Contact
Mijn UnitedConsumers

CIS registratie: kan ik mijn CIS registratie verwijderen?

Stichting CIS - kort voor Centraal Informatie Systeem - is een databank waarin verzekeraars in Nederland gegevens registreren, de zogeheten CIS registratie. Wat houdt een CIS registratie in en kunt u een CIS registratie verwijderen?

CIS registratie

 

CIS registratie

Wanneer u ergens een verzekering afsluit, worden er in bepaalde situaties gegevens van u geregistreerd bij Stichting CIS. Iedere verzekeraar is vrij om deze gegevens bij Stichting CIS op te vragen en te controleren. Stichting CIS behartigt hiermee de belangen van verzekeraars.

Heeft u een CIS registratie? Dan heeft dit vaak vervelende gevolgen voor u. Verzekeraars kunnen er namelijk voor kiezen - in verband met een CIS melding - een verzekeringsaanvraag te weigeren of een bestaande autoverzekering op te zeggen. Een CIS registratie kan met het volgende te maken hebben:

  • Een verzekeringsmaatschappij heeft u geweigerd of een verzekering beëindigd.
  • Er is gefraudeerd bij het claimen van een schade.
  • Een verleden met politie en/of justitie.
  • Een schadeverleden.
  • Een rijontzegging. 

 

Inzage in CIS registratie

Bent u erachter gekomen dat u een CIS registratie heeft, maar weet u niet exact wat het inhoudt? Geen probleem. U heeft namelijk het recht om te weten wat er in uw CIS registratie staat. 

Bij Stichting CIS kunt u een inzageverzoek invullen. U ontvangt dan een e-mail die u getekend, en samen met een kopie van uw legitimatiebewijs, per e-mail verstuurt naar Stichting CIS. Het duurt 10 werkdagen tot maximaal een maand voor u een overzicht ontvangt. 


 

CIS registratie verwijderen

U kunt zelf geen CIS registratie verwijderen. Dit kan alleen de persoon doen die u geregistreerd heeft. Indien u denkt dat uw CIS registratie onterecht is, kunt u aanvechten om de CIS registratie te verwijderen.


 

Geldigheid CIS registratie

Uw CIS registratie blijft een bepaalde tijd opgeslagen in bij Stichting CIS. De duur van deze registratie hangt af van welke CIS registratie er op uw naam staat.

Een rijontzegging en een beëindiging door een verzekeraar wordt na vijf jaar verwijderd. Beëindiging in verband met het niet betalen van de premie wordt maximaal drie jaar bewaard. Meer informatie over de duur van uw CIS registratie vindt u op de website van Stichting CIS.


 

Zwarte lijst verzekeringen

Er bestaat geen zwarte lijst voor verzekeringen. Wanneer een kennis of familielid zegt dat hij of zij op de zwarte lijst staat, dan bedoelen ze vaak dat er een CIS registratie op naam staat. Het voelt vaak als een 'zwarte lijst', omdat het erg lastig is om een autoverzekering af te sluiten met een CIS registratie op naam. 


 

Autoverzekering afsluiten met CIS registratie

Het is verstandig eerst contact op te nemen met de verzekeraar en uw situatie uit te leggen. Toch zult u merken dat een autoverzekering afsluiten met een CIS registratie vaak niet mogelijk is.

Mocht het u niet lukken, dan is er altijd nog de Vereende. De Vereende is een verzekeringsmaatschappij die vrijwel elke situatie kan verzekeren. Zo kunt u toch een autoverzekering afsluiten met een CIS registratie!


Ook interessant voor u
 

UC Autoverzekering

Wat betekent royeren en hoe zit het met de verzekering?

> Lees meer

 

WA Aansprakelijkheid

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Waar heeft u het vrijwaringsbewijs voor nodig?

> Lees meer

 

Blog homepage