Contact
Mijn UnitedConsumers

CIS registratie: kan ik mijn CIS registratie verwijderen?

Stichting CIS - kort voor Centraal Informatie Systeem - is een databank waarin verzekeraars in Nederland gegevens registreren, de zogeheten CIS registratie. Wat houdt een CIS registratie in en kun je een CIS registratie verwijderen?

CIS registratie


 

CIS registratie

Een CIS registratie betekent dat je geregistreerd staat bij Stichting CIS. Heb je een CIS registratie? Dan heeft dit vaak vervelende gevolgen voor je. Verzekeraars kunnen er namelijk voor kiezen - in verband met een CIS melding - een verzekeringsaanvraag te weigeren of een bestaande autoverzekering op te zeggen. Een CIS registratie kan met het volgende te maken hebben:

  • Een verzekeringsmaatschappij heeft jou geweigerd of een verzekering beëindigd.
  • Er is gefraudeerd bij het claimen van een schade.
  • Een verleden met politie en/of justitie.
  • Een schadeverleden.
  • Een rijontzegging.

 

Inzage in CIS registratie

Ben je erachter gekomen dat je een CIS registratie hebt, maar weet je niet exact wat het inhoudt? Geen probleem. Je hebt namelijk het recht om te weten wat er in jouw CIS registratie staat. 

Bij Stichting CIS kun je een inzageverzoek invullen. Je ontvangt dan een e-mail die je getekend, en samen met een kopie van jouw legitimatiebewijs, per e-mail verstuurt naar Stichting CIS. Daarna krijg je na 10 werkdagen tot maximaal een maand een overzicht van Stichting CIS.


 

CIS registratie verwijderen

Je kunt zelf geen CIS registratie verwijderen. Dit kan alleen de persoon doen die je geregistreerd hebt. Indien je CIS registratie in jouw ogen onterecht is, kun je deze aanvechten om de CIS registratie te verwijderen. Dit doe je middels een verzoek aan de verzekeringsmaatschappij. Daarbij geef je aan waarom volgens jou de CIS registratie verwijderd moet worden. 


 

Geldigheid CIS registratie

Je CIS registratie blijft een bepaalde tijd opgeslagen in bij Stichting CIS. De duur van deze registratie hangt af van welke CIS registratie er op je naam staat.

Een rijontzegging en een beëindiging door een verzekeraar wordt na vijf jaar verwijderd. Beëindiging in verband met het niet betalen van de premie wordt maximaal drie jaar bewaard. Meer informatie over de duur van je CIS registratie vind je op de website van Stichting CIS.


 

Zwarte lijst verzekeringen

Er bestaat geen zwarte lijst voor verzekeringen. Wanneer een kennis of familielid zegt dat hij of zij op de zwarte lijst staat, dan bedoelen ze vaak dat er een CIS registratie op naam staat. Het voelt vaak als een 'zwarte lijst', omdat het erg lastig is om een autoverzekering af te sluiten met een CIS registratie op naam. 


 

Autoverzekering afsluiten met CIS registratie

Het is verstandig eerst contact op te nemen met de verzekeraar en jouw situatie uit te leggen. Toch zul je merken dat een autoverzekering afsluiten met een CIS registratie vaak niet mogelijk is.

Mocht het je niet lukken, dan is er altijd nog de Vereende. De Vereende is een verzekeringsmaatschappij die vrijwel elke situatie kan verzekeren. Zo kun je toch een autoverzekering afsluiten met een CIS registratie!


Ook interessant
 

UC Autoverzekering

Wat betekent royeren en hoe zit het met de verzekering?

> Lees meer

 

WA Aansprakelijkheid

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Waar heb je het vrijwaringsbewijs voor nodig?

> Lees meer

 

Blog homepage