijbewijs BE. Het rijbewijs E achter B geeft aan dat je mag autorijden met een aanhanger, en heet daarom ook wel het aanhanger rijbewijs.  

Het rijbewijs E heb je dus nodig voor het rijden met een aanhangwagen. Het is verplicht om een aanhanger rijbewijs te hebben als je rijdt met een combinatie van meer dan 3.500 kilo, wanneer de aanhanger meer dan 750 kilo is. Voor het rijbewijs E achter B moet je praktijkexamen doen bij het CBR. Hiervoor moet je in bezit zijn van een geldig rijbewijs B. 

Regels rijbewijs E achter B

Het is goed om te weten dat de regels voor rijbewijs E achter B in 2013 zijn veranderd. Heb je het aanhanger rijbewijs vóór 19 januari 2013 behaald? Dan gelden voor jou andere regels. Je mag namelijk iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het maximale gewicht (leeggewicht + laadvermogen).

Tip: Let op het maximale trekgewicht van je auto, oftewel de maximale trekhaaklast. De maximale belasting van je auto kun je vinden op het kentekenbewijs (onder O.1 en O.2).


 

Tractor rijbewijs: T-rijbewijs

Het tractor rijbewijs, oftewel T-rijbewijs, geeft aan dat je in MMBS-motorrijtuigen mag rijden. MMBS is kort voor motorrijtuig met een beperkte snelheid. Deze voertuigen rijden niet sneller dan 45 kilometer per uur. Denk hierbij aan wegtreintjes, vorkheftruck, SRV-wagens en voertuigen voor werkzaamheden aan de weg, zoals een bezemwagen. 

Voor voertuigen met een beperkte snelheid heb je geen tractor rijbewijs nodig. Denk hierbij aan voertuigen voor het vegen van sneeuw en het maaien van gras en onkruid. Ook voertuigen die niet breder zijn dan 130 centimeter mag je zonder T-rijbewijs besturen.

Tractor rijbewijs, hoe zit dat precies?

Vanaf 16 jaar mag je examen doen voor het T-rijbewijs. Maar was je op 1 juli 2015 in het bezit van rijbewijs B? Dan wordt bij de eerstvolgende verlenging automatisch categorie T toegevoegd. Het rijbewijs dient dan wel voor 1 juli 2025 verlengd te zijn. Na 2025 vervalt de T-toevoeging op je rijbewijs.  


 

Het beginnersrijbewijs en puntenrijbewijs

In Nederland kennen we twee soorten rijbewijzen, namelijk het puntenrijbewijs en het beginnersrijbewijs.

Het rijbewijs voor beginners

Iedere 'beginner' krijgt een beginnersrijbewijs. Dit rijbewijs lijkt op een normaal rijbewijs, maar het verschil zit in de 'hogere straf' bij verkeersovertredingen.

Het rijbewijs werkt op basis van strafpunten. Als je binnen vijf jaar twee keer wordt aangehouden voor een verkeersovertreding, wordt het rijbewijs ingevorderd. Na vijf jaar krijg je automatisch een normaal rijbewijs en gelden deze regels dus niet meer.

Het puntenrijbewijs

Iedere bestuurder in Nederland heeft een puntenrijbewijs, ongeacht de ervaring van de bestuurder. Het puntenrijbewijs is ingevoerd om alcoholgebruik in het verkeer terug te dringen.

Als je binnen vijf jaar twee keer wordt aangehouden met alcohol in het verkeer, verlies je jouw rijbewijs met alle gevolgen van dien. De puntentelling begint opnieuw nadat je jouw rijbewijs terug hebt gekregen. 


Ook interessant
 

beginnersrijbewijs

Wat is een puntenrijbewijs en hoe werkt het?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Auto verzekeren zonder rijbewijs: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

buitenlands rijbewijs

Moet ik mijn buitenlands rijbewijs omwisselen?

> Lees meer

Blog homepage