Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto schorsing opheffen? Zo haalt u uw auto uit schorsing

U kunt online uw auto uit schorsing halen of de schorsing opheffen bij een kentekenloket. Heeft u uw auto momenteel geschorst en wilt u de auto schorsing opheffen? Wij lichten de mogelijkheden graag aan u toe. 

Schorsing opheffen

 

Auto uit schorsing halen

U kunt een auto schorsen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar. In principe loopt een schorsing na de schorsingperiode vanzelf af. U kunt er ook voor kiezen de schorsing eerder op te heffen. Uw auto uit schorsing halen is gratis, maar bij het eerder stopzetten krijgt u nooit het 'te veel betaalde' geld terug. U kunt de auto schorsing online of bij een loket opheffen.

  • Heft u de schorsing eerder op dan het einde van de schorsingsperiode? Dan ontvangt u niets terug.
  • Na het opheffen van de schorsing bent u meteen verplicht de auto te voorzien van een autoverzekering, een APK-keuring en betaalt u weer wegenbelasting. 
  • Als de eigenaar van de auto is overleden, dan eindigt de schorsing na de schorsingsperiode - tenzij iemand anders de auto op naam laat zetten. 
  • U kunt een schorsing op ieder moment zelf opheffen. Heft u een schorsing echter binnen een maand na de ingangsdatum op, dan betaalt u met terugwerkende kracht de motorrijtuigenbelasting over de hele schorsingsperiode. U ontvangt hiervan een naheffingsaanslag van de Belastingdienst.

 

Online schorsing opheffen

Het is mogelijk om de schorsing van uw auto online op te heffen. Dit doet u via de website van de RDW. Om dit online te regelen, logt u in met uw DigiD. Wanneer u bent ingelogd, kiest u de auto waarvan u de schorsing op wilt heffen en doorloopt u de verdere stappen.

Opheffing auto schorsing geldig na tweede mail

Eenmaal de stappen doorlopen, ontvangt u een bevestiging van de aanvraag per e-mail. Maar de defintieve opzegging gaat pas in zodra u het tweede mailtje van de RDW ontvangt. Hierin staat namelijk de einddatum van de schorsing vermeld.

Goed om te weten: als u de schorsing van uw auto opheft en in het bezit bent van een kentekenbewijs in creditcardvorm, dan ontvangt u geen nieuw kentekenbewijs. Indien u een papieren kentekenbewijs heeft waar de auto schorsing op vermeld staat, ontvangt u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs (kentekencard) en een nieuwe tenaamstellingscode van de RDW.

Online auto schorsing opheffen


 

Schorsing auto opheffen bij een loket

U kunt de schorsing ook bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of bij een RDW-balie opheffen. Als u op een fysieke locatie de auto schorsing wilt opheffen, neemt u de volgende documenten mee:

  • Het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode (kentekencard). Heeft u nog een papieren kentekenbewijs? Dan dient u het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs mee te nemen.
  • Een geldig legitimatiebewijs (geen kopie).

Ingangsdatum auto uit schorsing halen

In tegenstelling tot het online opheffen van een schorsing, gaat de stopzetting via een loket vaak onmiddellijk in. U ontvangt hiervan een bewijs met daarop de einddatum van de schorsing. Bewaar deze goed.    


 

Auto schorsing opheffen bij verkoop

Een geschorste auto kunt u gewoon verkopen. U hoeft in dat geval de schorsing niet op te heffen, want dit gebeurt automatisch zodra de auto is overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Ook de koper van de auto hoeft niets met de schorsing te doen.

Als nieuwe eigenaar zijnde, is het wel belangrijk dat u direct een autoverzekering afsluit. Het is namelijk verplicht. Bovendien is het erg onverstandig om onverzekerd de weg op te gaan. Ook riskeert u hiermee een fikse boete.  

Nieuwe tenaamstellingscode

Heeft u een kentekencard, dan heeft u hierbij een tenaamstellingscode ontvangen. Het eerste deel wordt altijd meegeleverd met de overschrijving van de auto en het tweede deel is bijgevoegd bij de kentekencard zelf. Deze twee delen vormen samen de tenaamstellingscode die u nodig heeft als u de auto wilt verkopen, schorsen, inruilen, slopen of uitvoeren.

Als u uw auto heeft laten schorsen en de schorsing opheft (of de schorsingstermijn afloopt), dan ontvangt u van de RDW een nieuwe tenaamstellingscode. De eerste 4 cijfers staan vermeld op het bewijs van de beëindiging van de schorsing. Het tweede deel wordt per post naar een (laatst bekend) adres in Nederland of naar een Nederlands correspondentieadres gestuurd.


 

Wat moet ik regelen na de opheffing?

Nadat u uw auto uit schorsing heeft gehaald, is het belangrijk dat u aan de wettelijke verplichtingen voldoet nu uw auto niet langer geschorst is. Denk hierbij aan:

  • Uw auto moet weer APK gekeurd worden.
  • U betaalt weer wegenbelasting voor uw auto. 
  • U heeft tenminste een WA verzekering voor uw auto afgesloten.

APK keuring

uw auto moet nog een geldige APK hebben. Is de APK verlopen? Dan mag u enkel de weg op om uw auto naar de APK keuring te brengen. Rijden met een verlopen APK is verboden en hiermee loopt u het risico op een boete. Pas als de auto opnieuw APK gekeurd is, kunt u weer de weg op met uw voertuig.

Wegenbelasting

Na het stopzetten van de schorsing krijgt u automatisch een rekening van de wegenbelasting. Ook wordt het op dezelfde wijze weer geïncasseerd.

Autoverzekering

Als u uw auto uit de schorsing haalt, dan bent u weer verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Dit wordt niet automatisch voor u geregeld. Wilt u maandelijks besparen op uw autoverzekering? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij vergelijken maandelijks de beste en goedkoopste autoverzekeringen voor u. Daarnaast ontvangt u altijd minimaal 5% korting op de premie van uw nieuwe autoverzekering. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn premie


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Hoe kan ik mijn auto laten schorsen en wat kost het?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Autoverzekering verplicht: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Is mijn auto verzekerd? Zo komt u daarachter!

> Lees meer

 

Blog homepage