Rijbewijs: van rijbewijs A tot rijbewijs B

Wie een autorijbewijs heeft, mag autorijden! Het soort rijbewijs dat u heeft, bepaalt welk voertuig u mag besturen. Zo mag u een personenauto besturen, als u in het bezit bent van een geldig rijbewijs B en een motor met rijbewijs A. Maar, welke rijbewijzen zijn er nog meer?

Rijbewijs

 

Het (auto) rijbewijs

Het rijbewijs, de naam zegt het al: een document als bewijs dat u mag autorijden. Tot 2006 kwam het rijbewijs nog in papiervorm. Vanaf 2006 wordt het rijbewijs afgegeven in creditcardvorm. Nog steeds roze van kleur, maar dan klein en compact waardoor het makkelijk in uw portemonnee past. 

Het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig vanaf de afgiftedatum. Voor personen van 70 jaar en ouder (en voor personen met een rijbewijs C of D) is de geldigheidsduur 5 jaar. Daarnaast kan het zo zijn dat het rijbewijs korter geldig is voor personen tussen de 65 en 70 jaar in verband met medische redenen.


 

Rijbewijs A tot en met het T rijbewijs

De categorie van het rijbewijs bepaalt welk voertuig u mag besturen. Zo staat het rijbewijs B voor het auto rijbewijs, BE voor een auto met aanhanger rijbewijs, rijbewijs AM voor het brommerrijbewijs en rijbewijs A voor het motorrijbewijs. Wij geven u graag een overzicht van de verschillende rijbewijs categorieën.


 

Rijbewijs B: twee soorten

Over het algemeen kennen we in Nederland twee soorten rijbewijzen: het puntenrijbewijs en het beginnersrijbewijs.

Rijbewijs B: het beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst zijn rijbewijs haalt, krijgt een beginnersrijbewijs. Dit rijbewijs ziet eruit als een normaal rijbewijs. Het enige verschil is dat beginnende bestuurders strenger aangepakt worden bij verkeersovertredingen. Het rijbewijs werkt op basis van strafpunten. Wordt u in vijf jaar tijd twee keer aangehouden voor een verkeersovertreding? Dan wordt het rijbewijs ingevorderd. Na vijf jaar krijgt u automatisch een gewoon rijbewijs en gelden deze regels dus niet meer.

Rijbewijs B: het puntenrijbewijs

Iedere bestuurder in Nederland heeft een puntenrijbewijs, ongeacht de ervaring van de bestuurder. Het puntenrijbewijs is ingevoerd om alcoholgebruik in het verkeer terug te dringen. Wie in vijf jaar tijd twee keer wordt aangehouden met alcohol in het verkeer, verliest zijn rijbewijs met een verplichte alcoholcursus en flinke geldboete als gevolg. Mocht u daarna toch uw rijbewijs terugkrijgen? Dan begint de puntentelling opnieuw. 


 

Buitenlands rijbewijs

Heeft u uw rijbewijs in het buitenland gehaald? Dan is uw rijbewijs maar voor een bepaalde periode geldig. Heeft u het rijbewijs in een EU of EVA lidstaat behaald? Dan is uw rijbewijs vanaf het moment van afgifte 15 jaar geldig. Veel autoverzekeraars in Nederland vragen u of u het rijbewijs binnen die periode kunt vervangen voor een Nederlands rijbewijs. Dit zullen zij altijd tijdig aan u bekendmaken.


 

Rijbewijs verlopen: wat nu?

Officieel mag u niet rijden met een verlopen rijbewijs. Het is daarom belangrijk dat u tijdig de verlenging aanvraagt. Rijden zonder geldig rijbewijs kan namelijk een fikse boete als gevolg hebben. Een nieuw rijbewijs vraagt u aan bij uw gemeente. Het oude rijbewijs mag u niet houden, om zo fraude te voorkomen.


Aanbevolen voor u


Blog homepage