Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Schorsing opheffen? Dat zit zo

Schorsing opheffen? Dat kost minder moeite dan u denkt! U kunt dit namelijk online doen of bij een kentekenloket. Uw auto schorsen kan handig zijn, bijvoorbeeld omdat u deze voor een langere tijd niet gebruikt. Maar hoe kunt u de schorsing van uw auto opheffen? 

Schorsing opheffen

Schorsing opheffen? Dit moet u weten

Wij zetten enkele feiten voor u op een rij:

 • U kunt de schorsing online opheffen, bij een kentekenloket, een RDW-balie of keuringsstation. 
 • Heft u de schorsing eerder op dan het einde van de schorsingsperiode? Dan ontvangt u niets terug.
 • Na het opheffen van de schorsing bent u meteen verplicht de auto te voorzien van een autoverzekering, een APK-keuring en betaalt u weer wegenbelasting. 
 • Als de eigenaar van de auto is overleden, dan eindigt de schorsing na de schorsingsperiode - tenzij iemand anders de auto op naam laat zetten. 
 • U kunt een schorsing op ieder moment zelf opheffen. Heft u een schorsing echter binnen een maand na de ingangsdatum op, dan betaalt u met terugwerkende kracht de motorrijtuigenbelasting over de hele schorsingsperiode. U ontvangt hiervan een naheffingsaanslag van de Belastingdienst.

Ga direct naar


 

Schorsing opheffen: hoe werkt dat?

U kunt een auto schorsen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar. In principe loopt een schorsing na de schorsingperiode vanzelf af. U kunt er ook voor kiezen de schorsing eerder op te heffen. De opheffing is gratis, maar bij het eerder stopzetten krijgt u nooit het 'te veel betaalde' geld terug.

Ook zijn er enkele wettelijke verplichtingen waar u na het opheffen direct aan moet voldoen, zoals:

 • Uw auto moet weer APK gekeurd worden.
 • U betaalt weer motorrijtuigenbelasting voor uw auto. 
 • U heeft tenminste een WA-verzekering voor uw auto afgesloten.

Wat moet ik zelf regelen?

Na het stopzetten van de schorsing krijgt u automatisch een rekening van de wegenbelasting. Ook wordt het op dezelfde wijze weer geïncasseerd. Wat niet automatisch geactiveerd wordt, is uw autoverzekering. Zorg er daarom voor dat u direct een autoverzekering afsluit. U bent namelijk meteen na de opheffing verzekeringsplichtig.

APK keuring: mag ik rijden?

Is de APK komen te vervallen? Dan mag u voor de APK-keuring wel met uw auto de weg op - mits u enkel van de plek waar uw auto geparkeerd staat via de kortste route naar de APK-keuring rijdt. Doet u dit niet? Dan riskeert u een boete.


 

Schorsing online opheffen

Het is mogelijk om de schorsing van uw auto online op te heffen. Dit doet u via de website van de RDW. Om dit online te regelen, logt u in met uw DigiD. Wanneer u bent ingelogd, kiest u de auto waarvan u de schorsing op wilt heffen en doorloopt u de verdere stappen.

Opheffing geldig na tweede mail

Eenmaal de stappen doorlopen, ontvangt u een bevestiging van de aanvraag per e-mail. Maar de defintieve opzegging gaat pas in zodra u het tweede mailtje van de RDW ontvangt. Hierin staat namelijk de einddatum van de schorsing vermeld. 


 

Schorsing auto opheffen bij een loket

U kunt de schorsing ook bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of bij een RDW-balie opheffen. En dat is fijn, want zo wordt de opheffing helemaal voor u geregeld. Het enige wat u hoeft te doen is de juiste documentatie meenemen, zoals:

 • Het Tenaamstellingsbewijs.
 • Het Overschrijvingsbewijs.
 • Een geldig legitimatiebewijs (geen kopie).

Of:

 • De kentekencard.
 • De tenaamstellingscode.
 • Een geldig legitimatiebewijs (geen kopie).

Opheffing direct geldig

In tegenstelling tot het online opheffen van een schorsing, gaat de stopzetting via een loket vaak wel onmiddellijk in. U ontvangt hiervan een bewijs met daarop de einddatum van de schorsing. Bewaar deze goed!    


 

Schorsing auto opheffen bij verkoop

Een geschorste auto kunt u gewoon verkopen. U hoeft in dat geval de schorsing niet op te heffen, want dit gebeurt automatisch zodra de auto is overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Ook de koper van de auto hoeft niets met de schorsing te doen.

Als nieuwe eigenaar zijnde, is het wel belangrijk dat u direct een autoverzekering afsluit. Het is namelijk verplicht. Bovendien is het erg onverstandig om onverzekerd de weg op te gaan. Ook riskeert u hiermee een fikse boete.  

Autoverzekering afsluiten

Nieuwe tenaamstellingscode

Heeft u een kentekencard, dan heeft u hierbij een tenaamstellingscode ontvangen. Het eerste deel wordt altijd meegeleverd met de overschrijving van de auto en het tweede deel is bijgevoegd bij de kentekencard zelf. Deze twee delen vormen samen de tenaamstellingscode die u nodig heeft als u de auto wilt verkopen, schorsen, inruilen, slopen of uitvoeren.

Als u uw auto heeft laten schorsen en de schorsing opheft (of de schorsingstermijn afloopt), dan ontvangt u van de RDW een nieuwe tenaamstellingscode. De eerste 4 cijfers staan vermeld op het bewijs van de beëindiging van de schorsing. Het tweede deel wordt per post naar een (laatst bekend) adres in Nederland of naar een Nederlands correspondentieadres gestuurd.


Aanbevolen voor u


WA Aansprakelijkheid

Hoe kan ik mijn auto laten schorsen en wat kost het?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Autoverzekering verplicht: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Is mijn auto verzekerd? Zo komt u daarachter!

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven